mond van opa en oma

Alzheimer en het effect op het gebit

Alzheimer, de mogelijke gevolgen voor de mondgezondheid.

Ouder worden, dat worden we graag allemaal. Maar hoe je ouder wordt, dat is maar de vraag. Het ouder worden kunnen we in verschillende categorieën indelen

De gezonde vitale ouderen, de kwetsbare ouderen en de geriatrie.

Als we het allemaal voor het zeggen hadden zouden we als vitale ouderen willen sterven. Deze ouderen zijn fit en op een paar ouderdomskwalen na hebben zij een prettig leven. De kwetsbare ouderen hebben hulp nodig van buitenaf en hebben vaak meerdere gezondheidsklachten.

De geriatrische ouderen worden gekenmerkt door een hoge leeftijd van 85 jaar en ouder en hebben veelal ook de volgende symptomen.

Deze symptomen worden geriatrische reuzen genoemd en zijn te herkennen aan de 4 I’s.

  1. immobiliteit
  2. intellectuele achteruitgang
  3. incontinentie
  4. instabiliteit

Uit de wetenschap van zorgverzekeraars blijkt dat in Nederland het meeste geld wordt uitgegeven aan dementie in de medische zorg. En daarmee staat de ziekte alzheimer op nummer 1. De verwachting is dat de kosten voor de mondzorg ook zullen stijgen omdat er steeds meer ouderen zijn in ons land door de vergrijzing.

Volgens schatting leiden in Nederland 260.000mensen boven de 65 jaar aan dementie. Mensen met dementie of alzheimer komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en is de meest voorkomende stoornis bij ouderen.

Het betekent letterlijk de geest verliezen en het herinneren van dingen uit het verleden of het sturen van gedachten is daarbij bemoeilijkt.

( bron: Mondzorg voor ouderen door G.J van der Putten, C van de Maarel-Wierink en W.Kluter 2017)

In deze blog wil ik het voornamelijk hebben over wat voor effect dementie heeft op de mondgezondheid, wat je eraan kan doen om dementie te voorkomen en wat je bij beginnende dementie kan doen qua mondverzorging om klachten te voorkomen.

Dementie voorkomen

Er zijn sterke aanwijzingen dat we dementie kunnen voorkomen door een aantal beïnvloedbare factoren.

Dit zijn bijvoorbeeld:

Het voedingspatroon

Door een mediterraan dieet aan te houden zouden de kansen op dementie kunnen verminderen.

Beweging

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk bij het voorkomen van alzheimer en dementie

Opleiding

Verschillende studies laten zien dat een mediterraan dieet, voldoende beweging, een hogere opleiding, een adequate behandeling van hoge bloeddruk en het hebben van veel sociale contacten de kans op dementie verlagen.

Dementie en de mond

Na jarenlang te hebben gewerkt in verpleegtehuizen weet ik wat het effect is van dementie of alsheimer op de mondgezondheid.

De mondhygiene gaat enorm achteruit en vaak zag ik al aan de monden van patiënten in de normale tandartspraktijk dat ze begonnen te dementeren Mensen met dementie hebben veelal een slechte mondgezondheid, krijgen sneller gaatjes, hebben meer tandsteen,  en ontsteking van het tandvlees.

Door deze mondproblemen zullen zij ook eerder tanden en kiezen verliezen.

Door de medicatie die deze mensen krijgen zullen zij sneller last hebben van een droge mond waardoor ook problemen ontstaan met slikken.

Wat ik erg veel zag bij mensen met dementie is het ontstaan van schimmelinfecties in de mond en mondhoeken.

Wat begint met een candidainfectie in de mond  eindigt vaak met langdurig gescheurde mondhoeken die zo’n pijn doen dat je amper de mond kan openen.

Mondverzorging de helpende hand

De mondzorg is al jarenlang een probleem bij veel ouderen en geriatrische mensen.

De verpleegtehuizen zitten overvol en de verpleging zit met een groot tekort aan mensen.

In veel huizen is daarom de mondzorg niet de eerste prioriteit en komt dat wanneer er tijd over blijft.

Het gevolg is dat veel ouderen pijn hebben in de mond en daardoor niet goed kunnen praten, eten en slikken.

Helaas zie je dat de leeftijd waarom alzheimer begint steeds jonger is, Zo zag ik in de verpleegtehuizen ook al mensen van eind veertig.

Je moet er toch niet aan denken dat je op deze leeftijd zoveel klachten erbij krijgt door de pijn in je mond?

Wat kunnen we eraan doen?

De mondhygiëne moet op peil worden gebracht! Dus meer tandenpoetsen, mondspoelen en rageren.

Minimaal 1 keer per dag moet die mond helemaal schoon gepoetst worden. Ook protheses moeten goed gereinigd worden met groene zeep of Ecozym reiniger.

Een droge mond moet behandeld worden met bijvoorbeeld de zachte en kalmerende lijn van Oralieve of Oxyfresh.

En wanneer een schimmel in de mond zichtbaar is ( denk aan een dikke melkachtige witte laag op verhemelte en tong) dan moet dit worden behandeld worden met Nystatine mondspoeling. Bij een langdurig terugkerende scheur in de mondhoeken is het smeren met Dactarin Miconazol zalf aan te raden.

Als laatste tip is het goed om deze mensen meer te laten spoelen met water, na iedere maaltijd zodat voedselresten worden weggespoeld.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply