blog mannen en vrouwen lieneke

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Gisteren vroeg mijn dochter wat ‘feminisme’ eigenlijk betekent. Ik antwoorde dat dit betekent dat je voor vrouwenrechten opkomt. We raakten in gesprek over wat nu eigenlijk vrouwelijk en mannelijk is. Ook binnen de mondzorg zie je hier opvallende dingen in.

Kunstwerk

Wist je dat er vrouwelijke en mannelijke vormen in het gebit bestaan? Ik werkte ooit voor een mannelijke tandarts die mij er altijd bijhaalde als hij met een kunstwerkje bezig was. Hij knapte het front op, zoals hij dat omschreef. Dat hield in dat hij de voortanden van een patiënt mooier maakte. Destijds was dit best nieuw. Bijna geen enkele tandarts hield zich daarmee bezig. Hij vond het echt erg leuk om te doen en het maakte hem trots. Tegenwoordig schieten de tandartsen die deze ‘hobby’ hebben als paddenstoelen uit de grond. Ik had vaak als commentaar dat ik het hoekje aan de achterzijde van de tweede voortanden niet fraai vond. Hij maakt hier een harde strakke rand terwijl ik vond dat deze rond moest aflopen. Zeker bij vrouwen. Hij vond dat niet mooi. Ik gooi het erop dat dit een vrouwen-mannen-ding is.

Met de tanden bloot

Mannen lachen haast nooit hun tanden bloot. Die van mij wel. Ik vind dat prachtig. Let maar eens op hoe weinig mannen dit durven. Of durven..? Ik weet niet of het een kwestie van durven is. Maar als je je tanden bloot lacht, dan geef je jezelf letterlijk een stuk bloot. Mogen we dit wel zien van je of hou je het liever verborgen? Voor vrouwen is het normaler om hun tanden te laten zien. Grappig dat dit een spreekwoord is geworden. En hoe zit het bij homoseksuele mannen? Hoe lachen zij en welke vorm hebben hun tanden? Let maar eens op…

Leiderschap

En vergeet onze minister president Rutte niet. Hij staat bekend om zijn lach. Het wekt vertrouwen, want hij laat hiermee zien dat hij niks te verbergen heeft…of toch wel? Is het strategie? Andere mannen met hoge status zie je zelden lachen tenzij ze cynisch zijn. Om serieuze zaken ga je toch zeker niet een potje lachen? Bovendien kan zo’n lach mensen veel te veel gerust stellen. Een leider die het voor het zeggen wil hebben, laat mensen liever een beetje in twijfel achter. Hoe zit het met vrouwen die hoog op de ladder staan? Lachen zij wel of niet? Denk aan Merkel en denk aan de president van Nieuw-Zeeland. Denk aan Kaag. Welke indruk laat dit bij jou achter? Is het nieuw of oud leiderschap? Is het feminiene of masculien? 

Lachen man…

Mannen zouden meer humor hebben. Volgens onderzoek. Uitgevoerd door een man, uiteraard. Zij laten de ander (vaak een vrouw) graag lachen. Vrouwen worden aantrekkelijk gevonden als ze lachen terwijl mannen juist aantrekkelijker worden als ze niet breed uit lachen. Een andere man aan het lachen maken in het bijzijn van een vrouw is dus…juist ja…aftroeven…competitie. Het is minder vriendelijk dan het lijkt. Vooral de andere hetero man stiekem afzeiken is een heuse sport voor de man. Ach en daar moet die andere man maar tegen kunnen. Toch…? Waar staat de man in de hiërarchie die anderen het meeste laat lachen? Juist ja, hij heeft spreekwoordelijk de langste en staat bovenop de apenrots.

Kijken naar kaken

Ook de kaaklijn van vrouwen is vaak anders als die van een man. Een brede kaaklijn van een man wordt vaak als aantrekkelijk beschouwd. De kaak van een vrouw hoort daarin tegen bescheiden te zijn. Wel moet de overgang van kaak naar hals strak zijn. Dit ziet er jong uit. Bij transities van gender zijn kaakoperaties zeker belangrijk. Wist je dat er zelfs websites zijn die trainingen voor een strakke kaaklijn in beeld brengen? En Japan zou Japan niet zijn als ze hier geen producten voor hebben. Je traint dan je gezichtspieren. Overigens is de beste training….zoenen! 

Lipjes getuit

En wat dacht je van de lippen? Ook lippen kunnen een vrouwelijke of mannelijke vorm hebben. Vrouwen werken vaak hard aan aantrekkelijke lippen. En daarbij is alleen een lipstickje zoooo 2021. Nee, nu hebben we fillers en…serieus…vacuümtrekkers. Door de negatieve druk wordt tijdelijk meer bloedt naar je lippen gebracht. Mooi? Tja…smaken verschillen. Volle lippen zijn voor de hetero-man een no go. Alhoewel? Ook hier zie je een verschuiving. Medium lippen zijn heel okay. En denken we ook even aan mannen met niet-westerse achtergrond? Het zou gek zijn als zij haast geen lippen zouden hebben!

Wie is de tandarts?

Binnen de mondzorg verschuift de aandacht voor het pure boren naar communicatie. Wat nu het eerst was, dat weet ik niet. Was het nu dat eerst het aantal vrouwen dat tandarts werd of verschoof het vak zelf? Misschien is het gelijk op gegaan. Tegelijk zie je dat er juist een klein beetje meer mannen mondhygiënist zijn geworden. Hoe kan dat? Nou, de studie Mondzorgkunde werd met een jaar uitgebreid en met…jawel..boren. O zo stoer. Mannen lachend met een boor. En daar moet ik dan weer een beetje om lachen. Het is trouwen wel een probleem, al die vrouwelijke tandartsen. Want die werken toch immers allemaal maar parttime? Dus een tekort aan tandartsen is de schuld van de vrouwen. Aldus de mannelijke tandartsen….En de tandartsassistent? Dat is al jaren nog steeds een vrouw. Ik ken welgeteld een mannelijke preventieassistent. 

Pijn en angst

En dan het hete hangijzer. Zijn mannen nu minder gevoelig dan vrouwen? Zijn ze minder bang voor de tandarts? Ik merk hier echt geen verschil tussen. Helemaal niks. Nee echt niet. Sorry.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply