Top 5 beste alcoholvrije mondwater

Een mondspoeling na het tanden poetsen is vandaag de dag voor veel mensen een vast onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne. Het grote voordeel is dat mondwater overal tussenkomt en dus ook de plekjes reinigt waar de tandenborstel niet bijkomt. Bovendien bestrijdt het nog eens extra de bacteriën in je mond en zorgt het voor een schoon en fris gevoel.

Tandartsen raadden het gebruik van mondwater tot voor kort bijna allemaal aan, maar daar is een kentering in gekomen. De reden hiervoor is dat sommige soorten mondwater ook vervelende nadelen hebben, die de mondgezondheid op de lange duur juist schaden.

Vooral het in veel mondwater voorkomende ingrediënt alcohol is nadelig voor de mondweefsels. Het doodt namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige. Daarmee wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoord. Bovendien droogt alcohol de mondslijmvliezen uit, die in een gezonde mond juist goed gehydrateerd moeten blijven.

Hieronder hebben we de 5 beste mondwaters zonder alcohol voor je op een rijtje gezet:

1. JuliBrite Fresh Breath Mondwater

De unieke formule van JuliBrite Mondwater is veel effectiever dan welk mondwater met alcohol dan ook. De verschillende ingrediënten werken samen aan één doel: het bestrijden van de schadelijke mondbacteriën. Zo bevat het actieve zuurstofmoleculen, die worden gevormd als het ingrediënt honing in contact komt met jouw speeksel. Ook zink is een beproefd bestanddeel, waar de schadelijke anaerobe bacteriën slecht tegen kunnen. 

Bovendien is het lichaam-eigen enzym hyaluronan toegevoegd. Dit heeft in ons lichaam een aantal uiteenlopende functies, maar in het mondwater gaat het om de ontstekingsremmende werking en de anti-oxiderende eigenschappen.

Tot slot bevat JuliBrite Mondwater de natuurlijke zoetstof xylitol en dat is niet alleen voor de lekkere frisse smaak. Xylitol heeft verschillende gebitsverzorgende eigenschappen. Zo maakt het de bacteriën moeilijker om zich aan je tandglazuur hechten. Ook verlaagt het de zuurgraad in de mondholte, waardoor de mineralen uit het voedsel beter kunnen opgenomen door de zwakke plekken in het glazuur.

De koele, frisse smaak van xylitol stimuleert bovendien de aanmaak van speeksel, dat de natuurlijke bescherming vormt tegen de schadelijke bacteriën.

Alles in JuliBrite Mondwater is erop gericht je gebit te beschermen, je tandvlees en mondweefsels te verzorgen en je adem te verfrissen. Dit alles zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren, maar dit juist te ondersteunen.

2. RyttPro Mondwater

Ook RyttPro maakt gebruik van een combinatie van veilige en mondvriendelijke bacterie-bestrijdende ingrediënten. In dit geval cetylpyridinium chloride (CPC), zink en gestabiliseerde chloordioxide.

Cetylpyridinium chloride bestrijdt verschillende typen bacteriën, schimmels en sommige virussen door het celmembraan van de microbe binnen te dringen. Dit veroorzaakt een lekkage, waaraan de microbe bezwijkt. CPC is mondvriendelijk omdat het de nuttige bacteriën ongemoeid laat, zodat de mondflora intact blijft. 

Ook zink, dat in het lichaam als onderdeel van het immuunsysteem bacteriën bestrijdt, bestrijdt alleen de schadelijke bacteriën. 

Gestabiliseerde chloordioxide wordt geactiveerd door de zuurgraad van je speeksel. Naarmate er meer schadelijke, anaërobe bacteriën in de mondholte leven, is het speeksel zuurder. Des te actiever wordt de chloordioxide. Deze veilige stof, ook gebruikt voor drinkwaterzuivering, pakt de bacteriën aan door de celwand te penetreren en te reageren met de aminozuren en het RNA in hun cellen. Maar ook worden hun uitgescheiden zwavelachtige gassen door middel van oxidatie geneutraliseerd.

RyttPro Mondwater beschermt je gebit optimaal, verzorgt de zachte mondweefsels en houdt je adem fris.

3. Oxyfresh Mondwater Lemon-mint

Oxyfresh Mondwater Lemon-mint werkt eveneens op basis van gestabiliseerde chloordioxide en zink. Samen pakken ze de schadelijke anaerobe bacteriën en hun stinkende zwavelgassen aan bij de bron. Zoals boven beschreven zijn deze ingrediënten mild en mondvriendelijk. In plaats van de mondflora te verstoren zoals mondwaters met alcohol, wordt het natuurlijke evenwicht juist gestimuleerd.

Aan de bacterie-bestrijdende bestanddelen zijn een aantal ondersteunende ingrediënten toegevoegd. Xylitol helpt om cariës (gaatjes) te voorkomen door de hechting van de bacteriën aan het glazuur te bemoeilijken en door de zuurgraad in de mond te verlagen, waardoor het tandglazuur beter wordt geremineraliseerd. Aloë vera verzacht het tandvlees en helpt om geïrriteerd tandvlees te herstellen.

OxyFresh Mondwater Lemon-mint heeft een lekkere frisse zachte smaak, die de speekselklieren stimuleert tot meer productie. Dit mondwater verzorgt je gebit en je mond na het tanden poetsen grondig, maar zonder het natuurlijke evenwicht in je mond aan te tasten.

4. Oravall Mondwater

De eenvoudige formule van Oravall mondwater doet wat die moet doen: schadelijke bacteriën bestrijden. Dit gebeurt veilig, maar effectief door middel van het eerder genoemde chloordioxide en natriumbicarbonaat (zuiveringszout). In tegenstelling tot mondwaters met alcohol brengt Oravall Mondwater het natuurlijke evenwicht van de mondflora geen schade toe. Omdat het alleen de schadelijke anaerobe bacteriën uitschakelt, terwijl de nuttige bacteriën ongemoeid blijven, kun je het onbeperkt gebruiken.

Oravall Mondwater heeft een zachte natuurlijke pepermunt-smaak. Het reinigt je gebit en houdt je mondholte gezond en fris.

5. MiBrush Mondwater

De pure kracht van de natuur vind je in MiBrush Mondwater. De formule is gebaseerd op geactiveerde houtskool en kokosolie, beiden natuurlijke antibacteriële middelen. Samen gaan ze  de vorming van tandplak en tandsteen tegen en helpen ze je om cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen te voorkomen. Bovendien dragen deze ingrediënten bij aan het wit houden van je tanden.

De frisse smaak wordt geleverd door biologische groene munt en biologische mentholkristallen.

Daarnaast zijn een aantal verzorgende bestanddelen toegevoegd. Zoals biologische aloë vera gel en soja-vrije plantaardige glycerine, die net als kokosolie je tandvlees en mondslijmvliezen hydrateren en verzachten. Niet genetisch gemodificeerde xylitol met de bovengenoemde gebitsverzorgende eigenschappen, ontzuurde vitamine C, zeezout en biologische basilicum maken dit 100% natuurlijke mondwater compleet.

De natuurlijke, veilige ingrediënten van MiBrush Mondwater verzorgen je gebit en mondholte en respecteren en ondersteunen het natuurlijke evenwicht van de mondflora. De geactiveerde houtskool erin is pigment-loos en laat dus geen donkere vlekken na op je tandvlees en je wastafel.

Nadelen van mondwater met alcohol

Enige tijd geleden leefde het idee op dat regelmatig gebruik van mondwater met alcohol mondkanker zou veroorzaken. Dit nadat bewezen werd dat stevige drinkers meer kans hebben op mond- en keelkanker. Zoals wel vaker gebeurt bleken nadere onderzoeken tegenstrijdige resultaten te geven. Tegelijkertijd werden er in onderzoeken naar de effectiviteit van verschillende soorten mondwater ook geen voordelen van de toevoeging van alcohol gevonden.

In een artikel in Nature (https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2009.1014) vroeg men zich af waarom er nog alcohol in mondwater zit. Een goede vraag, aangezien het voordeel ervan alcohol verwaarloosbaar bleek en het risico op mondkanker moeilijk te kwantificeren is.

Hoewel het dus nog niet helemaal duidelijk is of mondwater met alcohol de kans op mondkanker vergroot, wil dat niet zeggen dat het gezond is. Zoals boven vermeld zijn er nog altijd de uitdrogende werking van alcohol en de verstoring van het natuurlijke evenwicht in de mondholte.

Daar komt nog bij dat mondwaters die alcohol bevatten, vaak nog meer schadelijke ingrediënten bevatten. Denk daarbij aan het ontvettende, schuimende middel SLS (sodium lauryl sulfaat), de antibacteriële middelen chloorhexidine en triclosan, en overbodige kleurstoffen.

Reden genoeg om mondwater met alcohol te laten voor wat het is en over te gaan op gezond en mondvriendelijk mondwater. Schadelijke bacteriën moeten uiteraard bestreden worden. Zo kan er zich minder tandplak op je gebit afzetten en vormt er zich minder tandsteen. Hoe schoner je gebit blijft, hoe minder kans op tandvleesontstekingen, aanslag op je tong, een slechte adem en andere mondproblemen. Mondwaters met ingrediënten die het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteunen doen dat zelfs veel effectiever.

Tot slot

Tot zover onze Top 5 beste mondwaters zonder alcohol. Alle vijf bestrijden ze schadelijke mondbacteriën om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Dit doen ze, in tegenstelling tot mondwater met alcohol, op een milde manier met respect voor het evenwicht van je mondflora en zonder je mondslijmvliezen uit te drogen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!