De kindermond terug bij af

De kindermond terug bij af

Eigenlijk is het spijtig genoeg dat ik hier vandaag de dag toch nog een blog aan moet wijden.

De kindermondjes in Nederland, helaas is het nog steeds slecht gesteld met de monden van onze kinderen.

Ondanks dat er genoeg en goede professionals beschikbaar zijn die werken in de kindertandheelkunde en algemene tandarts/mondhygienepraktijken blijft het een terugkerend probleem in Nederland.

Waar gaat het mis? De onderzoekers spreken zelfs met termen als terug bij af. In de politiek gaan de discussies over het terugbrengen van de schooltandarts. 

Zijn we terug op het niveau waar we lang geleden ooit waren? Voor het tijdperk van de fluoride ontwikkeling?

Hoe kan het dat in een land waar de gezondheidszorg zo goed is geregeld er kinderen zijn met dagelijks veel pijn vanwege een slechte mondverzorging.

Tijd dus om hier een extra onderwerp van te maken.

Verzekeringswerk

Waarom ik hier al jaren mijn vraagtekens bij heb, is omdat in principe alle tandartskosten voor kinderen worden vergoed door de zorgverzekering.

Het zit dus in het basispakket en je kunt met je kind onder de 18 jaar kosteloos zijn of haar gebit laten nakijken, reinigen en behandelen.

In de praktijken waar ik werk wordt er ontzettend veel aandacht besteed aan het behandelen van kinderen en jongvolwassenen. Juist die doelgroep moet je goed op weg helpen. Helpen bij de zelfzorg met de juiste instructies, het aanbrengen van preventieve sealents zodat er geen gaatjes in de kwetsbare  kauwvlakken kunnen ontstaan, het appliceren van fluoride en noem het maar op.

Bij ons worden de kinderen rond hun vierde jaar volgens een VIP protocol behandeld dat wil zeggen dat de kinderen minimaal 2 keer per jaar worden nagekeken door de tandarts, eventueel aangevuld met rontgenfoto’s. Twee keer per jaar komt het kind bij de mondhygienist die ruime tijd besteed aan instructies ( ook aan de ouders mbt napoetsen!) En zal het gehele gebit worden schoongemaakt met een fluoride applicatie op het eind.

Voor ons in de praktijken werkt dit heel goed, de monden blijven onder controle en de ouders en kinderen blijven iedere keer weer herinnerd aan het feit hoe belangrijk een goede mondhygiëne thuis is.

Onwetendheid

Want waarom komen er zoveel kinderen dan niet naar de praktijken als deze zorg toch gratis is?

Ik denk dat er vandaag de dag nog veel te weinig aandacht wordt besteed aan het herhalen dat een goede tandartszorg voor kinderen belangrijk is.

Is het een cultureel verschil? Ik weet het niet. Toch denk ik dat er nog veel meer aandacht mag komen op tv, via social media en andere landelijke reclame middelen dat kinderen naar de tandartspraktijken moeten gaan.

Waarom niet dagelijks een reclamespot met ga met je kind naar de tandarts? Waarom niet standaard banners in je social media in plaats van al die fake nieuws berichten over allerlei onzin. Waarom niet een mega groot reclame bord langs de snelweg?zodat de ouders die de tandarts al jaren waren vergeten weer even een reminder krijgen.

In de praktijk

Want wanneer je kind eenmaal onder behandeling is bij de professionals zal het balletje vanzelf gaan rollen.

Ik ga er vanuit dat de meeste tandarts of mondzorgpraktijken erg begaan zijn met de behandeling van de kindermond en dat ze er alles aan doen om de conditie hiervan te verbeteren.

Merk je zelf dat de tandarts of mondhygienist waar jullie komen geen affiniteit met kinderen heeft? Besluit dan een praktijk te zoeken die wel bij het kind past. Een goede band met de behandelaar is belangrijk en zal het kind juist extra motiveren om te poetsen of naar de praktijk toe te komen.

Consultatiebureau

Heel blij ben ik te horen dat er onder de consultatieburau’s in Nederland de kindermond nog meer onder de aandacht zal worden gebracht. In sommige gemeentes is er een mondhygienist betrokken bij het consultatieburau voor speciale voorlichting aan medewerkers of ouders van kinderen.

Ook besteden de kinderartsen meer aandacht aan het navragen van voedingsgewoontes en andere zaken als bijvoorbeeld speengebruik.

Ouders van jonge kinderen moeten op deze plek al goed worden geinformeerd zodat zij ook weten dat de kosten van de tandarts worden vergoed wanneer je met je kind naar de tandarts gaat.

De poetsbus

Een leuk initiatief van een aantal ondernemende mondhygienisten is de Poetsbus. Deze rijdende praktijk komt langs scholen en controleert de kinderen en voert preventieve behandelingen uit.

Eigenlijk gaat het op deze manier toch weer een beetje terug in de tijd. De tijd dat er een schooltandarts op school kwam om alle kinderen te behandelen. Helaas heeft het behandelen van deze kinderen destijds veel trauma’s tweeggebracht en heeft de schooltandarts niet een goed imago gekregen.

Nou denk ik persoonlijk dat een schooltandarts een goed idee kan zijn om de kinderen die normaal niet naar een tandarts gaan toch weer naar de praktijken te krijgen. Wanneer de ouders bijvoorbeeld door taalachterstand niet op de hoogte zijn dat de tandartskosten voor kinderen worden vergoed.

Wanneer door een schooltandarts de kinderen worden nagekeken en lichtelijk preventief behandeld en daarna worden verwezen naar de algemene tandartspraktijken, denk ik dat er al een groot probleem in Nederland wordt verholpen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply