kies trekken wel of niet

Kies laten trekken? Of toch maar niet…

Wel of niet je kies laten trekken?

Heb je er weleens over gedacht wat er gebeurt nadat je een kies kwijt raakt ? Ach, zo’n kies ligt niet in het zicht, dus het is niet erg ? Dat is een vaak gehoorde reactie. Helaas heeft het trekken van een kies ook gevolgen voor je uiterlijk. Niet alleen voor je uiterlijk, maar ook voor je hersenen en voor je portemonnee. Ik kan me zo bedenken dat je er uiteindelijk niet zo gelukkig mee bent. Op het moment dat je echt kiespijn hebt, dan wil je maar een ding: Het verrekte ding moet en zal eruit. Je zal je vlak erna opgelucht voelen. Hoe lang zal dit gevoel bij je blijven? Verdiep je hierin voordat je besluiten neemt waar je later misschien spijt van krijgt. Het missen van een kies geeft een domino-effect.

Kunstgebit uitstervende

Veruit de meeste mensen willen hun eigen tanden en kiezen zo lang mogelijk behouden. Eigenlijk is ons gebit niet gemaakt om zo ontzettend lang mee te gaan. Mensen worden steeds maar ouder en toch maken we per jaar steeds minder kunstgebitten. Dat komt doordat er steeds meer mogelijk is en omdat we steeds beter begrijpen hoe we het gebit gezond kunnen houden. Het is normaal geworden om elk half jaar je gebit te checken. We zijn netjes met fluoride tandpasta gaan poetsen en we hoeven een borstel niet meer met het hele gezin te delen. Kinderen krijgen van een preventieassistent of mondhygienist uitgebreide begeleiding zodat ze goed hun gebit kunnen onderhouden.

Nieuwe gevaren

Anderzijds zijn er ook meer gevaren voor het gebit erbij gekomen. We eten en drinken een stuk meer en vaker suiker dan vroeger. Er zijn meer dranken op de markt dan ooit die vaak erg zuur zijn. Ook zijn er steeds meer producten op de markt waarvan we denken dat ze gezond zijn, maar het helemaal niet zijn. We zijn gewend geraakt dat als we op een knopje drukken van alles vanzelf gebeurt terwijl goed voor onszelf zorgen echt hard werken is. Ouders zijn enorm druk waardoor tandenpoetsen bij zichzelf en hun kinderen er weleens bij inschiet. Er blijft een groep mensen die het niet zo makkelijk hebben, veel stress ervaren en weinig te besteden hebben. Bij deze groep hollen de gebitten achteruit. Doordat we zo oud worden, raken we vaker ziek waarvoor we medicatie moeten gebruiken. Medicijnen en ziekte hebben negatieve invloed op het gebit.

Kwetsbare kiezen

Kiezen in de bovenkaak zijn makkelijk vatbaar voor ontstekingen en zijn regelmatig moeilijk te behandelen. Deze kiezen hebben namelijk meerdere wortels, liggen naast een grote speekselklier en hebben meerdere zenuwkanalen. Achterin de mond poetsen is vaak moeilijker dan voorin poetsen. Deze kiezen zijn wel heel belangrijk voor het gebit ondanks dat je ze wat minder makkelijk kunt zien. Afbijten doen we met onze voortanden maar echt kauwen doen we met onze kiezen.

Minder goed kunnen kauwen

Bij het missen van een kies, neemt het kauwvermogen dus af. Iedereen vindt het belangrijk om goed te kunnen kauwen. We beschouwen dit als de hoofdfunctie van ons gebit. We vinden het doodnormaal en we staan er niet bij stil. Toch zal je denken dat het missen van een kies nog wel zal meevallen en dat je hem niet echt zal missen. En inderdaad, je kunt je er nog aardig goed mee redden.

Natuurlijke oplossing

Je gebit kent namelijk een trucje. Het gat wat ontstaat wordt vanzelf weer opgevuld. Mooi, zal je denken. Maar niks is minder waar. De kiezen of tanden voor en achter de missende kies, duiken het gat in. Ze schuiven hierbij helaas niet super keurig tegen elkaar aan. Het wordt eigenlijk een rommeltje. Doordat deze kiezen of tanden in het gat duiken, komt er weer naast deze tanden en kiezen een nieuwe spleet. Zo krijgen we een domino-effect. Deze ruimtes tussen de tanden en kiezen noemen we ‘diastemen’ en deze zijn vaak wel zichtbaar.

Onzeker

Zo wordt het gebit dus toch minder fraai ondanks dat de kies achterin de mond zat. Als we een kies missen, worden we vaak onzeker. Kan je nog wel breeduit lachen? Moeten we een hand voor onze mond houden? Kan iemand het zien?

Eten tussen je tanden

Tussen diastemen blijft eenvoudig voedsel zitten. Er is geen contactpunt meer tussen de tanden en kiezen en zo wordt het voedsel direct tussen de tanden in gekauwd. Het is heel moeilijk schoon te houden met alle gevolgen van dien. Mensen vinden dit super irritant en bovendien is het geen mooi gezicht.

Pijn

Door deze verschuiving passen tanden en kiezen nog minder goed op elkaar. Dit kan consequenties hebben voor je kaakgewricht en je spieren. Hier kan je last van krijgen.

Blote tandhalzen

Bij de verschuiving ontstaat er terug getrokken tandvlees. Er komen delen van je tanden bloot te liggen die voorheen onder het tandvlees laten. Je kan hierdoor letterlijk met lange tanden gaan eten. Die gele stukken tand die erbij zijn gekomen, zien er ook niet zo mooi uit. De wortel zonder tandvlees is niet goed beschermt en hier kan je dus snel last krijgen bij koude en ook kunnen er rap gaatjes in ontstaan.

Nog meer verlies

Ook de kies in de tegenover gestelde kaak, gaat zich ermee bemoeien. Als een kies in de onderkaak wordt gemist, groeit gestaag door zwaartekracht de tegenoverliggende kies naar beneden. Vaak groeit het kaakbot niet meer mee en zo verliest deze kies op zijn beurt houvast. Deze kies kan dus ook op de nominatielijst komen te staan om eruit gehaald te worden.

Ingevallen gezicht

Je wangen en je lippen missen ondersteuning als er een of meerdere kiezen missen. Bovendien verdwijnt er een stuk kaak in de loop van tijd waardoor je nog minder ondersteuning is voor de huid van je gezicht. Hierdoor ontstaan er plooien in je gezicht en kan het in gaan vallen.

Slimmer met tanden

Hoe minder tanden en kiezen je hebt, hoe minder hoog je IQ. Hoe minder tanden en kiezen, hoe groter het risico op Alzheimer, dementie dus. Dit komt doordat kauwen een ware work-out is voor je gebit. Door te kauwen stimuleer je een heel belangrijk hersendeel. Als we minder goed kunnen kauwen, kunnen we bepaalde zaken minder goed verwerken. Het heeft dus echt effect op onze cognitieve vaardigheden.

Kosten

Gelukkig zijn kiezen vaak goed vervangbaar. Helaas geeft dit vaak veel kosten. Een kies laten trekken lijkt van te voren altijd een hele goedkope oplossing. Trekken kost inderdaad niet zoveel. Tandvervanging daarin tegen, kan een hoge prijs kennen. De beste oplossingen zonder domino-effect zijn wel de duurste oplossingen op korte termijn. Op lange termijn zijn ze waarschijnlijk goedkoper. Waarschijnlijk is het nog veel goedkoper om te voorkomen dat een kies eruit moet door te investeren in preventie.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

One Response

  1. Veringmeier april 13, 2020

Leave a Reply