mondgezondheid

Hou je mond gezond

Afgelopen maand heb ik op een basisschool in Haarlem twee keer een les mogen verzorgen in samenwerking met het project hou je mond gezond.

Een ontzetten mooi project waar ik graag aan geregeld aan mee werk.

In deze blog zal ik uitleggen hoe dit project eruit ziet, en hoe mijn dagen op school eruit zagen.

De monden gaan weer achteruit

Al een aantal blogs eerder heb ik laten weten dat waarschijnlijk door de komst van Corona de kindermonden weer minder goed gepoetst worden.

Volgens de onderzoeken in diverse steden heb ik in vakliteratuur kunnen lezen dat de mondproblemen bij kinderen weer drastisch toenemen.

In de jaren 50 waren deze mondproblemen erg hoog maar door de komst van fluoride bij de tandartsbehandeling en in tabletvorm werd dit goed teruggedrongen.

Jarenlang is er meer aandacht besteed aan de verzorging van de kindermonden in ons land.

Campagnes over verstandig snoepen, adviezen om minder frisdrank te nemen, en regelmatig de tandarts en mondhygienist te bezoeken.

In mijn praktijken gaat het met de kindermonden best wel goed al zeg ik het zelf. Wij hebben in beide praktijken een goed programma opgezet zodat ieder kind vanaf 5/6 jaar voor de eerste keer naar de mondhygienist toe gaat. Bij de halfjaarlijkse mondhygiëne behandeling wordt er een plakkleuring gedaan om te kijken hoe het poetsen door de ouders of zelfstandig goed gaat. Daarbij worden dan adviezen en instructies gegeven aan zowel het kind als de ouder, het gebit wordt gereinigd en tot slot wordt er een fluoridebehandeling gedaan.

Uiteraard krijgen de kinderen na afloop een klein presentje mee zodat het hun helpt om graag naar ons toe te komen. Ook zie ik sommige kinderen vaker terug als het niet goed gaat en beloon ik ze bij verbeterd gedrag met een poetsdiploma. Zelf geef ik kinderen altijd les a.d.h.v een poetsposter van het Ivoren Kruis. Deze is op hun website ook af te halen. En met een simpel a4tje staat in plaatjes uitgelegd hoe je moet poetsen, in welke volgorde en op welke tijdstippen van de dag. Een kind kan dus de was doen!

Hou je mond gezond project

Een gezonde mond voor alle kinderen in Nederland

Dit is een onderwijsproject voor leerlingen van de basisschool van groep 1 tot en met groep 8.

Omdat niet voor ieder gezin het vanzelfsprekend is dat je vanaf jonge leeftijd ieder halfjaar naar de tandarts gaat.

Om ook de kinderen te bereiken voor wie dit niet vanzelfsprekend is, om de ouders een reminder te geven en om kinderen op een leuke manier voorlichting te geven over het gebit, eet en drink momenten, de juiste voeding en tandenpoetsen is dit project opgericht.

Als mondhygienist kun je je gratis aanmelden bij de stichting hou je mond gezond. Wanneer je de gegevens van de basisschool instelling doorgeeft kan je gratis een lespakket aanvragen voor de groep waar je gaat voorlichten.

Zo heb ik bijvoorbeeld lesgegeven in groep 3 en 4.

Het lespakket bevat 30 tandenborstels en tandpasta gesponsord door Elmex, een grote poster van een illustratie van de tandartspraktijk, voorlichtingsfolder en tips voor een goede voorlichting.

Met een beetje voorbereiding kan je een leuk uurtje lesgeven en zal je de kinderen ontzettend blij en nieuwsgierig maken.

Mijn les

Groep 3 en 4 vind ik ontzettend leuk om les te geven, al zie je door hun enthousiasme wel dat de leraar soms moet ingrijpen om de klas weer tot orde te brengen.

Vaak vind ik het ook leuk om de les interactief te maken door vragen te stellen en te beantwoorden, plaktest uit te voeren bij twee kindjes uit de klas, het liefst bij een kindje wat gepoetst heeft en eentje die dat niet heeft gedaan, en voedingsmiddelen mee te nemen en een quiz te organiseren. Zo vraag ik dan welke voedingsmiddelen beter zijn voor je gebit.

Het leuke is dan om een aantal instinkers te benoemen bijvoorbeeld een mars en een zakje chips. De meeste kinderen denken dan dat de Mars slechter is voor je tanden, maar eigenlijk geeft de chips langduriger plak af in de mond door de zetmelen die erin zitten dan de chocoladereep. De reep zal sneller uit de mond verdwijnen door de chocolade en karamel die gaat smelten ondanks dat het veel meer suikers bevat dan de chips.

Ik vertel graag op kindvriendelijke manier hoe je het beste kan poetsen en laat dat na de plakcheck ook zien. Vertel op welke manier je dat het best kan doen, waarom je überhaupt moet poetsen en wat gaatjes en tanderosie precies inhoudt.

Toen ik vroeg hoeveel kinderen er in de ochtend hun tanden hadden gepoetst toen ze naar school gingen staken ontzettend veel kindjes hun handen omhoog. Zowel ik als de juf schrokken hier best van en de kinderen gaven aan dat het te haastig was smorgens.

Het gezinsleven en het werken van de ouders maakt het dusdanig druk dat tandenpoetsen er soms of altijd bij inschiet.

Ik heb uitgelegd dat het enorm belangrijk is dagelijks twee keer per dag te poetsen om cariës en tanderosie te voorkomen.

Gelukkig zijn de kindjes van groep 3/4 nog jong, toch heb ik ze verteld waarom frisdranken en limonade zo slecht zijn voor je tanden.

In de klas was die week een thema en dat ging over gezondheid dus daar paste de poetsles goed in. 

Het lesgeven gaf enorm veel voldoening, de kindjes waren zo enthousiast. Ik kreeg de meest vieze en gekke verhalen te horen, monden werden geopend om de wisselende tanden te bekijken, ik kreeg gekke vragen over mijn werk en ze vonden het vooral erg interessant.

Sommige kinderen kwamen alleen bij de tandarts en wisten niet het bestaan van de mondhygienist en anderen kenden het beroep zeker en kwamen ieder halfjaar voor schoonmaken. Ik vind het zo leuk dat kinderen zo lekker eerlijk zijn, hun kinderlogica en humor  is erg mooi om te zien.

Doordat er aan het geven van een poetsles ook punten worden toegekend is het de bedoeling dat er landelijk steeds meer mondhygienisten zich gaan inzetten voor dit leuke project.

Het is leerzaam en ook heel nuttig voor de kinderen. Zo was er een jongetje wat tijdens het klassikaal poetsen een mond vol bloed had, hij gaf aan altijd aan een kies veel pijn te hebben maar dit niet aan zijn ouders durfde te zeggen. Het kindje werd na de dag door de juf met de ouders besproken en hopelijk is er snel een afspraak gemaakt met de tandarts door de ouders zodat het probleem kon worden verholpen.

Vind je dit een leuk initiatief of zou je willen dat er een mondhygienist komt spreken bij jou op school?

Via de website www.houjemondgezond.nl kan je meer informatie vinden en kan je ook worden gekoppeld aan een mondhygieniste uit de buurt.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply