Heeft poetsen voor het eten nut?

Heeft poetsen voor het eten nut?

Iedereen weet onderhand wel dat er elke dag de tanden gepoetst moeten worden. Dat dit op zijn minst twee keer per dag zou moeten zijn, is voor soms nog nieuw. Vooral het inbouwen van dit moment blijkt een lastige te zijn. Hoe organiseer je dat nou binnen je huishouden of binnen jouw dagelijkse ritme?

Ouders, school en dagopvang

Het beste is als je van kleins af aan twee keer daags poetst. Misschien wel drie keer daags. Ouders hebben hierin dus een belangrijke taak. Ook zie ik de dagopvang en scholen overwegen om de kinderen op een vast moment samen te laten poetsen. Ook zij zien namelijk dat het tandenpoetsen thuis niet altijd even soepel gaat. Het vinden van de tijd kan een moeilijkheid zijn maar ook de weerstand van het kind. Als kinderen zien dat andere kinderen ook gewoon hun tandenpoetsen, kan dat enorm stimuleren. Zij leren dan dat dit echt erbij hoort en dat hier geen discussie over mogelijk is.

En de oppas, en oma, en…

Ouders hebben het druk. Tweeverdieners rennen hun benen uit hun lijf. Soms moeten ze niet alleen voor hun kinderen zorgen, maar ook voor de buren en de eigen ouders. Mantelzorgen dus. Als vrouw moet je werken alsof je geen kinderen hebt en een moeder zijn alsof je niet werkt. Gelukkig zie ik steeds meer mannen inspringen in het ochtend- en avondritueel. Ze komen ook mee naar consulten op de praktijk of bij het Centrum Jeugd en Gezin. Fantastisch, want ze zijn hierin hard nodig. Natuurlijk zijn er ook alleenstaande ouders en daar maak ik een hele diepe buiging voor. En ook grootouders die zelf niet hulpbehoefend zijn, nemen steeds vaker een deel van de verzorging van de kinderen op zich. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een andere oppas. Voor mij als mondhygiënist kan het dus zijn dat ik meerdere gesprekspartners erop na moet houden om dat tandenpoetsmomentje te garanderen. 

Leg de volgorde vast

Voor de ouders blijft het belangrijk dat hierin de neuzen dezelfde kant opsteken. De volgorde van handelen moet bekend zijn bij alle verzorgers van de kinderen. De volgorde is essentieel. Zonder een vaste volgorde zal de neiging tot vergeten veel groter zijn. Dus het is goed om heel goed na te denken over deze volgorde. Wat werkt er goed? En wat is logisch en makkelijk? Kinderen groeien in fases op en daardoor komen er steeds meer of juist minder taken bij. Bij elke fase is het weer goed om te bekijken wat de volgordes worden. Desnoods maak je dit met pictogrammen op een planbord duidelijk en overzichtelijk voor iedereen.

Voor of na het ontbijt?

Nu, het heikelpunt…Voor of na het ontbijten. Laat ik meteen zeggen dat ik het al erg knap vind als er überhaupt wordt ontbeten. Veel mensen hebben moeite met zo vroeg iets eten. Juist daardoor kan het erg lang duren voordat je kind eindelijk die boterham of die yoghurt naar binnen heeft gewerkt. Ondertussen tikt die klok maar verder en weet jij dat er nog naar school gegaan moet worden en dat jij nog naar je werk moet. Hoe verleidelijk is het dan om dat tandenpoetsen maar over te slaan?

Heel eerlijk…dat ontbijten heb ik opgegeven. Ik kan het zelf ook echt niet. Ik kan het gewoon niet aan. Dus nadat ik jarenlang letterlijk mijn kind heb lopen voeren en het er niet gezelliger op werd, heb ik het opgegeven. Dit resulteerde in een veel betere en relaxte sfeer. Eten doen we rond een uurtje of tien met een stuk fruit. En daar gaan we heel goed op. Dus tja, dat kan ook nog. 

Priori-tijd

Maar stel…je wil gewoon ontbijten. Hoe doe je dat dan? Hoe zorg je dat je nog tijd over houdt om te tandenpoetsen? Nou, maak van tandenpoetsen een topprioriteit. Dus dit is het eerste wat je doet zodra jij opstaat, dit het eerste dat je kind doet bij het opstaan. De dag begin je met een tandenborstel en tandpasta, standaard. 

Heeft het zin?

Maar nou hoor ik je denken…poetsen voor het ontbijt? Heeft dat wel zin? Heeft dat nut? Jazeker! Men denkt dat tandenpoetsen vooral etensresten verwijderd. Maar dat is niet zo. Het gaat niet om etensresten maar om bacteriën. En die bacteriën zitten er ook meteen na een nachtje slaap al. Bacteriën groeien wel op suiker. Maar als er maar heel weinig bacteriën zijn dan kunnen ze na dat ontbijt ook niet geweldig uitgroeien. Sommige mensen zeggen dat na het tandenpoetsen het ontbijt niet zal smaken. Eerlijk gezegd vind ik het een enorm smerig idee dat je je tandplak mee opeet tijdens het ontbijt. Voor mij smaakt eten juist pas als ik mijn tanden heb gepoetst. Na het ontwaken heb ik namelijk niet zo’n hele prettige geur bij me…Wel kan de mint uit de tandpasta de smaak van eten vervormen, maar dit is enkel bij bijvoorbeeld een glaasje sinaasappelsap. Dus meestal valt het reuze mee!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply