Is gebitsreiniging een behandeling?

Is gebitsreiniging een behandeling?

Soms komt er een opmerking langs waarbij ik zowat van mijn stoel val. Waar ik eigenlijk zelfs beledigd van raak. Zoals: “Moet ik voor dat gekletst betalen?” Vast niet aanvallend bedoeld en ik probeer dan echt netjes te blijven. 

Zo makkelijk is het niet

Ondertussen heb ik namelijk keihard gewerkt om uitleg te geven over een ontstekingsproces, de oorzaak ervan en de oplossing. Dat zou ik niet geklets noemen. Ik heb namelijk flink moeten studeren om te weten hoe parodontitis ontstaat, wanneer en hoe je het moet behandelen. Bovendien moet ik begrijpelijk kunnen uitleggen. 

Geen pillen geslikt

Maar goed, dat zal me vast nog blijven overkomen. Dit keer kwam er een patiënt die zijn antibiotica niet had ingenomen. In het dossier had ik genoteerd dat hij dit de vorige keer ook al niet had gedaan. Maar meneer bleef bij hoog en laag beweren dat het nog nooit was gezegd.

Eventjes schoonmaken?

Later kwam hij daarop terug. Hij zei namelijk dat er was gezegd dat hij bij een behandeling antibiotica ingenomen moest worden. Volgens hem kwam hij vandaag alleen voor controle. Ik verhelderde dat hij ook een afspraak met mij had en dat ik graag zijn gebit goed had willen reinigen. Glazig keek hij mij aan…”Ja? Dat zeg ik toch? Bij elke controle wordt er eventjes schoon gemaakt.”

Ontsteking van hartklep

Deze meneer moet bij bloederige ingrepen van te voren een antibiotica slikken. Dit noemen we ook wel prophylaxe of paraplu. Dit beschermt het hart tegen een infectie. Deze meneer had al eerder een endocarditis, ofwel ontsteking van de hartklep, doorgemaakt. Als hij bloedt, kunnen er bacteriën van buitenaf in de bloedbaan komen en zich weg vinden naar de hartklep.  Maar wat was is nu precies een ‘bloederige ingreep’?

Bloeding

Het tandvlees kan gaan bloeden bij aanraking als het (een beetje of heel erg) ontstoken is. Bloedend tandvlees valt ons zelf lang niet altijd op. Ik vraag namelijk vaak aan patiënten of ze bloeding ervaren. Juist diegene die zeggen dat het bloedt, valt het meestal reuze mee. Bij patiënten die geen sjoege hebben, bloedt het soms al als ik er alleen maar naar kijk. Bijzonder is dat. Bloedend tandvlees wijst dus op ontsteking en de ontsteking wordt vaak veroorzaakt door tandplak. Tandplak blijft zitten als er onvoldoende mondhygiëne is en bestaat uit bacteriën. 

Tandplak op reis door je lichaam

Thuis kan het tandvlees dus ook bloeden tijdens het tandenpoetsen, tussen de tanden schoonmaken, bij het eten van een appel en soms zelfs spontaan. Je gaat natuurlijk geen antibiotica innemen voor elke keer dat je even gaat tandenpoetsen. Het tandenpoetsen is wel erg belangrijk, juist tegen bacteriën en ontstekingen die verderop in je lichaam kunnen raken. Zo ook de behandeling bij de mondhygiënist.

Gebitsreiniging klein en groot

Een mondhygiënist is er om (verergering van) een ontsteking te voorkomen of te stoppen. Zowel in je mond als elders in je lichaam. Daarnaast kan een mondhygiënist nog wel meer maar dit is vaak toch wel iets waar de mondhygiënist vooral mee bezig is. Dit kan door gedragsverandering is werk te zetten en door gebitsreiniging. Deze gebitsreiniging kan heel miniem zijn omdat er weinig tandsteen of plak zit of juist enorm veel tijd in beslag nemen als het uitgebreider moet zijn.

Het is een behandeling

 “Even schoonmaken”, worden zowat alle categorieën genoemd door bijvoorbeeld de tandarts bij verwijzing. Sommige mondhygiënisten noemen het ook zo terwijl dit eigenlijk totaal niet beschrijft wat het eigenlijk is. Even schoonmaken klinkt als een enorm lullig iets en zo kan het zijn dat het dus niet als een serieuze behandeling wordt gezien. Zo ook bij deze meneer. Hij heeft bloedend tandvlees, hij heeft teveel tandplak, maar ik kon hem niet er vanaf helpen omdat hij geen prophylaxe had genomen. Ik moest heb uitleggen dat ik wel degelijk een behandeling bij hem had willen doen en dat er bloed bij komt kijken. Hij was uiterst verbaasd. 

Vaatdoekje

Ik gaf hem nog maar een tongschraper mee voor de plak op zijn tong. Ik vertelde dat deze bacteriën zich hechten aan zijn papillen en dat het vies kan gaan ruiken. Dat het bijdraagt aan zijn algehele mondverzorging. Hij zei wel vier keer dat hij nog noooooit had gehoord dat hij ook plak op zijn tong kon krijgen. Geen idee of hij daarmee bedoelde dat ik vast van loetje getikt was of dat hij nu snapt dat ik toch wel iets meer verstand heb van de mond. Ik zit eraan te denken om de volgende keer met een vaatdoekje zijn tanden af te nemen als hij weer zegt dat ik alleen maar even hoef schoon te maken….

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply