Alle zondes voor het gebit op een rij

Als er ergens veel over gesproken wordt is het wel wat goed of slecht is voor je tanden.

Of het nou gaat om voedingsmiddelen, om mondverzorgingsproducten of andere gewoontes, iedereen heeft het erover.

Zelfs in tijdschriften vind je hier geregeld informatie over, maar is alles waar wat er wordt gezegd?

In deze blog ga ik een aantal zondes op een rij zetten, en hopelijk daar wat meer duidelijkheid in scheppen.

Je tanden poetsen na het ontbijt

Waar het meeste verwarring over is ontstaan is denk ik het moment wanneer je nou je tanden moet poetsen. Is dat voor of na je ontbijt?

Dit antwoord is puur gebaseerd op wat je eet tijdens het ontbijt. Neem je bijvoorbeeld enkel alleen ontbijtgranen met melk dan kan je daarna prima je tanden poetsen.

Ontbijt je iedere ochtend met iets van fruit, een smoothie of fruitsalade dan moet je hierna minimaal een uur wachten tot de zuuraanval in de mond is verdwenen.

Eigenlijk is al het fruit wat we nemen erg zuur, dit geeft direct na het innemen een zuuraanval in je mond wat de pH waarde verlaagt en wat daardoor een beschadiging geeft aan je gebit.

Door een uur te wachten, goed te spoelen met water of melk kan het mondmilieu weer neutraliseren en is de zuuraanval geweken.

Dus je tandenpoetsen na een fruitontbijt is absoluut een zonde!

Nagelbijten is een zonde

Dit is absoluut een feit! Het kouwen op harde voorwerpen als pennen, bierdopjes of nagels is ontzettend slecht voor je gebit.

Natuurlijk is je glazuurlaag erg stevig en kan het tegen een stootje, toch is het niet bedoelt om het in te zetten als een soort mes of schaar.

Knip labels dus uit je kleding in plaats van het af te bijten, gebruik een nagelschaar voor het kortwieken van je nagels en vermijd het bijten op de achterkant van pennen.

Op de korte termijn zal je nog niet veel merken aan je tanden, maar houd je deze slechte gewoontes aan dan zal er slijtage optreden bij je snijtanden.

Zonder tandenpoetsen naar bed

Oei oei! Dit hoor ik nog geregeld voorbij komen. Vooral jongeren en pubers hebben hier een handje van. Maar ook ouderen die in slaap vallen op de bank en daarna te moe zijn om nog even hun mond te poetsen.

Van alle momenten op de dag dat je de tanden kan poetsen is in de avond voor het slapengaan toch wel echt het belangrijkste.

Waarom is de avond zo belangrijk? In de nacht komt de speekselvloed in je mond vrijwel stil te liggen, dat betekend dat de natuurlijke reiniging in je mond niet werkt.

Deze natuurlijke reiniging is nodig om alle schadelijke bacterien die verantwoordelijk zijn voor de vorming van gaatjes en tandvleesproblemen weg te wassen.

Wanneer je dus structureel de avond poetsbeurt overslaat maar poetst in de ochtend zal je merken dat je evengoed snel last krijgt van mondproblemen.

Gaat het al jaren goed bij jou? Lucky you, dit is alleen geen vrijbrief voor geen problemen op latere leeftijd.

Poetst dus gewoon je tanden minimaal 2 keer per dag.

Drinken van koolzuurhoudende frisdranken

Geniet maar drink met mate, deze slogan zouden ze wat mij betreft ook op de verpakking van frisdrank en sportdrankjes kunnen zetten.

Het drinken van koolzuurhoudende frisdranken is absoluut een zonde voor je gebit.

Waarom is dit dan zo slecht voor je?

Door de jaren heen zijn de wensen van mensen steeds meer veranderd ,waar we vroeger nog blij waren met 1 glaasje Ranja in de week vinden we het nu normaal om dagelijks een glas cola of 7 up te nemen. Buiten dat het voor de rest van ons lichaam ook niet echt gezond is omdat het zoveel suiker bevat proeven we daardoor eigenlijk niet meer dat het zo vreselijk zuur is.

We zijn door de jaren heen ook onze smaak gaan verleggen, alles moet zuurder, zoeter en smaakvoller dan ooit.

Dat zuur tast onze glazuurlaag aan waardoor het poreuzer wordt en sneller afbreekt. Ook is de kans op gaatjes hierdoor groter.

Dus beperk deze drankjes alleen tot het drinken in het weekend en neem doordeweeks water, thee of melk.

Hard poetsen met een harde tandenborstel maakt lekker schoon!

Het liefst zou ik alle harde tandenborstels en borstels van slechte kwaliteit uit de winkels halen en verbieden om te verkopen.

Hard poetsen met een harde tandenborstel is absoluut een zonde.

Nog steeds kom ik dagelijks in de praktijk mensen tegen met flinke slijtage aan hun tandvlees en gebitselementen allemaal afkomstig van slechte poetsgewoontes.

Houd je tandenborstel in een pengreep zodat je niet teveel druk kan uitoefenen. Maar let ook bewust op de borstelharen en afronding van de borstelharen als je een tandenborstel koopt.

Mijn voorkeur gaat per definitie uit naar een elektrische tandenborstel omdat je daar al niet meer zoveel schade mee kan aanrichten. Daarmee leer je ook om op een hele andere manier je gebit te poetsen.

Tussen je tanden cocktailprikkers gebruiken om te reinigen

Hartstikke leuk die plastic verpakte witte stokjes in de restaurants, maar gebruik liever je eigen tandenstokers. Bij gebrek aan beter laat ze dan alsnog liever staan.

In de meeste restaurants staan van die goedkope witte of houten stokjes om na het eten de resten vlees mee weg te pulken. Toch zijn deze echt niet geschikt om tussen je tanden te reinigen.

Ze zijn vreselijk scherp en zullen door hun vorm en materiaal ook niet goed het vuil verwijderen. De kans dat je hiermee schade aanricht of dat er stukjes materiaal tussen het tandvlees achterblijven is aanwezig.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply