goede voornemens mondzorg

Goede voornemens

Misschien ben jij ook zo’n persoon? Ben jij diegene die aan het begin van het nieuwe jaar van plan is om af te vallen of vaker te gaan sporten.

Dat je plan is om te gaan stoppen met roken of minder te gaan snoepen.

Voor de een werkt het, voor de ander niet. Vaak zie je dat de sportscholen halverwege het jaar al minder sportende klanten heeft dan in bijvoorbeeld januari.

In deze blog zal ik voor jou als lezer alvast wat goede voornemens geven op mondzorg gebied.

Handige tips of voornemens die door het hele jaar kunnen helpen om jou mondgezondheid te verbeteren.

Het meest moeilijke onderdeel van mijn vak is het zorgen dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden en blijven houden.

Het klinkt misschien raar, maar de mensen die van ons een slecht nieuws bericht krijgen zijn later de meeste trouwe patiënten. De mensen die eerst te horen krijgen dat er kiezen moet worden getrokken of dat de status van hun gebit wel heel ernstig is.

Liever heb ik dat mijn patiënten hun situatie al veel eerder serieus nemen en direct na mijn behandeling aan de slag gaan.

Vaak zie je dat patiënten vlak nadat ze geweest zijn erg fanatiek gaan stokeren of poetsen maar het daarna minder consequent naleven. Of je ziet dat men net de week voor een bezoek aan de mondhygienist weer alles gaan oppakken.

10 goede voornemens voor een betere mondgezondheid

1. Beginnen met elektrisch poetsen

In mijn ogen echt de makkelijkste stap naar een betere mondverzorging. Koop een elektrische tandenborstel en je voelt echt het verschil! Het voelt zoveel gladder en schoner en je tandarts zal ook echt het verschil merken. Mocht je al elektrisch poetsen maar ook nog een normale borstel hebben, stap dan over naar alleen de elektrische tandenborstel.

2. Vaker tandenstokers of ragers gebruiken

Heel cliché natuurlijk, maar dit is het begin naar een gezonde mond. Het vuil tussen je tanden en kiezen krijg je gewoon niet weg met alleen een tandenborstel, ook niet als je elektrisch poetst.

Begin desnoods met van die rubber tandenstokers als je het gebruik van hout of ragers nog te lastig vindt. Vaak zijn deze minder pijnlijk om mee te beginnen en je wend aan het gebruik van iets tussen je tanden. Je zal merken dat je tandvlees minder gevoelig wordt en dat er minder snel bloedingen ontstaan.Later als je tandvlees gewend is kan je alsnog overstappen naar de ragers met nylonhaar.

3. Mijn tandenborstel vaker vernieuwen

Je kan nog zo’n goede tandenborstel hebben, maar als je niet regelmatig je borstel(kopje) vervangt zal het niet het gewenste resultaat geven.

Jullie hebben geen idee hoeveel bacterieren er in een gebruikte tandenborstel zitten! Bah! 

Koop minstens om de 3 maanden een nieuwe, en bij slijtage van de borstelharen liever nog vaker.

Het poetst beter, je tanden worden schoner en je zal het effect merken. Probeer ook wekelijks de tandenborstel te reinigen door hem met kokend water schoon te maken.

4. Vaker een bezoek brengen aan de tandarts of mondhygienist

Zelfs in tijden van lockdown is het geen excuus om je mondhygienist of tandartsbezoek te skippen. We blijven gewoon open en staan voor je klaar!

Probeer ieder halfjaar naar zowel de tandarts als mondhygienist te gaan, en bij mondproblemen als tandvleesontsteking of gaatjes om de drie maanden een extra gebitsreiniging te ondergaan.

5. Minder gaan snoepen

Niet alleen voor de lijn is deze voornemen een goede, maar ook je tanden zullen je dankbaar zijn.

Veel mensen snaaien de hele dag door, een dropje hier, een koekje daar. Probeer bewust te kijken naar het aantal zoete momenten op de dag en kijk ook eens naar je andere eet- en drinkmomenten. Wellicht zitten daar ook veel verborgen suikers bij en kan je kiezen voor een gezondere variant.

Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen die dol zijn op zoetigheid.

Misschien vind je humous ook lekker op brood in plaats van chocopasta, of kan je met een stevia zoetje in de thee af in plaats van twee suikerklontjes. Het zijn de kleine veranderingen die het op de lange termijn beter doen maken.

6. Minder zuren eten en drinken

Tanderosie het probleem van de westerse manier van leven. We eten en drinken steeds vaker ongezonde en bewerkte voeding en dat zie je terug in ons gebit.

De glazuurlaag slijt letterlijk af door alle zuren die we nemen.

Blijf gerust je twee stuks fruit nemen ookal zijn deze misschien zuur, maar pas daarnaast op met zure frisdranken, bier en wijn. Neem minder zure dressings en pas op met het snoepen van zure matten.

7. Vaker de tong reinigen

Ik raad het mijn patiënten al jarenlang aan, het reinigen van de tong is zo belangrijk. Ik pik tijdens de behandelingen iedereen eruit die nog geen tongschraper gebruiken.

Je smaak zal beter zijn, en je adem wordt frisser. 9 van de 10 keer is de oorzaak van een slechte adem de plak op het achterste deel van de tong. Kies daarbij wel voor een harde (niet te scherpe) plastic variant zonder haren of andere toeters en bellen.

8. Niet meer naar bed gaan zonder tanden te poetsen

Misschien kan jij je het niet voorstellen, maar nog steeds hoor ik ontzettend veel mensen vertellen dat ze wel eens hun tanden vergeten te poetsen. Vaak gebeurt dit in de avond als mensen al moe zijn en stappen dan ongepoetst zo hun bed in. Zeker in de nacht is het extra belangrijk om te poetsen omdat je speeksel minder wordt aangemaakt. De bacteriën in de plak kunnen dan extra schade aanrichten. Dus tip van mij! Poets twee keer per dag grondig je tanden.

9. Vaker mondspoeling gebruiken

Een leuk voornemen voor 2022! Wat vaker mondspoeling gebruiken. Kies er een die bij jouw wensen past. Bijvoorbeeld een spoeling die specifiek tandvlees onsteking of een slechte adem aanpakt. Het frisse gevoel en het gladmakende effect zal je extra stimuleren je mond goed te gaan verzorgen. Of als je wat haastig bent geweest met tandenpoetsen geeft het daarnaast toch een extra reiniging tussen de tanden.

10. Vaker kiezen voor bewuste mondverzorging

Pak niet alleen de actieproducten of bekende merken uit de schappen van de drogist maar kijk ook eens verder wat er nog meer in het schap staat. Een betere wereld begint bij je zelf. Kies daarbij voor duurzame producten, vegan, biologische mondverzorging of producten die op een andere manier zijn gemaakt.

Zo heb je een heleboel duurzame mondverzorging die gemaakt is op een schonere manier of die recyclebaar zijn. Of ze zitten in andere verpakkingen of het plastic van de tandenborstelhouder zijn gemaakt van suikerriet of bamboe. Ook zie je dat producten zelf bewuster worden, dus met minder chemische en irriterende stoffen erin of geen gebruik van microplastics. Denk er is over na en denk aan een groenere wereld.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply