Tandenbleken

Veel mensen vinden het belangrijk dat hun gebit er goed uit ziet. Wanneer iemand met een mooi gebit lacht is dat toch een soort visitekaartje.

Maar wat vinden wij dan belangrijk als het gaat om een mooi gebit?

Ik heb de afgelopen maanden mijn patiënten gevraagd wat zij een mooi gebit vinden, en de conclusie is dat iedereen witte tanden als mooi en gezond aanziet.

Natuurlijk zit er een verschil tussen gezond wit en de kleur wit die je kan omschrijven als filmsterren wit of porselein tegeltjes wit.

De meeste van mijn patiënten zouden hun gebit iets lichter willen hebben, iets frisser dan de huidige tint die zij nu hebben.

Hoe krijg je een witter gebit?

Er zijn talloze manier om de tanden witter te krijgen, maar belangrijk is om eerst uit te zoeken waardoor het gebit verkleurd is.

In vaktermen spreken wij van intrinsieke en extrinsieke verkleuringen.

Bij de intrinsieke verkleuring is het gebitselement verkleurt of donkerder door iets van binnenuit.

Denk hierbij aan tandverkleuring door gaatjes, door een wotelkanaalbehandeling, door een donkere amalgaamvulling, door glazuurafwijkingen als fluorose of turner tanden.

Ook kan door medicatie als bijvoorbeeld een tetracycline het gebitselement ernstig verkleuren met grote verticale banen.

Maar ook ziektes als malaria en Tubercolose kunnen de tanden blijvend doen verkleuren.

Wanneer je tanden intrinsiek verkleurd zijn is dit meestal blijvend.

In sommige situaties kunnen de tanden dan witter gemaakt worden door middel van bleken. De tandarts of mondhygienist kan beoordelen of het voor de gebitssituatie veilig is om over te gaan op een bleekbehandeling.

Extrinsieke verkleuringen ontstaan door dingen van buitenaf.

Deze verkleuring op de tanden kunnen ontstaan door het gebruik van chloorhexidine tandpasta of spoelmiddelen, door tandplak en tandsteen.

Door aanslag van teer, tabak, marihuana, of door thee en wijn.

Maar ook medicatie als ijzerdranken kunnen een donker bruine aanslag geven.

De meeste extrinsieke verkleuringen kunnen goed worden verwijdert bij de mondhygienist.

Met behulp van instrumenten, zoutstraalbehandelingen en polijsten kunnen de gebitselementen hun oorspronkelijke kleur weer terug krijgen.

Soms kunnen de extrinsieke verkleuringen indringen als deze producten jarenlang worden gebruikt. Het worden dan intrinsieke verkleuringen.

Wanneer een goede gebitsreinigings behandeling niet heeft kunnen resulteren in een witte tandkleur is het misschien een goed idee om te denken aan tandenbleken.

Wat is tandenbleken?

Het bleken van gebitselementen is een verandering van de intrinsieke kleur van het glazuur en tandbeen in een wittere, lichtere tint met behulp van stoffen die vrije radicalen en ionen afscheiden

( bron: boek tandenbleken Dr. A.H.B. Schuur)

Voor veel mensen is niet duidelijk welke stoffen of methodes dit dan zijn. 

Ook voor ons in de tandheelkunde is het moeilijk onderzoeken welke bleekmethoden  effectief blijken te zijn en welke niet.

Het liefst heeft iedereen een betaalbare tube tandpasta die na het gebruik van enkele dagen een gewenst effect geeft. Helaas is het niet zo makkelijk.

Om daadwerkelijk tanden witter te kunnen maken zal er gebruik moeten worden gemaakt van de stof Waterstofperoxide H2O2 of Carbamideperoxide.

In de drogisterijen en op het internet zijn enorm veel producten te koop die beloven de tanden en kiezen te bleken en dus witter te maken.

Helaas zijn er ook heuse bleekpraktijken in Nederland waar zonder toeziend oog van een tandarts gebleekt wordt met “natuurlijke” bleekmaterialen of andere middelen.

Laat je niet verleiden tot dit soort reclame! De term whitening verkoopt namelijk erg goed.

Wat is een effectieve bleekmethode?

Wanneer je tanden echt witter wilt maken is er een middel nodig wat de intrinsieke verkleuring aan kan pakken. Sommige intrinsieke verkleuringen kunnen helaas ook door bleken met waterstof of carbamideperoxide niet worden weggekregen.

De tandarts en mondhygieniste kunnen met hun deskundigheid beoordelen of jouw gebit geschikt is om te bleken.

Wanneer je hardnekkige intrinsieke verkleuringen hebt zal een bleekbehandeling niet zinvol zijn en zal bijvoorbeeld facings of kronen een betere optie zijn.

Wanneer de intrinsieke verkleuringen wel goed te bleken zijn kan je kiezen uit twee behandelmethoden: Het thuisbleken en het bleken aan de stoel.

Bij het thuisbleken krijg je een bitje van plastic waar je zelf thuis de bleekgel in kan spuiten. 

Dit draag je dan minimaal een uur en kan soms ook snachts worden gebruikt.

Het bleken in de tandartsstoel gaat anders, je maakt vooraf een afspraak om eerst je tanden goed te laten schoonmaken en het tandvlees wordt daarna helemaal afgedekt met een uit te harden laag rubberdam, allerlei watten en gaasjes zorgen voor een droog oppervlak tijdens het bleken.

Wanneer de bleekgel op de tanden wordt aangebracht zal deze extra snel werken door de combinatie met de Uv lamp.

Na maximaal twee uur behandelen ben je klaar en mag er daarna voor 48 uur geen gekleurde voedingsmiddelen worden gegeten en gedronken.

Doen die andere producten dan niets?

Omdat er zoveel middelen op de markt verkrijgbaar zijn is het moeilijk te onderscheiden wat effectief is en wat niet.

Bij whitening tandpasta’s en spoelmiddelen zal het hooguit meer schuren dan een normaal product of zal de tint van de tanden optisch lichter worden.

En wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken.

Raadzaam is om eerst bij de tandartspraktijk langs te gaan voor informatie, en uit te zoeken om welke type verkleuring het gaat.

Wanneer je besluit om de tanden echt te gaan bleken, doe dit dan onder toeziend oog van je tandarts en laat je niet verleiden tot goedkope aanbiedingen en deals bij bleekpraktijken waar geen echte tandheelkundigen werken.

Lees ook: Middelen voor witte tanden kiezen

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply