Wat doet uw tandarts tussen de lakens?

Wat doet uw tandarts tussen de lakens?

Doorgaans slapen wij gewoon onder onze eigen lakens, maar soms lijkt wel alsof we bij je in bed willen kruipen. De mondhygiënist en de tandarts bemoeit zich graag met jouw seksleven. Of graag…ook wij voelen enige schroom om er naar te vragen. Maar wat is de reden dat we dit willen? Je doet enorm veel met je mond. Behalve eten ermee naar binnen werken, communiceren we ook met onze mond. Wij kijken vaak snel naar de mond om te bepalen of we iemand aantrekkelijk vinden. Dat is de reden waarom vrouwen er een verleidelijke rode kleur op brengen. De mond wordt ook in romantische zin wordt gebruikt en enige sporen kan achterlaten. Je seksleven kan je mondgezondheid kan beïnvloeden en andersom. Zo lijkt het erop dat mannen impotent worden door hun tandvlees.

HPV

Op dit moment kan men zich laten vaccineren tegen HPV. Het is niet alleen maar voor jonge pubermeisjes verstandig om zich tegen het Humaan PapillomaVirus (HPV). Niet iedereen wil zich laten vaccineren. Het is in elk geval verstandig om extra goed het gebit verzorgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een slechte mondgezondheid een risicofactor is met betrekking tot HPV. Een slechte mondgezondheid bleek het risico op het krijgen van een HPV-infectie in de mond met zelfs 55% te verhogen! Het virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken en ook mondkanker. HPV wordt ook via seksueel contact overdragen. Het onderzoek werd ook onder mannen gedaan, die ook HPV kunnen oplopen. Dus ook voor de heren is er zeker reden om nog eens flink te tandenpoetsen.

Mannen ouder dan 40, opgelet:

Mannen zouden moeizaam een erectie kunnen krijgen als zij parodontitis hebben. Parodontitis is een tandvleesontsteking die vaak zonder klachten verloopt. Uit onderzoek blijkt dat chronische parodontitis de ernst van de stoornis beïnvloedde. Vier op de vijf mannen met een ernstige erectiestoornis leed aan chronische parodontitis. Bij minder dan twee op de vijf mannen met een lichte erectiestoornis kwam de mondaandoening voor. Uit cijfers van het Britse Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat wereldwijd één op de tien mannen kampt met een erectiestoornis. Dit manifesteert zich meestal na het 40e levensjaar.

Ook voor vrouwen lijkt parodontitis lijkt risicofactor voor seksuele disfunctie

Parodontitis is geassocieerd met onder andere metaboolsyndroom, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Van deze ziekten is bekend dat ze zijn geassocieerd met seksuele disfunctie. Daarom onderzochten wetenschappers of  parodontitis een risicofactor is voor seksuele disfunctie bij perimenopauzale vrouwen.

Proefpersonen waren 106 gezonde, gehuwde, perimenopauzale vrouwen in de leeftijd van 40 tot 52 jaar. Zij hadden een regelmatige menstruatiecyclus en een langer dan 6 maanden durende seksuele relatie met een heteroseksuele partner, waren niet zwanger of recent zwanger geweest en gaven geen borstvoeding. Ook hadden ze in het laatste halfjaar geen parodontale behandeling ondergaan, een antibioticum of een ander anti-inflammatoir medicament gebruikt. Hun seksuele functie werd bepaald met de Turkse versie van de Female Sexual Function Index (FSFI). Deze vragenlijst kent 6 domeinen: verlangen, opwinding, bevochtiging, orgasme, tevredenheid en pijn. Ook voerden de onderzoekers een mondonderzoek uit. En tja…de uitslag was dus niet zo heel vrolijk.

SOA

Diverse SOA’s kunnen tot uiting komen in de mond. Zo zie je syfilis soms het eerste in de mond. Na 3 tot 6 weken na besmetting is het bij 30% van de patiënten tot uiting in de mond gekomen in de vorm van een zweertjes. Door orale seks kan deze soa zich verspreiden. Ook herpes is een bekende soa in de mond. Het is heel besmettelijk. 80% van ons is drager van dit virus en het is vaak redelijk onschuldig. Daarnaast komt HIV ook in de mond tot uiting. Het is niet goed duidelijk of HIV via de mond tot besmetting kan leiden, bijvoorbeeld als het tandvlees al snel bloedt.  Waarschijnlijk bevat speeksel gelukkig HIV-remmende factoren. Bij orale seks wordt gonorroe gemakkelijk overgedragen op de partner. Gonorroe in de mond/keelholte komt veel voor.

Misbruik

Zelfs bij kleine kinderen kunnen we bepaalde verwondingen in de mond vinden. Wij hopen dit nooit te zullen vinden, maar we inspecteren wel achter in de mond. Bij een vermoeden zal dit bespreekbaar moeten worden gemaakt.

Preventie

Overdracht van gonorroe, syfilis en chlamydia kan voorkomen worden door het gebruik van condooms en beflapjes. Preventie van hiv-overdracht begint bij een goede mondhygiëne en het daarmee voorkomen van ontstekingen in de mondkeelholte. HPV-vaccinatie van niet-seksueel actieve jongeren zou in de toekomst een daling van HPV-gerelateerde wondjes in de mondholte betekenen. Als mondhygiënisten en tandartsen zijn we alert op alle veranderingen in de mond. Om achter de oorzaak te komen van de verandering, moeten wij soms echt even doorvragen. Bij vermoeden van een SOA wordt u uiteraard verwezen. 

 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply