tandartspraktijk kiezen

Hoe kies je de juiste praktijk?

Met je tandarts of mondhygiënist ga je een vertrouwensrelatie aan. Het vertrouwen opbouwen begint tegenwoordig al voordat je een voet over de drempel hebt gezet. Vroeger ging je gewoon naar de tandarts van je ouders of die in je woonplaats en dacht je er verder niet bij na. Dat is nu wel heel anders.

Doeidoei

Er is ook heel wat te kiezen ondanks dat er keer op keer blijkt dat er te weinig tandartsen en mondhygiënisten in ons land zijn. Of misschien wel dankzij, want zodra jouw tandarts met pensioen gaat, moet jij opzoek naar een ander. Ook worden praktijken overgenomen en verandert er het een en ander waar jij misschien niet op zat te wachten en vertrek je.

Aan boort..euh boord!

Praktijken zijn zich nu veel bewuster van jou, als patiënt. In sommige gebieden van Nederland zijn wel genoeg tandheelkundige behandelaren en doen zij dus hun uiterste best om jou aan boord te krijgen en te houden. In delen van het land waar juist veel te weinig tandartsen en/of mondhygienisten zijn, proberen ze misschien ook jou te laten inschrijven omdat je voor hen de ‘ideale klant’ bent.

Mijn ideale mens…

Ik kan alleen maar voor mezelf spreken wie ik als ‘ideale klant’ zou zien. Ik vind ‘klant’ al een vreselijk benaming, maar goed…Je zal ‘patiënt‘ ook niet altijd een prettige benaming vinden want wie ervaart er nu werkelijk een ziek gebit?

Mijn ideale euh…mens?…die komt eigenlijk niet altijd even vol juiste verwachtingen binnen. Je zal in allerlei marketingachtige berichten lezen dat je je klant moet overtreffen in hun verwachtingen. Nou is dat voor mij ietsje lastiger…ik moet je vaak bij een eerste bezoekje teleurstellen.

I feel you…

Het is zo vaak dat iemand niets vermoedend in de stoel komt en denkt na 5 minuten een beetje reinigen wel weer buiten te staan en dan schrikt van wat ik te vertellen heb. Maar even serieus…dat is toch eigenlijk veel leuker dan iemand wel deze verwachting waarmaken en dan een suf tandpastaatje mee te geven waar je eigenlijk niet achter staat?

Dat zou mijn werk echt te simpel maken. Ware het niet dat ik iedereen toewens dat die 5 minuten wel genoeg zouden zijn. Ik vind het juist een uitdaging om je te vertellen hoe de vork nu echt in de steel zit zonder dat je hard wegholt.

Dat we samen tot een mooi behandelplan komen en dat we elkaar door de jaren heen steeds beter leren kennen en elkaar aanvoelen. Zo kunnen we elkaar versterken; ik leer wie jij bent en jij leert van mij. Dat ik je steeds beter nieuws kan vertellen omdat je zo super gemotiveerd bent geraakt. En je zelfs echt niet meer patiënt hoeft te noemen en je stukje bij beetje los kan laten. Eigenlijk moet je zelf een beetje mondhygiënist worden. Dat is mijn ideale..mens…!

Mijn ideale tandarts

Ik werk natuurlijk ook veel samen met tandartsen. Ook die samenwerking is een keuze. Wie is mijn ideale samenwerkingspartner? Hey…wacht..dat is ook een mens! Dus eigenlijk geldt daar hetzelfde voor. Steeds meer hetzelfde nastreven en elkaar met een half woord begrijpen. Elkaar inspireren.

Hoe oriënteer jij je?

Nou ja, genoeg over mij…wie is jouw ideale behandelaar en welke praktijk past daar bij? Met wie kan jij een dergelijke vertrouwensband opbouwen? Hoe oriënteer je je daarop?

De oriëntatie verplaatst zich steeds meer online. Je zult zien dat de mondzorg zich tegenwoordig veel meer richt op je uiterlijk. Waarom? Omdat we weten dat jij dat belangrijk vindt en daarop zoekt en googelt. Een SEO-trucje dus. Uiteindelijk staat je gezondheid bij ons altijd op nummer een. We zijn nu eenmaal zorgverleners. En om je warm te laten lopen om goed voor jezelf te gaan zorgen, gaan veel berichten over witte tanden.

Uit de verpakking

Dus daar hoef je eigenlijk niet specifiek naar opzoek te gaan. Wat wel belangrijk is, is om te bekijken wat de werkelijke inhoud is onder de verpakking. Wordt er enkel tandenbleken gepromoot? Of heeft de praktijk ook andere methoden voor witte tanden? En wordt er wel eerst goed bekeken welke methode bij jou het beste is? Werkt de praktijk minimaal invasief? Dat wil zeggen dat ze respectvol omgaan met je tandweefsel.

Of boren ze alles wat te boren valt? Vinden ze preventie belangrijk en wie voert preventie uit? Heb jij behoefte aan een tandarts die speciaal opgeleid is voor esthetiek of vind je het prettig als er verwezen wordt als het nodig is? Zijn er meerdere tandartsen met aanvullende opleidingen of doet de tandarts alles helemaal zelf? Waar geef jij de voorkeur aan? Ik zal je verklappen…alles valt en staat met communicatie.

Communicatie

Dus ik zou je aanraden om even verder te kijken dan al die mooie verhaaltjes. Wat gebeurt er werkelijk in de stoel? De beste tip die ik je kan geven, is om te bekijken of alles je wordt uitgelegd of niet. Stel lekker veel vragen, want dat zegt iets over jou. En alles wat jij vertelt, kan meegenomen worden in je uiteindelijke behandelplan. Want die is nodig…je gebit is nooit ‘af’; het is nooit perfect. Vindt jouw behandelaar altijd alles goed? Dan moet er wel een signaaltje af gaan bij je.

Volg je gevoel

Tja…en soms ben je dus niet die ideale patiënt…pardon mens…voor die specifieke behandelaar en vice versa. Dan wil jij wat anders dan dat de behandelaar jou kan geven en zal je verder moeten ‘shoppen’ of inschikken. Vertrouw je gevoel….voel jij je op je gemakt of niet? Zo kies ik ook mijn behandelaar en mijn opdrachtgevers uit. Puur op gevoel en niet op mooie berichtjes…ondanks dat ik ze zelf schrijf!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply