Terug naar kennisbank

Wat is paradontitis?

Parodontitis, ook bekend als parodontale ziekte, is een ernstige infectieziekte die het tandvlees aantast en kan leiden tot verlies van tanden en zelfs botverlies in de kaak. Het begint meestal als gingivitis, waarbij tandvlees ontstoken raakt door de ophoping van tandplak, een kleverige laag bacteriën op de tanden. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis.

Bij parodontitis verspreidt de ontsteking zich dieper in het tandvlees en tast het de onderliggende botstructuur aan die de tanden ondersteunt. Dit kan leiden tot losse tanden en uiteindelijk tot tandverlies. Naast tandverlies kan parodontitis ook een slechte adem veroorzaken, wat een van de meest voorkomende symptomen is.

Een slechte adem door parodontitis wordt veroorzaakt door de bacteriën die zich ophopen in de mondholte als gevolg van ontstoken tandvlees en tandbederf. Het behandelen van parodontitis omvat vaak professionele reiniging, medicatie en in ernstige gevallen chirurgische ingrepen om het tandvlees en het bot te herstellen. Een goede mondhygiëne, waaronder regelmatig poetsen, flossen en regelmatige tandartscontroles, is essentieel voor het voorkomen van parodontitis en het bestrijden van een slechte adem.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!