RyttPro mondwater goed of slecht?

Wij vinden dat een mondwater schadelijke bacteriën moet bestrijden maar dan zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren. Veel mondwaters bevatten ingrediënten, die op lange termijn juist mondproblemen in de hand kan werken. Mondwaters met antiseptische ingrediënten als chloorhexidine, triclosan of alcohol verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte door niet alleen de schadelijke, maar ook de nuttige bacteriën te doden.

Het milde en mondvriendelijke RyttPro Mondwater doet dat niet. Het laat de gunstige bacteriën, die je nodig hebt om je mond gezond te houden, leven. Daarmee blijft het natuurlijke evenwicht intact en kun je dit mondwater zo lang en zo vaak gebruiken als je wilt.

RyttPro Mondwater is gebaseerd op een milde, maar effectieve formule. Die is perfect afgestemd om de schadelijke, anaerobe bacteriën in je mond bestrijden. De ingrediënten werken samen om diverse mondproblemen te verhelpen en te voorkomen. Denk daarbij aan tandplak en tandsteen, tandvleesontstekingen, tandbederf, een slechte adem en een beslagen tong.

Hieronder gaan we bekijken hoe de ingrediënten van RyttPro Mondwater werken en jou helpen om je gebit te beschermen en je mond gezond te houden.

Cetylpyridinium chloride (CPC)

De stof cetylpyridinium chloride (CPC) is ontwikkeld als alternatief voor chloorhexidine. CPC doodt verschillende typen bacteriën, schimmels en sommige virussen zonder de nuttige bacteriën in je mond aan te vallen. Je mag daarom dagelijks spoelen met een mondwater op basis van CPC, waarbij het zo’n 3 tot 5 uur werkzaam blijft.

Cetylpyridinium chloride is veilig en mondvriendelijk, zodat het met succes wordt toegepast in mondzorg producten ter vervanging van chloorhexidine. Daarnaast wordt het in de vorm van hoestsiroop en zuigtabletten al langere tijd gebruikt tegen infecties in de keel.

De vorming van tandplak is de basis van alle gebits- en tandvleesproblemen. Tandplak wordt gevormd door een mengsel van bacteriën, speeksel en voedselresten. CPC doodt de schadelijke mondbacteriën, die in het laagje tandplak suikers omzetten in zuren. Uiteraard is de effectiviteit en veiligheid hiervan grondig onderzocht. Hier vind je een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van CPC tegen bacteriën: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10826715/

Zink

Net als CPC is zink een beproefd middel om schadelijke mondbacteriën te bestrijden. Je lichaam heeft zink in kleine hoeveelheden nodig, het is een zogenaamd sporenelement. In het lichaam heeft zink meerdere functies in de stofwisseling, maar het vormt ook een onderdeel van het immuunsysteem door schadelijke bacteriën te doden.

Deze antibacteriële werking van zink maakt het een geschikt ingrediënt om je gebit en je mond te reinigen en zo de vorming van tandplak tegen te gaan. Antiseptische bestanddelen als alcohol, triclosan en chloorhexidine hebben als nadeel dat ze niet alleen de schadelijke, maar ook de nuttige bacteriën doden. Zink doet dat niet en respecteert daarmee het natuurlijke evenwicht van de mondflora, wat belangrijk is voor je mondgezondheid op langere termijn.

Gestabiliseerde chloordioxide

Gestabiliseerde chloordioxide wordt al heel lang gebruikt voor drinkwaterzuivering. Het doodt schadelijke, anaerobe bacteriën door hun celwand te penetreren en te reageren met de aminozuren en het RNA daarin. Het bijzondere is dat chloordioxide wordt geactiveerd door de zuurgraad in je mond. Hoe meer schadelijke mondbacteriën, hoe zuurder je speeksel is en hoe meer chloordioxide wordt geactiveerd. 

Behalve het doden van schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking, neutraliseert gestabiliseerde chloordioxide ook de zwavelverbindingen die zij produceren. Deze vluchtige, stinkende gassen zijn allereerst verantwoordelijk voor nare mondgeurtjes, oftewel een slechte adem. Maar deze organische zwavelverbindingen als waterstofsulfiden en methaanthiol blijken ook de weg vrij te maken voor micro-organismen. Ze tasten het parodontium aan, het steunweefsel van de tand, waaronder het tandvlees. De zwavelverbindingen verzwakken de buitenste laag van het tandvlees, zodat de bacteriën er vervolgens gemakkelijker en dieper door kunnen dringen. Dit leidt uiteraard tot tandvleesontstekingen.

RyttPro Mondwater: krachtig maar mondvriendelijk

Cetylpyridinium chloride (CPC), zink en gestabiliseerde chloordioxide werken in RyttPro Mondwater perfect samen aan één doel: het bestrijden van schadelijke bacteriën. Dit is de manier om je gebit te beschermen en je mondholte schoon te houden. De werkzame bestanddelen doen dat op een mondvriendelijke manier, die het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteert. Je kunt dit mondwater dus onbeperkt gebruiken zonder je zorgen te maken over schadelijke bijwerkingen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus spoel je mond na het tanden poetsen dagelijks met RyttPro Mondwater. Dit helpt de vorming van tandplak te voorkomen en vermindert daarmee tandsteen. Ook tandvleesontstekingen, cariës (gaatjes) en een beslagen tong worden effectief maar veilig tegen gegaan.

RyttPro Mondwater is ook zeer geschikt om een slechte adem te verhelpen of te voorkomen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!