Terug naar kennisbank

Wat zijn anaerobe bacteriën?

Anaerobe bacteriën zijn micro-organismen die gedijen in omgevingen met weinig of geen zuurstof. Deze bacteriën leven en vermenigvuldigen zich in mondholtes, waar zuurstof soms schaars is, vooral in delen met beperkte ventilatie of onder tandvleeslijnen. Hierdoor kunnen ze een rol spelen bij het veroorzaken van een slechte adem, ook wel halitose genoemd.

Wanneer voedseldeeltjes achterblijven in de mondholte, bieden ze een voedingsbron voor deze bacteriën. Anaerobe bacteriën breken deze deeltjes af door middel van een proces genaamd anaerobe dissimilatie, waarbij zwavelhoudende verbindingen vrijkomen die een onaangename geur veroorzaken.

Het controleren van de groei van anaerobe bacteriën kan helpen bij het verminderen van slechte adem. Dit omvat regelmatig poetsen, flossen en het reinigen van de tong om voedselresten te verwijderen, evenals regelmatige controles bij de tandarts om tandvleesaandoeningen te voorkomen die de groei van deze bacteriën kunnen bevorderen. Daarnaast kunnen mondspoelingen en een gebalanceerd dieet ook bijdragen aan een frissere adem.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!