De magie van water

De magie van water

We hebben nogal wat droge dagen achter de rug. Ik zal vast niet de enige zijn die snakte naar een lekker zonnetje na al die buien. Maar je kunt ook overdrijven. Ik dacht eigenlijk dat de grond nu wel echt hartstikke nat zou zijn. Na een paar dagen was mijn groene gazonnetje alweer geel. Je kunt dus niet genoeg water hebben.

We bestaan uit niks

Dat lijkt hetzelfde te zijn voor ons lichaam. We bestaan minstens uit 50% water. Gek idee eigenlijk he? Want water vinden we eigenlijk ‘niks’. Dat is meteen het mooie eraan. Je kunt zoveel water drinken als je wil, je krijgt er niks meer vet van op de botten. Water is neutraal. Klinkt saai, maar in een land met zoveel polarisatie is neutraal ook welkom. Okay, grapje. Neutraal slaat natuurlijk op de pH, de zuurgraad.

Vergiftiging

Ik zei net dat je zoveel water kunt drinken, als je wil. Toch is dat niet helemaal waar. Net als alle stoffen kan water giftig werken bij een bepaalde hoeveelheid. Daarom is het verstandig om op een droge warme dag niet alleen water te drinken maar ook voldoende mineralen.

Het zuur

Zowel die neutrale pH als die mineralen zijn super voor je gebit. Ze zorgen ervoor dat je een niet te zuur bekkie krijgt. Dan doel ik niet op je gezichtsuitdrukking maar het milieu in je mond. Zuur tast namelijk je tanden aan. In zuur gaat je glazuur in oplossing. Mineralen zorgen juist voor een basischer milieu en het zijn vaak de bouwstoffen van je tanden. Door water te drinken in plaats van andere dranken zorg je dat je tanden niet worden aangevallen of dat een zuuraanval snel gestopt wordt.

En het zoet

Persoonlijk vind ik water heel vaak erg lekker. Zeker als ik dorst heb. Een betere dorstlesser is er niet. Zojuist kwam ik met een knalrood hoofd uit de sportschool en heb toen ijskoud water gedronken. Ik was in no time afgekoeld. Het smaakte buitengewoon goddelijk. Ik vind het frappant hoe water op elke tempratuur anders lijkt te smaken. Ijsklontjes geven er een hele andere dimensie aan. 

Ijsklontje

Ijsklontjes worden ook regelmatig gebruikt bij mensen die een droge mond hebben door ziekte en/of medicatie. Op een ijsklontje kun je een tijdje sabbelen en geeft zodoende verlichting ook aan andere ongemakken in de mond. Maar er zijn ook mensen die ijskoud water juist mijden. Zij voelen de koude juist extra goed door hun tanden heen gaan en dat doet flink pijn. Zij willen juist lauw water. 

Heet drinken op hete dag

Lauw water vind ik ook lekker. Vooral als het thee is. Dit stimuleert ook je darmen. Mijn man drinkt juist graag gloeiend hete thee. Eigenlijk is dit op een warme dag ook een heel goed idee. Koud drinken kan namelijk een te groot verschil geven en je maag of darmen irriteren. Bovendien begin je van heet drinken goed te zweten en zo koel je af. 

Nog warmer van suiker

In ieder geval is het juist niet zo goed om een ijsje te eten. Alhoewel we dat bijna allemaal wel heel graag doen in de zomervakantie. Ijs is erg koud en daarom moet er veel suiker in. Suiker proef je namelijk niet zo goed als het heel koud is. Suiker is natuurlijk een verbrandingsstof waardoor je energie krijgt. Een bijproduct van energie is helaas warmte. 

Wijn geeft venijn

Ook dat lekkere glaasje gekoelde witte wijn is niet zo’n goed idee. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik krijg niet alleen in de sportschool een rood hoofd. Van wijn krijg ik enorme rode wangen. De alcohol zorgt juist dat je het nog warmer krijgt. Het werkt namelijk urineafdrijvend en dus droog je uit.

Saai?

Vind je water maar saai? Gelukkig zijn er enorm veel smaakjes thee op de markt. Mijn dochter heeft ook zo’n fles dat enkel een geurtje geeft waardoor het lijkt dat ze aan de sinas zit maar in werkelijkheid geen suiker binnenkrijgt. Ook een idee. Of doe het eens niet in een plastic beker, maar in een wijnglas of drink voor de grap eens uit een enorme kom. Dat geeft een totaal andere beleving. Ben je niet zo’n drinker maar wil je wel voldoende vocht tot je nemen? Kies dan voor groente en fruit. Hier zit ook veel vocht in.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply