Terug naar kennisbank

Wat is halitofobie?

Halitofobie is een psychische aandoening waarbij iemand een obsessieve angst heeft voor een slechte adem, ook bekend als halitose. Mensen met halitofobie zijn constant bezorgd dat hun adem onaangenaam ruikt, zelfs als er geen objectieve reden voor is. Ze kunnen overdreven veel tijd en energie besteden aan het reinigen van hun mond, tanden poetsen, flossen en mondspoelingen gebruiken, om maar te voorkomen dat anderen hun adem als slecht ervaren.

Deze angst kan leiden tot sociale terugtrekking, vermijding van sociale situaties en zelfs depressie. Het is belangrijk op te merken dat halitofobie niet altijd gebaseerd is op daadwerkelijke aanwezigheid van slechte adem, maar eerder op een irrationele angst ervoor.

Voor mensen die lijden aan halitofobie, is het belangrijk om te begrijpen dat halitose verschillende oorzaken kan hebben, waaronder slechte mondhygiëne, bepaalde voedingsmiddelen, roken, medische aandoeningen en meer. Het is raadzaam om een ​​tandarts of huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!