Bij een stevige griep, sinusitis (bij- of voorhoofdsholteontsteking) of een verkoudheid kun je last krijgen van je tanden. Verkoudheidsklachten kunnen tandpijn veroorzaken omdat de bijholtes vlak bij je bovengebit zitten.

Sinussen zijn de diverse holten naast en boven je neus en in je voorhoofd. Een ontstoken sinus oftewel sinusitis wordt veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Dit geeft symptomen als een verstopte neus, pijn en druk achter je neus, onder je ogen en op je voorhoofd. Door de infectie wordt er veel neusslijm geproduceerd, maar tegelijkertijd is de neus verstopt door de zwelling van de neusslijmvliezen.

De verstopte sinussen geven een druk, die kan uitstralen naar de zenuwen in je gebit. Daarnaast hebben verkoudheidsklachten invloed op je smaak en reukvermogen. Je kunt smaak en geur geheel kwijtraken, maar ook juist een vieze smaak in je mond krijgen.

Belangrijk is dat je bij verkoudheidsklachten je neusholte zo schoon mogelijk houdt en vooral ook je mondholte goed blijft verzorgen.

Tandpijn bij verkoudheid

Kenmerkend bij deze tandpijn is dat je het meestal niet in één tand of kies voelt, maar in meerdere tegelijk. Doorgaans is dat in de bovenkaak en dan met name de achterste kiezen. Naarmate de bijholten minder verstopt raken en je weer goed door je neus kan ademenen, verdwijnt ook geleidelijk deze specifieke tandpijn.

Een vieze smaak in je mond

Bij verkoudheidsklachten wordt er veel slijm in de neus gevormd, dat vol zit met de bacteriën die de infectie veroorzaken. Een teveel aan neusslijm wordt behalve uit je neusgaten ook afgevoerd naar de keelholte, zeker als je neus verstopt is. Deze zogenaamde “post-nasale drip” verstoort, vanwege het hoge gehalte aan bacteriën, het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

Als je logisch nadenkt is bij verkoudheidsklachten het schoonhouden van je neusholte nog belangrijker dan je handen wassen. Dat kun je doen door regelmatig je neus snuiten, zodat er zo min mogelijk bacteriën in de keelholte terecht komen. Maar juist bij een verstopte neus kan dat nogal eens een opgave zijn. In dat geval kunnen neusdruppels de weg vrij maken. Maar pas op wat je in je neus stopt! Gebruik neusdruppels op basis van natuurlijke bestanddelen in plaats van neusdruppels met verslavende ingrediënten.

Goede natuurlijke neusdruppels zijn TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Deze bevatten naast de reinigende zoutoplossing xylitol. Deze natuurlijke zoetstof bestrijdt niet alleen mondbacteriën effectief, maar blijkt ook in de neusholte antibacterieel te werken. TonsilFresh Nasal Sinus Drops neutraliseren de bacteriën en verminderen de irritatie van de neusslijmvliezen. Hiermee help je niet alleen de vieze smaak in je mond voorkomen, maar ook andere ongemakken bij verkoudheid zoals een witte aanslag op de tong, amandelsteentjes en een slechte adem.

Een andere natuurlijke neusspray-lijn is die van Xlear. Die is er in verschillende varianten, al naar gelang de ernst van de klachten. Van de dagelijkse Xlear Nasal Spray Regular en de razendsnel werkende Xlear Nasal Sinus Spray Rescue tot de Xlear Max Sinus Spray. Deze laatste bevat behalve zout, xylitol en grapefruit-zaad extract de stof capsaïcine, gewonnen uit Spaanse (chili) pepers. Die is dan ook alleen bedoeld voor tijdelijk gebruik bij echt heftige neusverstoppingen.

Voor kinderen, die meestal nog vaker verkouden zijn dan volwassenen, zijn er de Miradent Xylimed Kinder Neusdruppels. Ook deze bevatten zout, xylitol en grapefruit-zaad extract om de bacteriën in de neusholte te bestrijden. De concentratie is afgestemd op kinderen en ze mogen worden gebruikt voor baby’s vanaf 3 maanden.

Grondige reiniging van de neusholte

Bij heftige neusverstoppingen is er een manier om je neusholte nog grondiger te reinigen dan met neusdruppels. Met een neti pot of sinus-spoelfles spoel je al het overtollige neusslijm weg. Bij infecties, verkoudheid of een chronisch verstopte neus door een allergie wordt niet alleen de neusholte schoner, maar ook de zwelling en irritatie van de slijmvliezen verminderd.

Van oudsher werd de neti pot ook wel neuskannetje genoemd, dat werd gebruikt met gekookt water waarin zout werd opgelost. Xlear Sinus Care Zout Sachets is een speciale oplossing voor dit doel, waarmee je je neusholte spoelt met een combinatie van de traditionele zoutoplossing en xylitol.

Blijf vooral je mondholte goed verzorgen

Van een flinke griep kun je goed ziek zijn en misschien wel een paar dagen met koorts op bed liggen. Toch is het belangrijk om je mond en je gebit goed te blijven verzorgen. Hoewel je misschien wel eens een maaltijd overslaat, moet je toch doorgaan met twee keer per dag je tanden goed te poetsen en dagelijks te flossen of rageren. Spoel daarna je mond met een zacht en mondvriendelijk mondwater. Heb je een dag echt geen kracht om goed te poetsen, spoel dan in ieder geval je mond.

Het is misschien verleidelijk om je dagelijkse mondhygiëne een keer over te slaan. Toch is dat niet verstandig bij griep, verkoudheid of sinusitis omdat de mondflora al veel te verduren krijgt door een overmaat aan bacteriën en uitgedroogde mondslijmvliezen. Onder die omstandigheden hoopt tandplak zich nog sneller op dan anders.

Omgekeerd wordt ook het herstel van je griep of verkoudheid belemmerd door de overmatige groei van bacteriën in de mondholte. Door je dagelijkse mondhygiëne consequent vol te houden, hou je de afweer in je mondholte nog enigszins op peil. Je zou de dagelijkse routine zelfs moeten uitbreiden met de bovengenoemde manieren om je neusholte schoon te houden.

Het is wel belangrijk dat je tandpasta en mondwater gebruikt dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte niet nog verder verstoort. Agressieve bestanddelen als alcohol, chloorhexidine, waterstofperoxide tasten de natuurlijke bescherming van de mondflora aan en werken uiteindelijk averechts. Ook overbodige chemicaliën als SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en kunstmatige smaak- en kleurstoffen kun je beter vermijden, en niet alleen als je verkouden bent.

Droge mondklachten

Als je neus verstopt is, ben je genoodzaakt om door je mond te ademen. Dit kan voor droge mondklachten zorgen, vooral tijdens je slaap omdat de speekselproductie dan lager is. Te weinig speeksel in de mond heeft altijd een negatieve invloed op je mondgezondheid.

Ook al zal de verkoudheid slechts tijdelijk zijn, is het belangrijk om de mondslijmvliezen gehydrateerd te houden en de speekselklieren te stimuleren. Dit vanwege de extra belasting van de mondflora door de post nasale drip,

Dat kan bijvoorbeeld met RyttPro Fresh Breath Toothgel. Deze tandpasta is gebaseerd op de antibacteriële werking van actieve zuurstof, zink en xylitol. Dit reinigt je gebit zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora, dat door verkoudheidsklachten al genoeg te lijden heeft, nog verder te verstoren. De toegevoegde aloë vera werkt verzachtend op de mondslijmvliezen.

Tussendoor is het goed om veel water te drinken en om de mond zo nu en dan te bevochtigen met Moist-R hydraterende mondspray.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!