gedragsverandering

Nieuwe gewoontes aanleren

Welke gewoonte zou jij wel eens willen veranderen? Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten en de koekjestrommel voorlopig dicht laten of zou je de dag wel eens iets rustiger willen beginnen door 30 minuten eerder op te staan? Wat zou het trouwens fijn zijn als je ook iedere dag een stoker gebruikt, zodat je tandvlees minder bloed. En dan hoeft de mondhygiënist volgende keer niet meer zo te zeuren.

Gedragsverandering

Gedragsverandering, daar draait het om als je een doel wilt bereiken. Wat je nu doet leidt blijkbaar niet tot het gewenste resultaat, dus dan zul je iets ander moeten doen. Je zal een gewoonte moeten veranderen of een nieuwe gewoonte aanleren om je doel te behalen. Dit geldt niet alleen bij afslanken, maar ook bij  het gebruik van een stoker of rager. Misschien geldt dit ook voor je poetsgedrag. Je weet dat je twee keer per dag zou moeten poetsen in plaats van maar één keer. Je spreekt pas van een gewoonte als gedrag geautomatiseerd is. En over het algemeen duurt dit ongeveer zes maanden.

Vergroot je focus

Je gedrag veranderen is niet altijd even makkelijk. Naar schatting is tot ongeveer 95% van je gedrag geautomatiseerd. Je tanden poetsen is als het goed is een gewoonte, want dat doe je al van kinds af aan. De vraag is of twee keer per dag poetsen ook een gewoonte is of dat je gewend bent om maar één keer te poetsen. Een andere vraag is natuurlijk hoe je de borstel gebruikt. Misschien is het voor jou wel een gewoonte om even snel te poetsen en zou je dit willen veranderen om je mond nog schoner te krijgen.

Focus is van groot belang als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Er zijn echter allerlei obstakels die ervoor zorgen dat het lastig is om een gewoonte te veranderen. Door deze obstakels val je makkelijker terug in oude patronen. Obstakels waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Stress
  • Multitasking
  • Slaapschuld
  • Beweegarmoede

Je kunt je misschien wel voorstellen dat voornoemde obstakels allemaal zorgen voor vermoeidheid of een tekort aan energie. En je hebt juist energie nodig om je doelen te behalen. Heb jij enig idee hoe je je focus kunt vergroten?

Verander je gewoonte, maak een plan

Je weet nu wat je te doen staat als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Het is in eerste instantie belangrijk om te zorgen voor focus. Probeer meer te ontspannen, stop multitasking, zorg er voor dat je goed uitgerust bent en kom in beweging.

Daarnaast is het zinvol om een plan te maken. Pak pen en papier en ga aan de slag. Wat is jouw wens, jouw diepste verlangen? Wat is het gewenste resultaat dat je voor ogen hebt? Om dit helder te krijgen kan je gebruik maken van de volgende vragen:

  • Wat verandert er als je het doel hebt bereikt?
  • Wat kun je meer als je het doel behaalt hebt?

Ik hoop dat jouw wens natuurlijk een gezondere mond is. Of iets specifieker: geen bloedend tandvlees als je de rager gebruikt.

Nu je je wens voor ogen hebt, is het tijd om alle mogelijke obstakels eens in kaart te brengen. Wat zijn voor jou mogelijke obstakels die er voor zorgen dat je toch die rager niet gebruikt? Is een lange dag op je werk een mogelijk obstakel of misschien wel te laat naar bed gaan? Een ander bekend obstakel is dat je geen ragers meer in huis hebt. Om goed met deze obstakels om te kunnen gaan is het belangrijk om dagelijks je doel te visualiseren. Zie de brede glimlach met dat gezonde tandvlees voor je en visualiseer ook meteen nog even de mogelijke obstakels, want veranderen is helemaal niet zo gemakkelijk.

Je bent nu klaar om een goed en duidelijk plan te maken. De beste tip is om nieuw gedrag te koppelen aan een dagelijkse gebeurtenis die op het zelfde tijdstip plaatsvindt. Zo kost het minder energie en wordt je nieuwe gedrag sneller automatisme.

Wanneer wil je de rager gebruiken? Natuurlijk is het fijn om hem voor of na het poetsen te gebruiken, maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om juist tijdens het lezen van een boek een rager te gebruiken. Let er wel op dat je het nieuwe gedrag koppelt aan een dagelijkse bezigheid. Wanneer je niet iedere dag leest, is het niet aan te raden om het plan te hebben de rager tijdens het lezen te gebruiken.

Start nu!

Je plan is klaar en het enige wat je nu te doen staat is: start met starten. Het liefst vandaag nog, want van uitstel komt… Haal even diep adem en pak die rager!

Misschien herken je dit wel. Je bent net bij de mondhygiënist geweest en besluit om nu echt iedere dag de ruimten tussen je tanden en kiezen te reinigen. Je begint vol goede moet, maar na twee weken komt het een keer niet uit om interdentaal te reinigen. Een dag later kan je het natuurlijk gewoon weer oppakken, maar de verleiding is dan groot om het nog een keer niet te doen.

Want wat maakt het eigenlijk uit? En zo zit je na drie maanden weer bij de mondhygiënist, die constateert dat je tandvlees tussen de tanden en kiezen in nog erg ontstoken is. Je krijgt opnieuw uitleg over het belang van gezond tandvlees voor het behoud van je gebit en algehele gezondheid. Opnieuw besluit je om het gebruik van de rager op te pakken. En als het nu een keer vergeten, bedenk je dan, dat er altijd weer een moment komt waarop je weer kunt starten.

Het gewoonteschema

Nog een tip als je graag nieuw gedrag wilt aanleren is: Maak een gewoonteschema. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het aanleren van nieuw gedrag is gewoon ontzettend lastig. Een gewoonteschema helpt je om je doelen te bereiken. Maak een schema voor ongeveer twee weken, omdat deze periode best overzichtelijk is. Noteer het nieuwe gedrag dat je wilt aanleren en geef jezelf iedere dag een cijfer of noteer of het je gelukt is om bijvoorbeeld de rager te gebruiken.

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply