Het Smoesjes Gebit

Smoesjes…ik vind het zo’n mooi woord. Het bekt zo lekker. Het heeft iets liefs, iets stouts, iets ondeugends. Het heeft tegelijkertijd ook iets lelijks. Smoesjes zijn leugens tegen een ander of nog erger; tegen jezelf. Je kan een smoes handig gebruiken maar het kan ook enorm tegen je gaan werken. 

Boeien…!

Ben jij je bewust van je smoesjes? Dat kan eigenlijk alleen maar als je een doel in je leven hebt. Ga maar eens na: als je wilt afvallen en je vindt jezelf terug met een zak chips op de bank…wat in je hoofd zei dat het okay was? Wat zeg je tegen je partner of je kinderen of je vrienden die weten dat je wilt afvallen en ze binnenkomen? Welk smoesje heb je bedacht? Zou je hetzelfde zeggen als je helemaal niet wil afvallen, niet gezond wil leven of wat dan ook? Of boeit je dan gewoon niks en hoef je dus ook geen redenen te verzinnen waarom jij met die zak chips op de bank ligt.

Gemotiveerd

Dus als je jezelf betrapt op een excuus dan is dat eigenlijk een goed teken. Je hebt dus schijnbaar ergens een drive om ergens naar toe te werken. Het klinkt gek maar soms weten we niet eens dat we voor onszelf allang een doel in het leven hebben. We hebben deze alleen nog nooit hardop uitgesproken. Nog nooit geformuleerd. Nog nooit vaste vorm aan gegeven. Is dat nodig? Tja..goede vraag. Soms wel. Bijvoorbeeld als we iemand anders erbij nodig hebben. 

Wat wil je nou?

Wat jij wil is voor jou soms wel helder maar voor die ander nog lang niet. Wat voor jou zo logisch lijkt, hoeft voor een ander helemaal niet te zijn. Zo vind ik het belangrijk om elke dag iets te leren en dat wat ik leer in de praktijk te brengen. Dat leek mij een basisbehoefte. Achteraf gezien is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik besef dat mijn zogenaamde basisbehoefte eigenlijk een luxe is. Zo heeft iemand die finaal in de geldproblemen zit wel heel wat anders aan zijn hoofd. Zo vond ik het vrij normaal dat ik mijn tanden gezond wil houden. Maar hoe anders is dat voor iemand die moeite heeft om zijn gezin te eten te kunnen geven? Zo iemand heeft hele andere levensdoelen om voor te vechten dan ik.

Wat helpt je?

Als je vastzit dan is het ook handig om je doelen te verwoorden. Pas dan kan je namelijk gaan bedenken wat je eigenlijk echt nodig hebt. Wat heb je nodig om je doel te behalen? Daarna zal je zien dat er ook heel wat afleidingen zijn. Zaken die dus helemaal niet bijdragen aan je doel. Om maar iets te noemen: roken, gamen, overal de controle op willen, anderen afsnauwen, je trots bewaren…niet eerlijk zijn naar jezelf. Allemaal vreselijk menselijke dingen om te doen maar die ons niet helpen.

De puberale fase

“Pff…Moet ik dan steeds het heiligste jongetje van de klas zijn?”, vragen sommige patiënten mij weleens. “Mag ik dan helemaal niks meer?” en “Ik vind snoepen juist super lekker.” Sommige patiënten zijn ronduit boos op me als ik een gezonde leefstijl adviseer bij hun doel. Mag hoor, je mag de norse puber uithangen, want ik weet wel op wie je echt boos bent. Veranderen is niet eenvoudig. Je wil aan de ene kant het ene en aan de andere kant het andere. Daar hebben we weer een prachtig woord voor: ambivalent. 

Weegschaal

Als je ambivalent bent dan ben je in conflict met jezelf. Het helpt om dan opnieuw terug naar je doel te gaan. Wat was het ook alweer? En wil je het nog steeds behalen? Wat heb je nodig? En dan…wat heb je er voor over? Wat gaan de afleidingen van je doel je brengen? Is dat wat je wil? Zet je doelen eens op een weegschaal. Wat weegt het zwaarst? Dus wat staat je te doen, wat zijn je prioriteiten? 

Opnieuw kiezen voor die mooie tanden 

Zo komen heel wat patiënten terug na de vorige uitgebreid de ragers (interdentale borsteljes) in de stoel te hebben geoefend….Geheel overtuigd dat het nodig is om dat gebit te bereiken wat ze willen te bereiken…Om me vervolgens te vertellen dat ze het hebben geprobeerd maar het niet fijn vinden. Tja…Wat wil je nou, wat heb je er voor over, wat is je afleiding en wat brengt het je? De afleiding was dus het gevoel dat vervolgens ontweken werd wat niet hielp om een gezond gebit te bereiken. Wat weegt het zwaarst? Elke dat een paar seconden een minder prettig gevoel of een ontstoken gebit dat je algemene gezondheid elke dag in risico brengt? Dat uiteindelijk meer zal gaan kosten? Dat uiteindelijk veel meer behandelingen zal betekenen? Dat uiteindelijk pijn zal gaan doen? Waar uiteindelijk een slechtzittend kunstgebit in zal moeten waarmee je minder kunt proeven en waarmee je je partner wegjaagt? Zeg het maar…en maak opnieuw de keuze.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply