Valentijn

Is jouw mond al klaar voor Valentijnsdag?

De dag bij uitstek om eens lekker een potje te zoenen, of het nou met je nieuwe vlam is, je minaar of je partner waar je al jaren mee samen woont.

Zoenen is namelijk hartstikke gezond! Het is ook heel goed voor de band met je wederhelft maar het is ook nog eens goed voor de spieren in je mond. 

Zo verbrand je met een stevige tongzoen ook heel wat calorieën. 

Maar een vieze mond kan zo’n tongzoen ook flink verpesten. Je zal daar zelf niet zoveel last van hebben misschien, maar wanneer je zoent met iemand die geen schone mond heeft kan dat ontzettend smerig zijn!

In deze blog zal ik in vijf stappen uitleggen hoe jij je mond helemaal Valentijns klaar maakt.

Stap 1 Reinig de tong

Een tong vol met bagger geeft ten eerste een hele vieze geur. Wanneer iemand uit zijn mond ruikt is dat niet bepaald uitnodigend om mee te gaan kussen. 

Niks is een grotere afknapper dan een vieze mondgeur. Wanneer je een eerste goede indruk op die ander wil maken is het dus belangrijk dat de mondgeur prettig ruikt.

Op de tong gaat net zoals op je tanden een laagje plak zitten. Dit zijn de restjes van het eten, maar ook restjes speeksel en bacteriën. Deze bacteriën kunnen, wanneer ze lang op je tong blijven zitten een hele vieze geur veroorzaken. Dit komt doordat achterop de tong van die langwerpige uitsteeksels zitten ook wel tongpapillen genoemd. In die papillen blijft de tandplak gemakkelijk zitten en wanneer je deze niet verwijdert zal deze laag vuil zich opstapelen. 

Op den duur zal de laag plak van samenstelling veranderen en komen er in die laag ook zwavelproducerende bacteriën. Dit zijn pas de echte stinkers! Wanneer je deze vrienden in je tong hebt leven kan je een tweede date wel vergeten. Deze zwavelproducerende bacteriën veroorzaken namelijk de zo bekende rotte eieren lucht. 

Maar hoe voorkom je dan zo’n laag plak?

Het is heel erg simpel! Door iedere dag de tong te reinigen met een goede tongschraper.

Een van mijn favoriete tongschrapers is die van Halita ( Dentaid) omdat deze een scherpe rand heeft zonder je tong daarmee te beschadigen. Maar er zijn ook een heleboel andere fijne merken. Belangrijk is dat hij in een paar halen je tong helemaal meepakt, niet te klein is, maar ook weer niet te groot anders ga je kokhalzen. Ook is het prettig als hij van zacht materiaal is zodat hij de papillen op je tong niet kapot maakt.

Stap 2

Als je weet dat er een romantische kus aan kan komen is het misschien handig om net daarvoor even je tanden goed te poetsen. Wel zo fris toch? Maar beter verzorg je dagelijks je tanden goed zodat je altijd een schone mond hebt en je tandvlees in topconditie blijft.

Wanneer iemand mondproblemen heeft kan je dat met een kus letterlijk proeven. Tandvleesproblemen zijn vies! De ontstekingsgeur en smaak is niet erg aangenaam namelijk.

Maar ook het aanblik van een gebit vol met gaatjes zijn niet een visitekaartje voor romance.

Het beste is je gebit te poetsen met een goede elektrische tandenborstel. Je kan daarbij kiezen voor een sonische poetstechniek waarbij de borstel werkt op trillingen, of een roterende poetstechniek daarbij draait de borstelkop rondjes. Vaak is de roterende techniek een combinatie van meerdere technieken en zie je dat de borstel ook naar je toe beweegt ( pulserend)

Elektrisch poetsen is niet alleen makkelijker, je gebit zal er echt veel schoner van worden. Je tanden voelen veel gladder en je haalt meer tandplak weg dan dat je met een gewone tandenborstel doet. Ook een fijne bijkomstigheid is dat je tandvlees meteen een gratis massage krijgt. Het zal minder snel gaan bloeden en het zal sterker worden en minder gevoelig.

Stap 3

Hydrateer! Wanneer je zenuwachtig bent kan je automatisch last krijgen van een droge mond.

Iemand die tijdens het praten een droge mond krijgt hoor je vaker slikken en hoor je ook een beetje smakken. Niet bepaald sexy dus! Weet je van jezelf dat je zenuwachtig bent bij je date, bied de ander dan een drankje aan en je voorkomt tevens dat je mond droog wordt. Niks is onplezieriger dan een tongkus waarbij je tong beland in een woestijn.

Wanneer je vaker last hebt van een droge mond noemen ze dat ook wel Xerostomie. Dit kan onder andere komen door medicatie gebruik, roken, de overgang of bepaalde medische oorzaken. Meld dit dan bij je tandarts en hopelijk kunnen jullie samen de oorzaak vinden van de droge mondklachten.

Om hierop voorbereid te zijn kan je hier speciale producten gebruiken om de klachten te verminderen. Zo zijn er speciale mondsprays die je snel een verlichting geven en een frisse smaak. Voor de klachten in de nacht kan je ook speciale speeksel bevorderende/ en vervangende gels gebruiken zodat je heerlijk kunt gaan slapen.

Stap 4

Gebruik voor je romantische uitstapje nog even een interdentaal product om de vieze dingetjes tussen je tanden te verwijderen. Mocht je op Valentijnsdag romantisch gaan dineren neem deze interdentale producten dan mee, want wat een afknapper is het als je aan het einde van de avond in de spiegel kijkt en je nog allerlei spinazie tegen komt tussen je tanden.

Handige producten om mee te nemen zijn in dit geval van die rubber tandenstokers. Maar ook houten tandenstokers of van die flossharpjes met aan het einde een stoker zijn handig om mee te nemen. Vaak zitten ze in speciale meeneem verpakkingen die je klein, compact en hygiënisch in je tas of broekzak kan stoppen.

Wanneer je dagelijks deze producten gebruikt voorkom je tevens het ontstaan van tandvleesproblemen. Je tandvlees wordt gezonder en zal veel minder of niet meer bloeden. Er zal zich een soort van eeltlaagje creëren op de bovenste laag van het tandvlees. Hierdoor kunnen bacteriën zich minder goed in het tandvlees nestelen.

Stap 5

Om een verpletterende kus te geven is een frisse smaak de sleutel tot succes! 

Je zal de ander moeten verassen met een heerlijke frisse mond. Zorg dus dat je op ieder moment voorbereid bent met een lekker fris snoepje, kauwgompje of mintje op zak.

Een ander voordeel van zo’n verfrissend snoepje is dat het je speekselvloed bevordert. Hoe meer speeksel je aanmaakt hoe beter. Een goede speekselvloed is een natuurlijke reiniging in je mond en voorkomt diverse mondproblemen.

Happy Valentine!

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply