Terug naar kennisbank

Wat is cariës?

Cariës, beter bekend als tandbederf of gaatjes, is een veelvoorkomend probleem in de mondgezondheid. Het ontstaat wanneer bacteriën in je mond suikers omzetten in zuur. Dit zuur kan het harde glazuur van je tanden aantasten. Als dit proces niet gestopt wordt, kunnen er gaatjes ontstaan.

Gaatjes beginnen meestal klein, maar kunnen groter worden naarmate ze dieper in de tand doordringen. Ze kunnen leiden tot pijn, gevoeligheid en zelfs infecties als ze niet behandeld worden. Cariës kunnen optreden bij mensen van alle leeftijden, maar ze kunnen worden voorkomen door regelmatig te poetsen, flossen, een gezond dieet te volgen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles en reinigingen.

Het is belangrijk om cariës serieus te nemen, omdat ze niet alleen ongemak kunnen veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot ernstigere tandheelkundige problemen als ze niet worden behandeld. Het handhaven van een goede mondhygiëne en het verminderen van de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kunnen helpen om cariës te voorkomen.

Gerelateerde onderwerpen:

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!