Helpt houtskool (charcoal ) je aan witte tanden?

Een stralend wit gebit is tegenwoordig de norm. De parelwitte gebitten van beroemdheden op ons scherm werken aanstekelijk en nu wil iedereen wel zulke witte tanden hebben. Maar tanden zijn niet zomaar wit, de meeste mensen hebben van nature gelige tanden. Bovendien worden ze er in de loop van de jaren bepaald niet witter op. Hier kun je meer lezen over gele tanden, hoe verkleuringen worden veroorzaakt en wat je kunt doen om je tanden toch wit te houden of witter te maken.

Pas op voor sommige bleekmiddelen

In de strijd tegen gele en verkleurde tanden wordt naar allerlei middelen gegrepen, die soms niet zo zuiver zijn. Agressieve of sterk schurende stoffen tasten je glazuur aan. Op korte termijn krijg je dan wel wittere tanden, maar op de langere duur werk je tanderosie en daarmee gele tanden in de hand.

Daarnaast bevatten veel bleekmiddelen en whitening tandpasta’s schadelijke stoffen als alcohol, fluoride en SLS (sodium lauryl sulfaat). Die verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte en daarmee de natuurlijke bescherming tegen allerlei gebitsproblemen, waaronder tandplak. Ook dat is een factor die tanden doet verkleuren.

Hoe zit het met waterstofperoxide?

Voor het bleken van tanden worden ook nog wel eens producten met waterstofperoxide gebruikt. Als ze effectief zijn doordat het waterstofperoxide gehalte hoog is, kunnen deze bij regelmatig gebruik het gebit en het tandvlees schade toebrengen.

Een alternatief bieden natuurlijke middelen, zoals kokosolie en actieve koolstof. Over de werking van kokosolie kun je hier meer lezen en hieronder gaan we in op actieve koolstof, ook wel charcoal of houtskool genoemd.

Zowel charcoal als kokosolie zijn geweldige ingrediënten, die niet alleen bevorderlijk zijn voor witte tanden maar ook voor je mondgezondheid.

Actieve koolstof

Eén van de middelen die je tanden op natuurlijke wijze bleken is actieve koolstof. Dat lijkt wat tegenstrijdig omdat koolstof zelf zwart is, maar toch is koolstof heel goed in staat om je tanden witter te maken.

Wat is actieve of geactiveerde koolstof?

Koolstof zijn verkoolde plantenresten, meestal afkomstig van de harde schil van kokosnoten. Koolstof heeft van zichzelf al een groot absorptievermogen, wat inhoudt dan het andere stoffen in zich op kan nemen. Door een procedure die “activeren” wordt genoemd, wordt met behulp van hoge druk en stoom de structuur van de koolstof poreus. Dat maakt dat de oppervlakte van de koolstofmoleculen nog verder worden vergroot, zodat ze een nóg groter absorptievermogen hebben.

In de geneeskunde is actieve koolstof al sinds de negentiende eeuw in gebruik. Vooral als middel tegen diarree en het neutraliseren van vergiftigingen zoals bij een overdosis medicijnen. De actieve koolstof bindt dan de giftige stoffen in het maag-darm kanaal en maakt ze onschadelijk. Geactiveerde kool is negatief geladen. Dat betekent dat het stoffen met een positieve lading heel makkelijk aan zich bindt, zoals vergif, chemicaliën en vrije radicalen. Bekend zijn ook ongewenste zwangerschappen doordat de vanwege diarree ingenomen koolstof de hormonen van de anticonceptiepil buiten spel zette.

Wat zijn de voordelen van actieve koolstof voor je gebit?

Op gebied van mondverzorging heeft de zuiverende werking van actieve koolstof inmiddels zijn nut bewezen, getuige de vele bevindingen en “voor” en “na” foto’s. Die positieve ervaringen worden behaald omdat actieve koolstof:

  • schadelijke bacteriën en onzuiverheden zoals tandplak verwijdert
  • door het grote absorptievermogen wordt ook de aanslag op de tanden ingesloten en afgevoerd
  • heeft het een licht polijstende werking, wat ook weer bijdraagt aan wittere tanden
  • de pH-waarde van je mond verhoogt, met andere woorden de zuurgraad verlaagt. Ook zuren in de mond worden geabsorbeerd en onschadelijk gemaakt. Dit is bevorderlijk voor het natuurlijke evenwicht in de mond en komt de mondgezondheid ten goede

Hoe kom je aan actieve koolstof?

Zelf kokosnoot-schillen verbranden op de barbecue is mogelijk, maar dan heb je koolstof die nog niet geactiveerd is. In dit geval is het een stuk handiger om te gaan voor kant en klare producten.

Je kunt geactiveerde koolstof kopen en met deze poeder je tanden poetsen. Actieve kool in poedervorm heeft echter een aantal nadelen. Ten eerste is het giftig als je het inademt. Aangezien je bezig bent met je mond is het risico niet ondenkbaar. Daarnaast is de pure koolstofpoeder vaak sterk schurend. Dat houdt in dat je je tandglazuur beschadigt als je het te vaak gebruikt.

Veiliger en eenvoudiger is om te kiezen voor tandpasta en mondwater op basis van actieve koolstof. Het bijkomend voordeel daarvan is, dat je naast de actieve koolstof profiteert van een aantal andere reinigende en blekende ingrediënten, zoals kokosolie.

Is tandpasta met actieve koolstof veilig?

Je vraagt je misschien af of geactiveerde koolstof in je mond wel veilig is, gezien alle waarschuwingen tegen verkoold vlees op de barbecue. Dit zijn echter twee verschillende dingen. Verbrand vlees bevat schadelijke stoffen, die worden gevormd uit eiwitten. De schillen van kokosnoten, waar actieve koolstof van wordt gemaakt, bevatten geen eiwit. Daarnaast worden de ovens van de koolstoffabrieken veel heter gestookt dan het aangebrande biefstukje op je barbecue. Koolstof, zowel in poedervorm als verwerkt in tandpasta en mondwater, bevat dus niet dezelfde schadelijke stoffen als een half verbrand stuk vlees.

Hoe gebruik je tandpasta met actieve koolstof?

Veel tandpasta met actieve koolstof werkt polijstend, maar de mate waarin wisselt per tandpasta.
In hoeverre je tandpasta schurend is kun je zelf onderzoeken. Als de tandpasta overdreven korrelig is, is deze zeer waarschijnlijk hoog abrasief (sterk schurend). Is de tandpasta fijn van textuur, dan is die licht schurend. In dat geval worden wel tandplak en verkleuringen aangepakt, maar is het schurende effect te laag om je tandglazuur aan te tasten.

Let erop dat het met een sterk schurende tandpasta niet de bedoeling om het voortdurend ter vervanging van je normale tandpasta te gebruiken. Het beste is om, afhankelijk van de verkleuring op je tanden, slechts één tot twee weken iedere dag te poetsen met tandpasta met geactiveerde koolstof. Zijn die eerste weken voorbij, dan ga je over op de onderhoudsfrequentie van twee of drie keer per week.

Daarnaast kun je voor de zekerheid de op houtskool gebaseerde tandpasta op een andere manier gebruiken. In plaats van keihard te schrobben, poets je je tanden heel zachtjes in een cirkelvormige beweging. Ook kun je koolstof tandpasta op je tanden smeren en dit een minuut of 10 minuten laten zitten. In deze tijd kan de koolstof van alles absorberen zonder te polijsten. In het bijzonder is dit aan te raden als je problemen hebt met tanderosie of gevoelige tanden.

Zijn alle tandpasta’s met actieve koolstof geschikt?

Nee, het feit dat er koolstof in een tandpasta zit maakt deze nog niet per definitie gezond en veilig. Net als bij gewone tandpasta zijn er op koolstof gebaseerde tandpasta’s op de markt met enge ingrediënten als SLS (sodium lauryl sulfaat), kunstmatige zoetstoffen en fluoride. Deze ingrediënten doen de gunstige effecten van de actieve kool teniet en kun je beter vermijden. Ook kan er teveel houtskool in zitten waardoor je het glazuur eraf kunt slijten. Voor een overzicht van de 10 beste tandpasta’s met houtskool klik hier.

Tandpasta’s met actieve koolstof en natuurlijke ingrediënten

De ingrediënten van tandpasta, die je verschillende keren per dag gebruikt, worden direct in je lichaam opgenomen via de zachte weefsels in je mond. Het is daarom niet verstandig om tandpasta te gebruiken met nare chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat), ftalaten, sulfaten, fluoride, parabenen en Triclosan. Ook onnodige, al dan niet kunstmatige, zoet-, smaak- en kleurstoffen kun je beter vermijden.

De tandpasta’s van Dr. Brite en Georganics voldoen hieraan. Bij deze merken worden alleen natuurlijke ingrediënten van biologische teelt gebruikt, die niet worden getest op dieren.
Met hun producten voorkom je op natuurlijke en milieuvriendelijke wijze gaatjes (cariës), hou je je tanden wit en verfris je je adem.

  • In Dr. Brite Toothpaste Mint werkt de actieve koolstof samen met biologische kokosolie, etherische oliën en ontzuurde vitamine C. Deze ingrediënten zijn er allemaal op gericht om je mond schoon en gezond te houden. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je tanden wit blijven of witter worden.
  • Dr. Brite tandpasta Mint Chip is een smakelijke variant met de smaak van frisse mint en een vleugje chocola. De actieve koolstof werkt ook hierbij samen met kokosolie. Daarnaast bevat deze tandpasta aloë vera, mineralen, krachtige etherische oliën en cacao voor de antioxidanten. Een schone mond, wittere tanden, een heerlijke smaak en ook nog eens helemaal natuurlijk.
  • Ook UK Organics biedt een verantwoorde combinatie van biologische kokosolie met actieve koolstof. Charcoal Toothpaste reinigt je mond effectief en grondig met natuurlijke ingrediënten zonder schadelijke bijwerkingen. De koolstof verwijdert tandplak en heeft net als de kokosolie een natuurlijk blekende werking. Daarnaast zijn mineralen als calcium, kalium en magnesium toegevoegd die het tandglazuur remineraliseren. Pepermunt- en venkelolie zorgen voor een heerlijke, frisse smaak.

Mondspoeling

Als je echt werk wilt maken van je mondgezondheid en wittere tanden, zul je na het tandenpoetsen het geheel af willen maken met een mondwater. Ook hiervoor geldt dat ze beter geen schadelijke of bijtende bestanddelen bevatten. Behalve dat de ingrediënten snel in je lichaam worden opgenomen, verpest je ook het gunstige effect van je tanden poetsen met een goede tandpasta die het natuurlijke evenwicht in de mond respecteert.

Dr. Brite Mouthwash Mint sluit qua bestanddelen aan op de bovengenoemde Dr. Brite Toothpaste Mint. Ook hier een samenwerking tussen actieve koolstof en kokosolie om de schadelijke bacteriën in je mondholte te bestrijden en je tanden witter te maken.

Wel actieve koolstof, maar geen zwarte spetters in je wasbak?

Koolstof is natuurlijk niet vies, maar in tegenstelling tot witte tandpasta is de uitgespuugde koolstof tandpasta duidelijk zichtbaar in doorgaans witte wasbakken. Sommige mensen vinden die zwarte spetters in de wasbak bij het tandenpoetsen vervelend.

Maar ook daar hebben we een oplossing voor! De actieve koolstof in zowel de tandpasta als het mondwater van Dr. Brite is pigmentloos. Dr, Brite gebruikt uitsluitend natuurlijke grondstoffen en geen enge chemicaliën. Hun mondverzorgings-producten zijn dus niet alleen veilig en gezond, maar zijn in tegenstelling tot veel andere koolstof gebaseerde mondverzorgingsproducten even wit als reguliere tandpasta.

Tot slot

Wij zijn enorme fans van natuurlijke ingrediënten en daarmee ook van de natuurlijke ontsmettende en blekende werking van actieve koolstof. Met zuiver natuurlijke ingrediënten kun je mond schoon en gezond houden en daarbij ook nog eens zorgen voor wittere tanden. De bovengenoemde producten met geactiveerde koolstof kunnen we van harte aanbevelen. Je kunt ze online bekijken bij De Mondzorgzaak.

Actieve koolstof wordt in mondverzorgings-producten nogal eens gecombineerd met kokosolie en dat is niet voor niets! Hier kun je meer lezen over de weldadige en reinigende effecten van kokosolie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!