paro preventie assistent

Waar iedereen over zwijgt…de paro-preventieassistent

De wat? De paro-preventieassistent. Het woord ‘preventieassistent’ onthielden we al niet, laat staan deze prachtige omschrijving. Toch bestaat deze cursus al behoorlijk lang. Overigens is er geen cursus nodig om je zo te noemen want het geniet geen titelbescherming. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar kijk eens op de website van je praktijk en wie weet…word je al heel lang geholpen door een paro-preventieassistent.

Verwarrende namen

Omdat deze naam een enorme tongbreker is en niet te onthouden valt, noemen veel mensen het gewoon ‘mondhygiënist’. Helaas klopt dat niet. Dit is namelijk wel een beschermde titel en zo mag je je dus alleen (laten) noemen als je de HBO studie Mondzorgkunde (voorheen Mondhygiëne) succesvol hebt afgerond. In sommige praktijken hebben ze opgegeven om hierop te hameren. Ze zijn dan zo creatief om de (paro)-preventieassistent dan maar mondhygiënist te laten noemen en dan de echte mondhygiënist ‘mondzorgkundige’ te noemen. En zo wordt het nog verwarrender.

Preventieassistent

Maar goed, wat is een paro-preventieassistent dan? Nou, dat is een goede vraag waar eigenlijk niemand u het antwoord op kan geven. Laat ik beginnen uit te leggen wat een preventieassistent is. Dit is hoogstwaarschijnlijk iemand die een cursus heeft gevolgd waarbij de nadruk ligt op het leren tandsteen verwijderen bij eenvoudige patiënten. Deze cursus volgt logischer wijs op het MBO Tandartsassistent. Of niet…De cursus tot preventieassistent wordt namelijk vaak door een commerciële instelling verzorgd. Hoe hoger de drempel, hoe minder het aantal cursisten, hoe minder inkomsten.

Over het hoofd van de assistent en patiënt heen

Mag dat dan zomaar? Ja, dat mag. Tenminste…tot nu toe. Er wordt bekeken of het niet slim zou zijn om vast te leggen wat een preventieassistent eigenlijk is en mag doen. Hierbij is de inspectie betrokken. Je kunt je voorstellen dat hier behoorlijk wat belangen meespelen. Gek genoeg is de tandartsassistent zelf nauwelijks betrokken bij deze gesprekken. Er wordt dus heel veel over de tandartsassistent gezegd maar onvoldoende met hen gepraat. En met u?

Waardevolle kracht

Een preventieassistent kan geweldig goed ingezet worden. Alle mensen die voorheen tijdens de controle weinig aandacht kregen, kunnen dit nu volop bij de preventieassistent krijgen. Een goede preventieassistent bekijkt nauwkeurig het tandvlees, geeft informatie en adviezen en geeft een prettige gebitsreiniging. Wat ook mooi is, is als deze kracht wordt ingezet om basisadviezen aan kinderen te adviseren. In een ideale situatie wordt de preventieassistent hier bijgestaan en begeleid door de mondhygiënist. Op het moment dat er iets meer aan de hand is, neemt de mondhygiënist het over voor zorg op maat. 

Met of zonder botafbraak?

De cursus paro-preventieassistent kan volgen op de cursus preventieassistent. Wat de inhoud hiervan precies is, is per cursusbureau verschillend. Ooit is de paro-preventieassistent in het leven geroepen om de pseudopockets tot 5 mm te behandelen. Dit is gezwollen tandvlees zonder botafbraak. Ook in de nieuwe richtlijn wordt paro-preventie omschreven als preventie voor als er nog geen botafbraak in de kaak is. Maar als je de cursusinhoud beter bekijkt dan zie je dat het bij de meeste bureaus wel gaat om een cursus waarbij assistenten leren om patiënten te behandelen met botafbraak. Dat varieert tot enkel de nazorg die volgt op intensieve behandeling bij de mondhygiënist tot de volledige behandeling waarbij er niet tot 5 mm wordt gereinigd maar t/m en bovendien in complexe situaties bij complexe patiënten. Niet alleen is dit voor u verwarrend, maar ook voor de assistent, de mondhygiënist en de tandarts. We zitten in een situatie waarbij we niet meer weten wie nu ook al weer wat heeft geleerd. 

Om het nog verwarrender te maken….deze paro-preventieassistent wordt bij een bepaald cursusbureau anders genoemd. Namelijk C. Ja, een letter. Je moet het maar weten…

Verzwegen

De paro-preventieassistent wordt verzwegen. Men doet net alsof ze niet bestaat. Een bepaalde beroepsvereniging wil deze kracht niet noemen en erkent haar simpelweg niet. Jammer want de paro-preventieassistent verdient wel aandacht. Persoonlijk werk ik er heel graag mee. Het houdt mijn werk interessant en houdt mijn agenda voor patiënten die me hard nodig hebben open. Daardoor kan ik scherp blijven. Wel heb ik gemerkt dat een paro-preventieassistent echt begeleiding nodig heeft en dat je patiënten niet zomaar los kunt laten. Je moet als mondhygiënist en tandarts echt een vinger aan de pols houden. Ik mis hierin een landelijk uitgestippelde structuur en daarom zouden we het juist bespreekbaar moeten maken.

Samen komen we verder

Ik zie zelfs praktijken waarin geen mondhygiënist werkzaam is maar wel (paro)preventieassistenten. Tandartsen hebben vaak geen ambitie om zich te verdiepen in preventie en/of paro en hebben bovendien hier de handvaardigheid een stuk minder in getraind. Sommigen gelukkig wel en ook daar kan het goed gaan. Maar de mondhygienist is specifiek met dit gebied bezig. Dus mijn inziens zal de mondhygiënist de leiding moeten nemen op dit vakgebied en zich niet moeten laten wegstoppen in zijn behandelkamer. Niet alleen uit oogpunt van kwaliteit maar ook oogpunt van arbeidssatisfactie van de (paro)preventieassistent. We moeten mensen niet zomaar in het diepe smijten en zeker niet zonder reddingsband.

Wat vindt u?

Wellicht blijft u, de patiënt, verbaasd achter na het lezen van dit stuk. Ik hoop hiermee het stilzwijgen over deze harde werkers te doorbreken. Ik vraag ook om mee te denken. Want niet alleen vergeten we in gesprek te gaan met de assistenten maar ook met u. Wat zou u eigenlijk willen? Door wie wilt u geholpen worden en onder welke omstandigheden?

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply