titanium dioxide kauwgom

Kauwgom & Titanium Dioxide: Goed Of Slecht?

Is kauwgom geschikt voor een frisse mond?

Je hebt net een heerlijke lunch op en straks staat er nog een belangrijke afspraak op de planning. Natuurlijk wil je goed voor de dag komen, maar je bent helemaal vergeten om een tandenborstel mee naar het werk te nemen. Hoe kan je nu snel een frisse mond krijgen? Je besluit kauwgom te nemen om toch even je mond te verfrissen. Gebruik jij regelmatig kauwgom? En helpt het echt?

Wat is kauwgom?

Kauwgom is een zachte, rubberachtige substantie. Het is speciaal ontworpen om doelloos op te kauwen en niet door te slikken. De basis ingrediënten van kauwgom bestaan uit:

  • Gom. Dit is een niet-verteerbare, rubberachtige stof die wordt gebruikt om kauwgom zijn taaie kwaliteit te geven.
  • Hars wordt toegevoegd om de kauwgom te versterken.
  • Vulstoffen, zoals calciumcarbonaat geven de kauwgom textuur.
  • Conserveermiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. 
  • Waterontharders worden gebruikt om vocht vast te houden en te voorkomen dat de kauwgom uitdroogt en hard wordt. 
  • Zoetstoffen mogen zeker niet aan kauwgom ontbreken. Zij geven de taaie gom een zoete smaak. Populaire toevoegingen zijn rietsuiker, bietsuiker en maïssiroop. Suikervrije kauwgom bevatten suikeralcoholen zoals xylitol of kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam.
  • Ook aroma’s mogen natuurlijk niet ontbreken. Zij geven de gewenste smaak. 

Hoe veilig zijn de ingrediënten in kauwgom?

Over het algemeen wordt kauwgom als veilig beschouwd. Sommige merken bevatten echter kleine hoeveelheden van ingrediënten waar wat discussie over is. Eén van die stoffen is titanium dioxide (E171). Dit is een veel voorkomende toevoeging voor levensmiddelen. Het wordt gebruikt om producten witter te maken en een zachte structuur te geven. Je vindt het niet alleen in kauwgom, maar het zit ook in snoep, coffeecreamer, witte sauzen en whitening producten (C177891). 

Uit een aantal dierstudies blijkt dat zeer hoge dosis titanium dioxide zenuwletsel en orgaanschade kunnen veroorzaken en ze zijn mogelijk kankerverwekkend. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in 2016 de concentratie titaniumdioxide nanodeeltjes in verschillende organen van de mens geschat. Dit is gedaan op basis van de geschatte blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes via voedsel, voedingssupplementen en tandpasta (bij kleine kinderen). Vervolgens is deze concentratie vergeleken met de concentratie die in de lever van proefdieren nadelige effecten veroorzaakt. Op basis van dit onderzoek blijkt dat effecten op de lever niet kunnen worden uitgesloten.

In 2018 heeft het RIVM samen met het onderzoeksinstituut RIKILT daadwerkelijk titanuimdioxide deeltjes in de lever en milt van mensen aangetoond. De aangetroffen hoeveelheid titaniumdeeltjes in de lever leidde in onderzoek bij proefdieren niet tot gezondheidseffecten. Toch is deze hoeveelheid wel hoger dan wat door het RIVM als veilig wordt gevonden. Hieruit blijkt dat het gebruik van titaniumdioxide tot nadelige effecten in de lever kan leiden  en het is niet duidelijk of het huidige gebruik wel veilig genoeg is. 

In 2018 heeft EFSA nogmaals een aantal onderzoeken bestudeerd. Ondanks dat er een aantal dingen waren, waar onzekerheid over was, kwamen ze tot de conclusie dat titaniumdioxide als voedseladditief niet opnieuw beoordeeld hoefde te worden.  In Frankrijk is echter wel besloten om het voedseladdititef per 1 januari 2020 niet meer te gebruiken. 

De wetenschap over aspartaam

Een zoetstof die veel in kauwgom voorkomt is aspartaam. Dit is de meest bekende kunstmatige zoetstof die er is. Het komt veel voor in suikervrij voedsel vanwege de zoetkracht. Het is wel 12.000 keer zoeter dan suiker en het wordt daarom ook vaak toegevoegd aan suikervrije kauwgom. Ook rondom aspartaam heerst controverse in verband met de veiligheid. Tot nu toe wordt aangenomen dat het consumeren van kleine hoeveelheden aspartaam niet schadelijk is voor de gezondheid. Er is geen duidelijk bewijs dat het kanker, gewichtstoename of het metabool syndroom veroorzaakt. De angst zit hem waarschijnlijk met name in het kunstmatige karakter van de zoetstof. Maar weet je dat aspartaam afgebroken wordt in drie natuurlijke aminozuren; asparaginezuur, fenylalanine en methanol. En een kipfilet kan wel 2570 mg asparaginezuur bevatten.

Waarom zou je kauwgom gebruiken?

Er zijn een aantal redenen om kauwgom te gebruiken. Ten eerste zorgt kauwen voor het stimuleren van de speekselproductie en dit gestimuleerde speeksel heeft een positief effect op de gezondheid van je mond. Het speeksel bevat namelijk stoffen die het gebit beschermen tegen inwerking van zuren, daarnaast zorgt het speeksel voor een natuurlijke reiniging van de mondholte. Ook wordt er gezegd dat het kauwen op suikervrije kauwgom je tanden kan beschermen tegen gaatjes. Dit effect wordt toegeschreven aan kauwgom dat gezoet is met de zoetstof xylitol. Toch is het maar de vraag of dit effect niet gewoon wordt veroorzaakt door de kauwactiviteit.  

Een ander mogelijk voordeel van kauwen op kauwgom is dat je er beter door gaat leren. Studies hebben namelijk aangetoond dat kauwen de hersenfunctie kan verbeteren, waardoor je alerter kan worden en het geheugen verbeterd. Wat er precies gebeurd is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat kauwen met name de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot. Een onderzoek uit 2011 laat zien dat het effect van een verbeterde prestaties met name gedurende de eerste 15-20 minuten van een testsessie aanwezig is.  

En er is nog meer, want een ander mogelijk voordeel van kauwen op kauwgom is het verminderen van stress. Dat klinkt wel heel mooi, toch? Uit verschillende studies is gebleken dat kauwgom gedurende twee weken het gevoel van stress verminderde. Het zou kunnen dat dit komt omdat kauwen de niveaus van het stresshormoon cortisol kunnen verlagen.

Nadelen van kauwen op kauwgom

Zijn er eigenlijk ook nadelen bekend aan kauwgom kauwen? Een wat mij betreft heel belangrijk nadeel is dat constant kauwen kan leiden tot kaakproblemen. Dit wordt ook wel temporo-mandibulaire disfunctie (TMD) genoemd. Uiteindelijk veroorzaakt deze overbelasting van de kaakgewrichten pijn bij het kauwen.

Een ander nadeel is het laxerende effect van kauwgom. Ken je dat? Dat je een kauwgom helemaal hebt uitgekauwd en dat je last krijgt van lucht in je darmen? Suikervrij kauwgom bevat FODMAP’s. Deze suikeralcoholen worden gebruikt om suikervrije kauwgom te zoeten. Het nadeel is dat ze een laxerend effect hebben, wanneer je ze in grote hoeveelheden gebruikt. Hierdoor kan je door het gebruik van veel suikervrije kauwgom spijsverteringsproblemen krijgen. Houd hier zeker rekening mee als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom.

Lees ook: 10 veilige kauwgoms op een rijtje

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply