Wat is de beste tandpasta voor kinderen? Welke is gezond?

Mondhygiëne is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar de mondzorg bij kinderen verdient extra aandacht. Hoewel het melkgebit tijdelijk is, speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvende gebit. Daarnaast is het verstandig om kinderen zo jong mogelijk aan te leren hoe ze hun tanden moeten poetsen.

Omdat het melkgebit gevoeliger is voor cariës (gaatjes) en tanderosie werd vroeger standaard voor kinderen een fluoride-tandpasta aangeraden.

Fluoride is geen onschuldig ingrediënt, zodat een veilig fluoride gehalte in tandpasta afhankelijk is van de leeftijd van een kind. Tandpasta met fluoride, bedoeld voor volwassenen, mogen kinderen pas vanaf 12 jaar gebruiken.

Een groeiende groep mensen wil hun kinderen helemaal niet met fluoride laten poetsen, vanwege het risico dat een kind de tandpasta doorslikt of zelfs vanwege het lekkere smaakje opeet. De als veilig vastgestelde hoeveelheid fluoride wordt op die manier natuurlijk overschreden.

Gelukkig is er voor ieder wat wils en hebben we de 10 beste kindertandpasta’s voor je op een rijtje gezet:

1. Dr. Brite Kids Strawberry Sky

Dr. Brite tandpasta is ontwikkeld door twee moeders, een tandarts en een mondhygiëniste, die hun eigen kinderen geen fluoride meer wensten te geven. Deze kindertandpasta is puur natuur en volkomen vrij van schadelijke stoffen. In plaats van door fluoride wordt het kindergebit beschermt door verscheidene andere mineralen, die ongevaarlijk zijn als ze worden doorgeslikt.

Verder is Dr. Brite Kids Strawberry Sky veganistisch en glutenvrij. De tandpasta schuimt middels een SLS (sodium lauryl sulfaat) vrije formule en de frisse aardbeien smaak zal het plezier in het tandenpoetsen zeker bevorderen. Kortom: een puur natuur kindertandpasta, die zelfs veilig doorgeslikt mag worden.

Bekijk of deze tandpasta iets voor jouw kind is bij demondzorgzaak.nl

2. Dentissimo Kids toothpaste gel

Dentissimo tandpasta combineert het beste uit het laboratorium met heilzame plantenextracten. De formules bevatten evenmin schadelijke ingrediënten als SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen of triclosan. De kindertandpasta van Dentissimo is er voor twee verschillende leeftijden:

  • Voor de allerkleinsten is er de fluoride-vrije Dentissimo Kids 2-6. Behalve het tandglazuur versterken voedt en verzacht deze kindertandpasta het tandvlees. Het versnelt de wondgenezing bij doorkomende tandjes met de natuurlijke extracten van geranium en kamille. En met de heerlijke karamelsmaak wordt het tandenpoetsen nu al leuk.
  • Dentissimo Junior 6+ is fluoride-arm en geschikt voor kinderen boven de 6 jaar. Ook deze kindertandpasta versterkt het gebit, verzacht het tandvlees en ondersteunt de genezing van wondjes door het wisselen met heilzame plantenextracten. Deze tandpasta bevat wel fluoride, maar in een voor kinderen veilige concentratie (240 ppm). De fruitige appelsmaak zorgt ervoor dat tandenpoetsen leuk blijft.

3. Spry Kid’s Xylitol Tandpasta

Deze fluor-vrije kindertandpasta in gel-vorm is geschikt voor alle leeftijden. Het bestrijdt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës (gaatjes) met xylitol en het natuurlijke antibioticum grapefruitzaad extract. Daarnaast is calcium toegevoegd om het melkgebit te remineraliseren.

Terwijl je je kind aanleert hoe het moet poetsen, hoef je je geen zorgen te maken over het doorslikken van de tandpasta. De tandpasta heeft geen uitbundige smaak, maar smaakt zoet door het actieve bestanddeel xylitol, dat klinisch bewezen gunstig is voor de mondgezondheid. Xylitol kan door de bacteriën niet worden omgezet in zuren en voorkomt bovendien dat ze zich aan het tandglazuur kunnen echten en zo tandplak vormen.

4. Mara Expert Plaquechecker Tandpasta

Mara Expert Plaquechecker Tandpasta is een bijzondere tandpasta met ingebouwde plakverklikker.

Uiteraard reinigt de tandpasta het gebit en voorkomt tandplak, tandsteen en daarmee problemen als cariës, tandvleesontstekingen en een slechte adem. Deze tandpasta geeft daarnaast aan waar tandplak zit door deze plekken blauw te kleuren.

Vervolgens kun je deze plekken extra poetsen.

Mara Expert Plaquechecker Tandpasta bevat fluoride, maar kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het aanleren van een goede poetsroutine bij oudere kinderen.

5. Weleda Kindertandpasta

Het natuurcosmetica-merk Weleda heeft een speciale kindertandpasta op basis van Calendula (goudsbloem). Deze reinigt en beschermt het melkgebit op milde wijze, verwijdert tandplak, houdt het tandvlees gezond en beschermt tegen tandbederf.

Weleda Kindertandpasta is specifiek afgestemd op de verzorging van het melkgebit en de mondflora van kinderen. Door gebruik van natuurlijke, onschadelijke bestanddelen is het niet erg als een kind een kleine hoeveelheid tandpasta doorslikt. De tandpasta bevat daarom ook geen fluoride.

Tot slot

Of je nu kiest voor tandpasta met of zonder fluoride, let er in ieder geval op dat je kiest voor speciale kindertandpasta. Controleer regelmatig de poetsroutine van je kind en laat ook de tandarts of mondhygiënist regelmatig in de mond kijken.

Tot slot is het belangrijk dat kinderen het tandenpoetsen niet alleen vanzelfsprekend gaan vinden, maar er ook plezier in hebben.

Probeer er een dagelijks feestje van te maken met tandpasta met lekkere smaakjes, vrolijke kindertandenborstels en speciale tandenpoets apps.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!