vergeten tanden te poetsen

Vergeten te tandenpoetsen

De meeste van ons poetsen twee keer daags. 80% van de Nederlanders doet dit en hoogopgeleide vrouwen tandenpoetsen het vaakst. Op 21-jarige leeftijd poetsen we het minst vaak. Gelukkig zijn we de afgelopen jaren wel steeds vaker gaan poetsen. En toch vergeten aardig wat mensen nog regelmatig om te tandenpoetsen.

Normaal

Eerlijk gezegd dacht ik dat het normaal was om minstens twee keer per dag te poetsen. Zo normaal dat echt iedereen dit wel zou doen. In mijn hoofd kwam het eenvoudig niet op om het te verzuimen. Dat wilde ik ook helemaal niet. Tandenpoetsen zie ik als iets prettigs en totaal niet als een opgave. 

Schrikken

Pas toen ik bij Kidsfabriek actief ging uitvragen hoe vaak er werd gepoetst en wanneer er voor het laatst was gepoetst, sloeg ik stijl achterover. Voor aardig wat mensen is het nog helemaal niet normaal om in de ochtend te poetsen. Voor een enkeling is tandenpoetsen zelfs een uitzondering. Iets om op zon- en feestdagen te doen. Of net voordat ze bij mij in de stoel gaan liggen.

Geen gaatjes

Dus voor sommige mensen is tandenpoetsen helemaal geen gewoonte. Zeker niet in de ochtend. Ze zijn er niet mee opgevoed. En ik, als kleindochter van een tandarts, werd hier zeker wel mee groot gebracht. Ook kregen we destijds nog fluoridetabletjes voor ontbijt. Dus met mijn glazuur zit ik wel geramd. Ik krijg geen gaatjes, geen tandsteen en heel eerlijk…ik ben best een snoepkont! 

Smaak en geur

Voor mij is het best moeilijk voor te stellen dat je zonder tandenpoetsen de wereld tegemoet gaat. De smaak in mijn mond voorafgaand aan het tandenpoetsen vind ik echt de hel. Ik moet er niet aandenken dat ik deze smerige tanden in een broodje zou zetten en dan mijn eigen viezigheid zou opeten. Of dat ik iemand te woord zou moeten staan. In mijn hoofd zie ik dan een groenig gas richting diens persoons neus gaan. Bah, te smerig voor woorden. Ik zou me rot schamen! Ik ben er eentje die zelfs geen knoflook durft te eten als ik weet dat ik de volgende dag moet werken. Met mijn mondkapje op word ik bovendien direct geconfronteerd met mijn eigen geur. Ik zou mezelf ermee bedwelmen, als het ware.

Sociale impact

Maar ja, als je niet gewend bent om dagelijks te poetsen dan ben je juist wel gewend aan je eigen smaak en geur. Je bent smaak- en geurendoof geworden. Je hebt dus niet meer in de gaten dat het allemaal niet zo fris is. Soms loop ik weleens langs iemand die me hartelijk begroet en ik dan nog net niet stijl achterover sla van de geur die dan mijn neus en soms mijn mond binnendringt. Er zijn zelfs mensen die hartelijk naar je lachen en je de grafzerkjes die nog overeind staan mag bewonderen. Sorry, ik trek dat dan slecht. In de stoel heb ik er geen problemen mee maar zo in het wilde leven…Nee, dankje. Dan maak je toch echt een slechte beurt bij me.

Na doorbraak eerste tandjes beginnen 

Je ziet dus hoe zeer zoiets het sociale leven kan beïnvloeden. Tandenpoetsen is gedrag dat het beste zo vroeg mogelijk ingesleten kan worden. Hoe vroeger je het doet, hoe minder de neiging is om het over te gaan slaan. Het is dan zo’n automatisme dat je het zonder nadenken doet. Overslaan is dan simpelweg geen optie. Daarom is het zo belangrijk dat ouders hun kinderen vanaf de doorbraak van de tanden meteen beginnen met tandenpoetsen. 

Makkelijk patroon inslijten

Officieel hoeft pas vanaf het tweede jaar twee keer per dag gepoetst te worden. Maar dit is niet altijd een even prettig moment om er dan aan te beginnen. De nee-fase doet net zijn intrede en het dagritme is misschien net wat onhandig. Daarom adviseren we soms ouders om er al vroeger mee te beginnen. Op een moment dat het kindje zich nog niet verzet en het makkelijker in te roosteren is in het dagritme.

Heropvoeding

Op het moment dat je ouder bent, is het aanleren van dit gedrag een stuk moeilijker. Het wordt dan makkelijker vergeten. Het inplannen in de dagstructuur en hier hardnekkig eraan vasthouden, is dan essentieel. Dit zijn dingen waar we mensen mee helpen in de praktijk. Ja, het klinkt misschien best kinderachtig, maar ja… dit deel heb je schijnbaar gemist in je opvoeding en moeten we opnieuw aanrijken. Het klinkt misschien ook betuttelend als we je na een paar weken willen terugzien en zo kiezen mensen ervoor om dan niet te komen. 

Symbool voor succes in het leven

Dit zijn dezelfde mensen die het keer op keer zullen vergeten…en dezelfde mensen die op andere gebieden ook niet vooruit zullen komen. Want hoe wil jij nou de perfecte verkoper zijn als je uit je mond ruikt? Hoe versier je die mooie dame met doffe en gele tanden? Hoe rond jij je taken op een dag af als je niet eens de taak van tandenpoetsen volbrengt? Welke werkgever zou hier blij mee zijn en welke ondernemer zou hier succesvol mee worden? Tandenpoetsen lijkt misschien zoiets kleins, maar vergeten van tandenpoetsen staat symbool voor heel veel.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply