Slijtage tegenhouden

Slijtage tegenhouden

We doen tegenwoordig veel langer met onze tanden dan vroeger. Dus dat je gebit een keer gaat slijten is wel te verwachten. Natuurlijk heb je liever dat je tand en tandvlees zo lang mogelijk overeind blijven. Dus wil je weten hoe je daarvoor kunt zorgen. 

Voordat ik je tips geef, zal ik je eerst vertellen welke vormen van slijtage er allemaal zijn. Hou je vast…want de ellende begint eigenlijk al zodra je je tanden gaat gebruiken. Als baby dus al.

Melkgebit

De tanden van een kleine kotertje zijn kleiner dan de blijvende tanden en kiezen. Ze zijn daarnaast ook minder sterk. Zeker vlak naar doorbraak zijn tanden nog erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat baby’s na doorbraak meteen gepoetst worden met versterkte tandpasta. Het glazuur is sowieso dunner van het melkgebit in vergelijking met het blijvende gebit. Dus bij slijtage zie je al snel het onderliggende tandbeen doorschemeren. Kinderen kunnen enorm tandenknarsen, zeker tijdens een wisselperiode. De kiezen verliezen dan al snel hun knobbels en raken vlak. Ook eet- en drinkgewoontes hebben hier invloed op.

Doorgebroken blijvende tanden

Ik krijg vaak de vraag van ouders of de pas doorgebroken tanden van hun zesjarige zoon of dochter wel okay zijn. Op pas doorgebroken blijvende tanden zitten ribbeltjes of karteltjes. Soms lijkt het dan net alsof er hapjes uit die tand zijn, maar het is volkomen normaal. Dit is juist een gave tand. Door het gebruik slijten die ribbels er vanaf. Ook dat is compleet normaal.

Knarsen en klemmen

Zo eerder had ik het al even over tandenknarsen. Erg veel mensen doen dit zonder het in de gaten te hebben. De een krijgt er last van en de ander niet. 

Als er over een lange periode flink geknarst wordt, dan slijten ook blijvende tanden en kiezen er flink vanaf. Soms zo erg dan tanden en kiezen niet meer goed op elkaar passen. 

Het kan flinke klachten geven die je in eerste instantie helemaal niet in relatie brengt tot je gebit. Bijvoorbeeld hoofd- of oorpijn. Ook kan het gebit gevoelig worden voor warm en koude. Er kunnen kleine breukjes ontstaan die pijn geven bij kauwen. 

Je tanden kunnen zo ver afslijten dat de zenuw in het zicht komt te liggen. Gelukkig kan het gebit wel weer opgebouwd worden. Bij klachten kan je ook naar een fysiotherapeut om je kaak te leren ontspannen en kan je een soort gebitsbeschermer krijgen. De fysiotherapeut kan er echt voor zorgen dat je niet meer zo knarst. Dat is dus echt preventie.

Erosie

Een andere vorm van slijtage is erosie. Erosie ontstaat door zuurinwerking. Het zuur vreet al het ware je glazuur aan en kan ook je tandbeen doen oplossen. Het zuur kan vanuit je maag komen, maar meestal is het zuur vanuit voeding of drinken. Zelfs producten die verder heel gezond zijn, kunnen je gebit schaden. Fruit en groente bijvoorbeeld. 

Maar meestal wordt erosie veroorzaakt door drankjes die zuur zijn maar totaal niet zuur smaken. Dus door cola, icetea of ranja. 

Erosie voorkomen doe je dus door bewust te eten en te drinken. Als vuistregel geldt dat je maximaal zes keer per dag kunt eten/drinken.

Poets-abrasie

Te goed poetsen is ook niet goed. Nou dat weer…doe je zo je best…Je tanden kunnen afslijten door te hard te poetsen. Dus door een te harde borstel of door er te hard op te drukken. Maar ook een zachte borstel kan te hard worden als er teveel tandpasta in achterblijft. Op elektrische borstels zitten vaak waarschuwingssystemen zodat je niet te hard drukt. Check ook altijd zelf of de haren van de tandenborstel een lange poos rechtop blijven staan of dat je borstel te snel versleten is.

Drugs

Een bijzondere vorm van slijtage is het gevolg van drugsgebruik. De drugs wordt dan op het tandvlees gewreven en kan uiteindelijk schade geven aan tanden en tandvlees. Niet alleen door de wrijving maar ook door de drugs zelf.

Clipbord

Ook andere dingen die je in je mond steekt, kunnen leiden tot schade. Denk dan aan dingen als autosleutels, paperclips, pennen en spijkers. Maar ook aan een pijp. Als je dit steeds precies op dezelfde plek steekt en een tijd lang vasthoudt, dan slijt het af. Je kunt dan precies zien waar je dit steeds hebt gedaan. Als je het niet alleen tussen je tanden houdt, maar er ook nog op gaat zitten knauwen of ‘spelen’ dan verdwijnt je glazuur als sneeuw voor de zon. Dus denk er even over na voordat je je mond als een clipbord gaat gebruiken.

Nagelbijten

Last but not least…nagelbijten! Dit start ook vaak al tijdens de kindertijd en is moeilijk af te leren. Het kan je tanden echt enorm afvlakken. Ze zijn er simpelweg niet voor gemaakt. Dus probeer als ouders meteen in de grijpen als je kind zijn vingers in zijn mond houdt. 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply