Terug naar kennisbank

Wat is pseudohalitose?

Pseudohalitose is een fenomeen waarbij mensen denken dat ze last hebben van een slechte adem, terwijl anderen in hun omgeving geen onaangename geur waarnemen. In feite is het een denkbeeldige of ingebeelde slechte adem, vaak veroorzaakt door een obsessieve focus op de eigen ademgeur. Deze obsessie kan voortkomen uit angst, onzekerheid of een eerdere ervaring met slechte adem.

Mensen die lijden aan pseudohalitose kunnen geobsedeerd raken door hun ademgeur en hierdoor psychologische stress ervaren. Ze vermijden soms sociale situaties of hebben problemen met interpersoonlijke relaties vanwege hun vermeende ademprobleem.

Het is belangrijk om te erkennen dat pseudohalitose in wezen een psychologisch probleem is, in plaats van een fysiek gezondheidsprobleem. Personen die zich zorgen maken over hun ademgeur, maar geen objectieve aanwijzingen hebben voor slechte adem, kunnen baat hebben bij het zoeken naar professionele hulp, zoals counseling of therapie, om de onderliggende oorzaken van hun halitofobie aan te pakken. Tevens kan een tandarts of mondhygiënist helpen om eventuele reële problemen met mondhygiëne vast te stellen en aan te pakken.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!