Twee keer per dag tandenpoetsen moet normaal zijn

Twee keer per dag tandenpoetsen moet normaal zijn

Vroeger dacht ik dat iedereen wel twee keer per dag poetste. Ik vond het zo ontzettend normaal. Maar ja, ik ben het kleinkind van een tandarts. Bij ons werd het met de paplepel (of eigenlijk met de tandenborstel) ingegoten. Je wist gewoon niet beter dan dat je dag begon met tandenpoetsen en eindigde met tandenpoetsen. Sterker nog, ik kon niet slapen als ik niet gepoetst had en mijn eten smaakte voor geen meter zonder te tandenpoetsen.

Of drie keer

Eigenlijk schaamde ik me een beetje dat ik niet drie keer per dag poetste. Dat werd in die tijd aangeraden. Ik zie ook regelmatig mijn collega’s tussen de middag nog even tandenpoetsen voor ze de behandeling weer ingaan. Dus het gevoel dat twee tot drie keer poetsen per dag toch echt wel iedereen deed, bleef lang bij mij bestaan. Totdat ik er naar ging vragen.

Vieze mondjes

Om het risico op gaatjes goed in te schatten en om mensen goed te helpen, begon ik met deze vragen. Volgens mij begon het toen ik de mondhoek op Kidsfabriek opzette. Kinderen konden dan naar de mondhygiënist op een festival. We kleurden dan de tandplak met een roze verfje. De mondjes bleven schrikbarend roze terwijl sommige prima konden poetsen. Het bleek dan dat ze die ochtend nog niet gepoetst hadden.

Armoede

Niet alleen kinderen bleken vaak het tandenpoetsen over te slaan. Met name binnen gezinnen waar men het minder breed heeft, lijkt men minder te poetsen. Het tandenpoetsen werd soms vroeger helemaal niet gedaan. Met het hele gezin werd een tandenborstel gedeeld. Als er al een tandenborstel was…Tja en als je dat niet gewend bent dan ga je dit later ook niet bij je kinderen doen.

Gekriebel en viezigheid

Sommige mensen vinden tandenpoetsen zelfs vervelend en vies. Mijn oren klapperen toen ik dit hoorde. Hoe kun je tandenpoetsen nou naar vinden? Blijkbaar zijn er mensen die tandenpoetsen zo niet gewend zijn dat ze het enorm vinden kriebelen en er kokhalsneigingen van krijgen. Hun tandvlees is vaak ook ontstoken waardoor tandenpoetsen zelfs zeer kan doen. En als je dan ook nog bloed hebt tijdens het poetsen en je eigen bacteriën en ontstekingsvloeistof proeft…Dan begrijp ik ook wel dat je denkt dat tandenpoetsen zelfs slecht is. Het lijkt er alleen maar erger van te worden. Ook de geur die erbij vrij komt, kan je ontmoedigen. Doordat er lucht bij de bacteriën komt, wordt de geur naar buiten gedreven en kringelt dan je neus in.

Wennen

Er zijn zelfs mensen die de gladheid na het krijgen van een schone mond heel vreemd vinden. Het is dus wennen. Pas als we zelf iets normaal vinden, schijnt het prettig en fijn te voelen. Er is dus sprake van de bekende zure appel. Even doorbijten. Het is in het begin echt niet leuk als je alles voelt en misschien zelfs de frisse tandpastasmaak afschuwelijk vindt. Dat hoort erbij. Het is een fase. Daarna begrijp dat gladde tanden echt fijner zijn. Dat stralend witte tanden hebben zo gek nog niet is.

Poetsen bij doorbraak eerste tandjes

Het liefst laat ik het wennen al vroeg genoeg beginnen. Namelijk bij doorbraak van de tanden. Dus dat is al als je kindje rond de 6 maanden is. Op dit moment vinden de baby’s het vaak geweldig om te gepoetst te worden. Het is dus niet zielig. Op deze leeftijd hoeft het nog maar een keer per dag. Op tweejarige leeftijd moet er twee keer per dag gepoetst worden.

Ritme

Nu ik soms op het consultatiebureau aan het werk ben, merk ik nog meer hoe moeilijk het voor sommige ouders is om twee keer daags de tanden te poetsen van hun kinderen. Het is echt een structuur-dingetje. Alleen is het ritme van die kleine vaak nog niet helemaal gezet. Het ritme verandert steeds. Ouders werken vaak en de kleine moet soms naar de dagopvang. Dan ziet de ochtend er alweer anders uit dan op een dag dat je thuis bent. Die chaos helpt niet echt in het twee keer per dag tandenpoetsen. Ook kan het zijn dat er nog een kindje bij komt en hoe regel je het dan allemaal? Best moeilijk!

Plannen

Dan maar niet? Nee, natuurlijk niet, er moet gewoon (!) gepoetst worden. Dus zorg ervoor dat je je planning strak hebt. Wat doe je wanneer? Hoe laat moet je opstaan? Wanneer zorg je voor jezelf en wanneer voor je kinderen? Wat is het belangrijkste om te doen? Wat kan je de avond van te voren al regelen? En wanneer zijn je kinderen niet al te moe of vervelend om een beetje mee te werken tijdens het poetsen? Op welke plek gebeurt het poetsen en waar leg je de tandenborstels neer? Allemaal vragen om even bij stil te staan als er nog niet twee keer daags wordt gepoetst of weleens overgeslagen wordt. Die twee minuutjes valt echt wel in te roosteren. Veel beter dan vele tandartsbezoekjes. Want een kindertand is niet zo gauw gevuld.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply