gezondheid en de relatie met ontstoken tandvlees

De algehele gezondheid en je gebit

De algehele gezondheid en de relatie tot je mond

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om je mond in goede conditie te houden omdat dit in relatie staat tot de algehele lichaams gezondheid. Inmiddels weten we dat een aantal van de bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken ook zijn gevonden bij mensen met hartproblemen.

Deze kunnen wanneer ze zich gaan hechten op de hartklep levensgevaarlijk zijn en zelfs leiden tot de dood. Maar ook andere ziektes als bijvoorbeeld Diabetes, hart en vaatziekten, kanker of alzheimer kunnen worden veroorzaakt door de ernstige vorm van parodontitis (tandvleesontsteking).

Het tandvlees laat als eerste zien als het niet zo goed met je gaat.

Wanneer je het tandvlees goed in de gaten houd kan je merken dat in periodes waarin je niet lekker in je vel zit het tandvlees geïrriteerd raakt. Het tandvlees kan wat gevoeliger zijn, gaan bloeden of zelf pijn doen bij aanraking.
Zo kunnen zelfs de eerste tekenen van ziekte al worden opgemerkt door het ontsteken van tandvlees.
Stress, hormonale aandoeningen, virale aandoeningen of een lage weerstand gaan vaak samen met bloedend tandvlees.

Hieronder zal ik een aantal ziektes beschrijven in relatie tot de mond:

Hart en vaatziektes

Wanneer je hart en vooral hartklepgebreken hebt is het noodzakelijk je mond in topconditie te houden.
Ten eerste is het erg belangrijk te overleggen met de huisarts en specialist of je zomaar behandeld kan worden bij de tandarts en mondhygieniste. Bij het gebruik van bloedverdunners is het soms noodzakelijk om te stoppen met de medicatie voordat er een kies getrokken wordt, en bij het reinigen van gebit kan het soms ook bloederig zijn en is stoppen noodzakelijk.
Ook is het in sommige gevallen nodig om antibiotica te slikken voorafgaand aan de tandheelkundige behandeling.
De bacteriën vanuit het tandvlees kunnen via de mond in de bloedbaan komen en zo Endocarditis veroorzaken wat levensbedreigend is.

Hoge bloeddruk

Bij veel mensen rond middelbare leeftijd komt een hoge bloeddruk voor. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de rest van het lichaam en zal meestal met medicatie ( anti-hypertensiva) worden behandelt. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze medicatie een droge mond kan veroorzaken. Naar mate je deze medicatie langer gebruikt kunnen deze klachten erger worden.
Gelukkig zijn er speciale producten zoals Oralieve en de dry mouth kit van The Breath Co die de problemen die daardoor ontstaan kunnen verminderen of verzachten.

Epilepsie

Mensen met Epilepsie krijgen vaak het medicijn Dihantoine voorgeschreven. Bij jarenlang gebruik zal dit medicijn een enorme zwelling van het tandvlees veroorzaken. Deze dikke bulten van tandvlees zijn esthetisch hinderlijk maar ook erg pijnlijk.
Iedere 3 maanden naar de mondhygieniste is bijna een must om de mondgezondheid stabiel te houden.

Astma en COPD

Bij benauwdheid van astma of COPD wordt vaak pufmedicatie voorgeschreven. Deze medicatie kan een nadelig effect op je tanden hebben en geeft vaak een droge mond. Je gebit kan door de stoffen die erin zitten minder sterk worden en gevoeliger voor gaatjes of porositeit. Het is daarom heel belangrijk om na het puffen de mond te spoelen met water en eventueel af en toe extra te spoelen met een mondwater met fluoride.
De droge mondklachten komen helaas veel voor door deze medicatie en kan worden behandeld met speciale producten zoals een speekselvervangende gel.

Suikerziekte

Diabetes zie je bij mensen in twee verschillende soorten namelijk de Type 1 dan ben je Insuline afhankelijk en moet je dit zelf toedienen en Type 2 dan heb je geen extra Insuline nodig.
Zeker bij Type 1 wat soms al op jonge leeftijd voorkomt zie je dat mensen extra gevoelig zijn voor bacteriële ontstekingen.
Tandvleesontstekingen komen frequent voor en het is daarom extra belangrijk je mond goed schoon te houden en vaker te laten controleren.

Nierziekte

Wanneer je nieren niet goed werken ben je lichamelijk vaak ernstig ziek.
Wat wij als mondhygieniste vaak zien bij deze mensen is een droge mond, altijd het gevoel van een vieze smaak te hebben en bloedend tandvlees.
Ook is het vaak belangrijk om antibiotica te nemen vooraf een gebitsreiniging door de tandarts of mondhygieniste.
Door medicatie die wordt gegeven na een niertransplantatie kan het tandvlees erg gezwollen zijn. Ook zien we bij deze medicatie een snelle tandsteenvorming.

Besmettelijke ziekte

Heb je een besmettelijke ziekte als bijvoorbeeld Hepatitis A, B of C, of HIV dan is het zeer raadzaam dit meteen te melden bij de tandartspraktijk.
Doordat dit heel gemakkelijk kan worden overgedragen via speeksel, bloed of ander vocht is dit voor de behandelaar een teken om extra maatregelen te treffen.
Ook zie je vaak dat de mondgezondheid minder goed is. Tandvleesontstekingen komen veel vaker voor zelfs in de ulcererende vorm ( open wondjes)

Zwangerschap

Gelukkig ben je niet ziek als je in verwachting bent, maar je kan vaak wel een verandering in je mondgezondheid opmerken.
Tandvlees kan veel sneller gaan bloeden, dit komt door de hormonen.
Ook kunnen veel zwangeren niet goed poetsen door het hoge braakreflex.
Goed om te weten is dat Parodontitis in ernstige vorm een risico kan zijn op vroeggeboorte. Laat daarom je mond extra vaak nakijken in deze 9 maanden.

Tips om je mond gezond te houden:

Zorg voor een schone mond. Hoe minder tandplak er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden. Gebruik daarom dagelijks een elektrische tandenborstel en tandenstokers of interdentale borsteltjes.
De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen.

Drink voldoende water. Speeksel heeft ook een reinigende werking. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat voldoende drinken en dan met name water, erg goed voor je is.
Eet meer groenten. Groenten bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie. Daarnaast zitten groenten bomvol vezels die de mondflora ondersteunen.

Verminder stress. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt meer taai speeksel met het enzym (hulpstof) amylase geproduceerd. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor er meer plaque in de mond achterblijft en de kans op tandsteen toeneemt.
Bezoek ieder halfjaar een tandarts voor gebitscontrole en de mondhygieniste voor de reiniging.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply