Dweilen met de mond open

Dweilen met de mond open

Haast elke dag doe ik het. Door de week op de praktijk en in het weekend thuis. Wat niet direct in de naar de sterilisatieruimte kan of weggegooid kan worden, maken we met desinfectiedoekjes schoon. Maar de vloer dweilen we netjes. Gelukkig hoeft dat niet na elke patiënt, maar toch…het is best een werkje. Maar wel een fijne afwisseling als je op de millimeter hebt zitten werken. Even de spiertjes weer losgooien. Maar er is nog meer dat gedweild moet worden. Namelijk sommige monden.

En dat vind ik dus nog veel minder leuk dan die vloer dweilen. Echt, ik heb er een grondige hekel aan. Ik heb het over dweilen met de kraan open. Ik zal daar vast niet de enige in zijn. Je zou verwachten dat patienten hier ook een hekel aan hebben. Want het is erg nutteloos. Niet zinvol. En toch laat je het ons maar al te graag doen. 

Je kan het zelf

Want als we niet met de kraan open zouden dweilen, zou je zelf heel druk zijn met je mond. Dat is namelijk ware preventie. Je bent eigenlijk je eigen tandarts of mondhygiënist. Je hebt ons simpelweg niet meer nodig. Dat zou even mooi zijn he? Je zou mij er ook een heel gelukkig mens mee maken. Dat is serieus het ultieme doel.

Waarom zou je?

Maar ja, heel veel mensen willen helemaal niet zo druk zijn met hun mond. Waarom zouden ze ook? Wij kunnen toch zeker alles oplossen? En zo niet, dan trekken we de boel maar. Och, en er bestaan nu toch implantaten. Dan krijg je dus gewoon een stel nieuwe tanden in je kaak geschroefd. Opgelost. Of toch niet?

Nee, helaas. Ook implantaten behoeven de nodige zelfzorg. Ik maak te vaak mee dat het weefsel rondom de implantaten opnieuw beginnen te ontsteken. Tja, en wat dan? Dat weten we eigenlijk niet zo goed. We doen maar wat. En helaas is dat geen goede oplossing, dat zul je snappen. Heel triest voor mensen die door diabetes hun kiezen en tanden zijn verloren en dan alsnog met een ongezond gebit rondlopen. In de wetenschap dat een ongezonde mond juist diabetes kan verergeren. 

We kunnen je niet genezen

Dus nee, we zijn er niet om jou mond te genezen. Okay, dat klinkt gek he? We zijn er om jou in staat te stellen om je eigen mond bij te kunnen houden. Zo ver mogelijk. Wij kunnen namelijk je mond heel vaak niet genezen. We kunnen alleen maar even het proces stilleggen. We kunnen jou helpen, je ondersteunen, in jouw eigen schone taak. Deze boodschap lijkt nog niet helemaal aan gekomen te zijn. Want hoe vaak krijg ik mensen die zich verontschuldigen dat ze hun tanden niet goed bij hebben gehouden. Hoe vaak vragen ze vervolgens of ze niet vaker kunnen komen zodat ik het een beetje voor hen kan bijhouden. 

Je bent je eigen geneesheer

Zo werkt het dus niet. De bacteriën in je mond zal je toch echt zelf moeten verstoren in hun groei. Die bacteriën groeien razend snel. Ze verdubbelen zich aan de lopende band. Deze groei verstoren, kan je met je tandenborstel doen en met je ragertjes. Er bestaat hier echt niks anders voor. Je zal helemaal zelf deze moeite elke dag erin moeten steken. Als je wil dat ik jouw mond schoon hou, dan zou ik dus elke morgen op je stoep moeten staan.

Doen alsof?

Laatst was een voor mij nieuwe patient boos dat ze na enkele minuten en een instructie rijker weer buiten stond. Ik had volgens haar niks gedaan. Ja, weer vertellen hoe ze moest poetsen. Nou, dat wist ze heus wel. En inderdaad, ik had niks gedaan. Ze had namelijk geen tandsteen en alleen wat plak. Je hoeft mij niet te betalen voor doen alsof er tandsteen zit en alsof ik de enige ben die plak kan weghalen. Zij was zelf de persoon die de ontsteking kon oplossen. Niet ik. Maar ze wilde toch echt graag een vol half uur in de stoel vertoeven. Ik heb geweigerd. Ik mag namelijk alleen maar zinnige zorg leveren en niet doen alsof.

Zo snel ben je niet van me af

Dus…dweilen met de kraan doe ik niet. Ik zou het je eerlijk vertellen als mijn zorg onzinnig is. Als je zelf je mond niet verzorgt, kan ik niks voor je betekenen. Ik geef natuurlijk niet zo snel op. Ik probeer je te motiveren, te helpen, nog eens te motiveren, nog eens geef ik je uitleg, nog eens laat ik je het zien, nog eens gaan we opzoek naar iets waar je wel mee overweg kan. Maar op een gegeven moment is het wel klaar. Niet alleen ik, maar je gebit ook. En dan is alleen de tang de (voorlopige) oplossing. En dan krijg je een tandvervanging en dan mag ik weer van vooraf aan je proberen te motiveren…

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply