De juiste maat ragers

De juiste maat ragers

“Hoeveel millimeter is deze dan?”, is de vraag van een ervaren patiënt. Ik zeg ervaren want misschien heb jij echt geen flauw benul waar het hier over gaat. Deze vraag kan alleen maar komen van iemand die al vaker iets is aangeraden om tussen de tanden te gebruiken. Die ook nog snapt dat er verschillende maten ragers zijn en dat hij deze ook nog online ergens moet terug kunnen vinden.

Verwarrend

Er zijn tegenwoordig enorm veel producten voor tussen de tanden. Natuurlijk mooi dat er nu voor elk wat wils is maar aan de andere kant ook best verwarrend. Want wat is nu echt een stoker en wat is nu echt een rager? Als mensen me vertellen dat ze een tandenstoker gebruiken dan ging ik er altijd vanuit dat ze een houten tandenstoker bedoelde. Maar soms bedoelen ze hier een rubberen of silicone variant mee. Die dragen namen als softpick, easypick en flexpicks. 

Neem je spullen mee

Dus tegenwoordig heb ik een overzicht met plaatjes van potentiële producten die patienten weleens zouden kunnen gebruiken. Dan kunnen ze aanwijzen wat ze gebruiken. En soms kom ik er dan achter dat het er niet eens op staat en is er zomaar iets op de markt geslopen waar ik geen weet van heb. Dan vraag ik het om het eens mee te nemen. Dus ga je binnenkort naar de tandarts of mondhygiënist? Neem dan eens al je spullen mee die je gebruikt. Dan kunnen wij het reviewen voor je. Goed gereedschap is namelijk super belangrijk.

Houders

Goed, terug naar de echte ragers. Met echte ragers bedoelen we dus kleine borsteltjes met haartjes erop. Dus geen rubber, geen hout en ook geen plastic. Ja, het houdertje kan van kunststof zijn. Dat dan wel weer. En ja, ook het houdertje kan tegenwoordig van hout lijken. Dat is bamboe en zou duurzamer zijn. Zie je hoe verwarrend het is? Nou en dan hebben die ragers nummertjes. Die nummertjes geven een doorsnede aan. Alleen…welke doorsnede eigenlijk?

Het nummertje of de kleur?

Elk merk rager berekent namelijk op een andere manier de doorsnede. De een bedoelt namelijk echt puur de lengte van de haartjes. De ander bedoelt de lengte van de haartjes plus de dikte van de draad, het centraal gelegen metaal waar de haartjes aan zitten. Weer een ander bedoelt alleen de dikte van het metaal. En dan heb je nog de merken die beide erop zetten. Nou, een heel oerwoud aan getalletjes dus. En dan zeg ik: “Kijk maar gewoon naar de kleur.”

Merk

Dat is helemaal fout van mij. Want negen van de tien keer komt iemand dat terug en zegt me ‘die blauwe’ te gebruiken. Ja, maar ja, welke blauwe dan? Want ieder merk rager heeft zijn eigen kleurcode. Bij de een is blauw de aller dunste, bij een ander juist de aller dikste. Dus dan mag ik wederom allerlei blauwe ragers de revue laten passeren om er achter te komen welke het nou is. Dus voortaan zeg ik: “Precies dit merk, deze vorm en de kleur aanhouden.” 

Een fijne rager?

Maar ja, dan zijn er natuurlijk een stel eigenwijze patiënten die iets hebben gevonden. “Tijdens de vakantie kwam ik deze rager tegen. Die is zoooo fijn!” Alhoewel ik het initiatief op prijs stel baal ik dan toch stiekem wel een beetje. Of eigenlijk best wel veel. Want die o zo fijne rager is meestal veel te dun of beschadigend. Ja, van een dunne rager merk je weinig. Helaas doet hij ook heel weinig. Een rager zonder coating over het materiaal kan enorm schuren. Of het mist de antibacteriële werking die sommige in de rager hebben gepregneerd. Met gevolg dus weer flink ontstoken tandvlees of afgesleten wortels. En dan kunnen we weer helemaal overnieuw beginnen. Ook ken ik patiënten die zeggen: “Ik heb die van mijn man gebruikt.” En leggen dan uit: “Ja, want die adviseerde zijn tandarts.” Dan moet ik echt heel diep zuchten.

Het laatste advies

Nah goed, tot zover mijn frustratie. Moraal van het verhaal: Luister altijd naar het laatste advies van je mondhygiënist. Ik zeg ‘het laatste’ want je mond verandert in de tijd. Dus tja, je hoeft niet min over de vorige mondhygiënist te denken die heel wat anders voorstelde dan je huidige. Ze hebben allebei gelijk. Of maak ik het nu weer heel verwarrend….?

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply