Gezonde alternatieven voor kinderen

Gezonde alternatieven voor kinderen

Sintmaarten lopen komt er weer aan! Daarna de decembermaand en je merkt dat de schappen van de winkels weer volstromen met zoetigheid.

Een snoepje of koekje op z’n tijd moet kunnen, maar al die suikers hebben natuurlijk wel een negatief effect op ons gebit.

Zeker in de kindermonden moet je voorzichtig zijn met de inname van teveel zoetigheid dus vandaar deze blog over de gezondere alternatieven voor kinderen.

De gouden tip

Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de hoofdmaaltijden door.

Naast dat het helpt om tandbederf te voorkomen zorgt het ook voor het behouden van een gezond gewicht.

Ook is het belangrijk daarbij vaste momenten op de dag aan te houden, zodat het kind aanleert dat het ook normaal is om niet de hele dag door te snacken.

Het ontbijt

Al jaren vraagt iedereen mij wat nou precies de juiste volgorde is om te poetsen. Doe je dit voor of juist na het ontbijt?

Het antwoord is: dat ligt eraan wat je eet.

Ontbijt je met veel fruit is het misschien verstandiger te poetsen een uur na het ontbijten of juist ervoor te poetsen, maar eet je enkel alleen brood of melkproducten kan je zowel voor of na het ontbijten poetsen.

Als we kijken met de kennis over het gebit is het verstandig zo suikervrij mogelijk te ontbijten denk hierbij aan crackers met kaas, havermoutpap met fruit of joghurt /kwark met fruit.

Ontbijtgranen speciaal voor kinderen zien er leuk uit in de supermarkt maar bevatten veel suiker dus let daar op. Ook speciale kindermelk met aarbei of perziksmaak zijn veel zoeter dan normale melk of karnemelk bijvoorbeeld.

Over zoet broodbeleg hoef ik het denk ik niet lang te hebben, maar hagelslag, chocopasta en jam zitten vol met suiker!

Kijk naar een alternatief zoals bijvoorbeeld kaas, vleeswaren of humus. Wil je toch liever iets zoet kan je ook zoeken naar suikervrije pindakaas of andere notenpasta’s

Lunch en 10 uurtje

Op veel scholen zijn  de regels omtrent het eten al strenger geworden. Zo mogen er op sommige scholen al geen koeken of repen mee voor het 10 uurtje. 

Ook het meegeven van snoep tijdens de lunch mag bijvoorbeeld bij mijn zoontje op school niet meer, enkel alleen om te trakteren als je jarig bent.

Zo kan je bijvoorbeeld fruit meegegeven voor het 10 uurtje, sommige kinderen vinden rauwe worteltjes, snoeptomaatjes of stukjes komkomer ook lekker om te snacken.

Veel moeders willen voor na de broodmaaltijd ook nog iets extra’s in de trommel meegeven en dan kan je bijvoorbeeld denken aan iets van kaas, rolletje vleeswaren of kleine crackertjes of noten. Liever iets zoet, denk dan aan rozijntjes of dadels om te snoepen.

Mag je kind wel koek mee naar school, let er dan op welke soort koek je meegeeft.

Een rijstewafel of cracker is natuurlijk gezonder dan een Sultana of donut.

Ontbijtkoek heeft tegenwoordig ook een gezondere versie in het schap liggen en probeer te kijken naar suikervrije soorten.

De koekjes met figuurtjes op de verpakking zijn vaak zoeter dan de normale variant.

Tussendoortjes

Ieder kind is gek op zoet! Denk dan aan snoep, drop, koekjes en popcorn.

Zeker in de aankomende decembermaanden zijn de pepernoten, chocoladerepen en kerstkransjes niet weg te denken. Probeer toch te kijken of je het binnen die 4 extra momenten kan beperken en zorg er ook voor dat kinderen het niet gemakkelijk zelf kunnen pakken.

Misschien toch maar een slot op de kast!

Iedere keer moet je gebit de suikerinname weer neutraliseren met het speeksel om gaatjes te voorkomen dus maximaal 4 momenten.

En wanneer je tussendoor veel snoept, probeer dan de hoofdmaaltijden met minimaal suikers te bereiden.

Voor tussendoortjes kan je misschien beter kiezen voor noten, naturel chips, een blokje kaas of een cracker met humus. Toch liever zoet? Dan zijn er natuurlijk ook suikervrije snoepjes van fruit gemaakt of een volkoren biscuitje als alternatief.

Vaak vult dit ook beter zodat je minder trek hebt in andere snacks.

Nagerecht

Kindertoetjes zijn erg geliefd bij de jonge kinderen, maar bevatten echt veel meer suiker dan normale yoghurt of kwark. Vaak zijn ze ook nog eens dubbel zo geprijsd!

Neem als alternatief een gewone variant en stop hierin wat fruit of honing in plaats van de mierzoete kindertoetjes.

Dranken

Een waarvan ik zeker weet dat mensen onderschatten is de inname van zoete dranken. Buiten dat ze mega zuur gemaakt worden ( extra slecht voor je glazuur) zijn ze vaak mierzoet.

Denk aan pakjes drinken, vruchtenlimonade of sap zijn heel slecht voor onze tanden. 

Beter neem je een kop thee in een vruchtensmaak die kinderen wel lusten of water met een komkommertje erin. 

Ik hoop jullie hiermee wat inspiratie te hebben gegeven en wie zoet is krijgt lekkers niet al te letterlijk te nemen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply