Implantaten gebit

Een implantaat kan geen gaatje krijgen, maar……

Implantaten bestaan al een poosje en toch is het voor ons als professionals nog steeds nieuw. Er bestaan ondertussen enorm veel implantaatsystemen en is deze kant van de mondzorg volop in ontwikkeling. Deze nep tanden en kiezen staan geschroefd in het kaakbot. Dat maakt het totaal anders dan een brug of ‘los’ kunstgebit. 

Weten wij veel…?

Als ik door mijn studiemateriaal blader dan vind ik daar maar liefst 1 pagina terug over implantaten. Ergens helemaal achterin in een syllabus. Wat we als mondhygiënisten in spe nu eigenlijk precies moesten met de implantaten, wist de docent eigenlijk ook niet heel helder aan te geven. Wel was duidelijk dat we er iets mee moesten…

Buurman en buurman

Heb jij weleens geklust? Heb je je weleens een schroef ergens in moeten boren? En dat het ding dan heel ergens belandt dan waar jij van plan was? Dat moet je dus niet hebben als je gaat implanteren. Je moet van te voren weten of er überhaupt wel materiaal genoeg is om een schroef in te draaien. Een blok hout kan je eenvoudig van alle kanten bekijken. Zo zit dat met bot niet. 

Maar misschien kun je het vergelijken met een muur. Je staat aan de buitenkant van de muur en er zit een mooi behangetje op. Als je als een kip zonder kop gaat boren, kan het zijn dat je aan de andere kant van de muur belandt. Dat is niet heel handig. Als je dwars door een kaak boort, kan je in een holte terecht komen. Ook dat is niet de bedoeling. Dus je zal moeten bekijken hoe dik je muur is, je kaakbot dus. Is je kaakbot te dun dan kan je die holte gaan ophogen. Net als dat je dus een extra muur plaatst tegen je bestaande muur. Dit noem je binnen de mondzorg een sinuslift. Tegenwoordig bestaan er ook mini-implantaten die een stuk korter zijn. 

Goede oogst

Een botophoging kan worden gedaan met je eigen bot. Het wordt dan geoogst, zoals dat heet, vanuit een andere plek in je mond of zelfs uit je heup. Ook kan er donorbot gebruikt worden of bot van een dier. Daarnaast bestaat de mogelijkheid op nep-bot (alloplast) te gebruiken. Ook komt er een soort velletje tussen het nieuwe bot en het tandvlees zodat het tandvlees niet al de ruimte op gaat snoepen van het nieuw te groeien bot.

Even scannen

Voordat je weet of je bot voldoende hoog is, moet er onderzoek gedaan worden. Dit kan met bepaalde röntgenfoto’s en er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van een scan. Het voordeel van een scan is dat het 3D is. Je kunt dan niet alleen bekijken hoe hoog het bot is, maar ook de breedte. Is het bot niet breed genoeg, dan loop je risico op een fractuur of dat het implantaat buiten de botboog belandt. 

Tijd

Om te zorgen dat het implantaat netjes op zijn plaats komt, kan er gebruik worden gemaakt van een boormal. Zo komt het implantaat precies op de goede plek. Alhoewel het een operatie is, gaat het toch best snel. Het kan al in een half uur gepiept zijn, maar je moet nog vaak wel weer terugkomen. Want na het plaatsen van de implantaat wordt het implantaat afgedekt door het tandvlees er weer overheen te leggen en te laten genezen. 

Na een periode van genezing kan pas de rest erop gemaakt worden. Dat kan bijvoorbeeld een kroon zijn. Bij een prothese wordt er vaak een rekje geplaatst en soms knopjes. Hierop kan de prothese vastgeklikt worden. 

Wat is nu de rol van de mondhygiënist? 

De mondhygiënist wordt vaak van te voren ingeschakeld. De mond moet namelijk in zijn geheel ‘rustig’ zijn voordat er een implantaat geplaatst worden. Ook de mondhygiënist bekijkt of het überhaupt verstandig is om te implanteren. De mondhygiënist en de implantoloog overleggen dus met elkaar over de timing. Er mag geen actieve parodontitis zijn. De mond wordt gereinigd en je krijgt adviezen. 

Na het plaatsen moet er na een bepaalde periode de 0-meting worden vastgelegd. Dat betekent dat er foto’s worden genomen en dat de ruimte tussen het implantaat en het tandvlees wordt gemeten. Deze waardes worden vastgelegd zodat er gemonitord kan worden of deze ruimtes in de tijd gelijk blijven of dieper worden. In de tijd wordt er gecheckt of de weefsels rondom de implantaten wel of niet ontstoken zijn geraakt. Ook dit kan een taak zijn van de mondhygiënist.

Het moeilijke van implantaten is dat ze van een materiaal zijn dat eenvoudig beschadigd kan worden plus dat de vorm het niet simpel maakt om het te reinigen. Op het implantaat kan dus tandsteen ontstaan. Het professioneel reinigen is een uitdaging. Zeker toen hier nog weinig over bekend was hoe dit te doen. Ook leer je bij de mondhygiënist hoe je zelf de implantaten kunt onderhouden en gelukkig komen hiervoor steeds meer producten op de markt. Ook hierover was in het begin erg weinig bekend en is nog steeds een punt van discussie onder collega’s.  

Blijven komen

Raken de weefsels rondom een implantaat ernstig ontstoken (iets wat je vaak niet voelt….) dan loop je risico op verlies van de implantaten omdat het bot (opnieuw) verdwijnt. Veel mensen weten dit niet en komen na plaatsing niet meer terug naar de reguliere praktijk….Want in een implantaat kan je geen gaatje krijgen. Helaas kan er dus wel andere ellende bij ontstaan. Blijf dus met regelmaat de praktijk bezoeken.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply