Wat Is er Nieuw In De Mondzorg?

Op de socials en op de reclame verschijnen continue zogenaamde ‘nieuwe producten’. Heel vaak zijn het helemaal geen echte nieuwe producten, maar zitten ze in een nieuw jasje. Dan heet het ineens anders om een andere doelgroep te bereiken of zit de verpakking er ineens heel modern uit.

Zelfs zogenaamd alternatieve middelen zijn in wezen hetzelfde als doodnormale tandpasta. Ondertussen zit de Tandheelkunde niet stil. Er wordt van alles ontwikkeld. Het wordt al in de praktijk gebruikt, het ander is nog in ontwikkeling. Het zijn vaak maar kleine veranderingen, maar ze zijn behoorlijk geniaal.

Ouderen

Ouderen hebben regelmatig moeite met hun fijne motoriek. Tandenpoetsen wordt daarbij een moeilijke opgave. Verplegend personeel heeft niet altijd de tijd om de tanden te poetsen. Daarom wordt er geïnvesteerd in robotisme. Er is al een prototype en wordt op het moment door ontwikkeld.

Uit de natuur

Zoals altijd biedt de natuur vaak prachtige oplossingen. Zo was de libelle inspiratie voor de helikopter. Binnen de tandheelkunde biedt de dragonfish inspiratie. Deze vis heeft extreem hard, scherpe en transparante tanden. Het blijkt dat deze tanden superkleine kristallen van hydroxyapatiet bevatten.

Zij staan in een bepaalde hoek van elkaar opgestapeld. In het tandbeen werden geen kanaaltjes naar de zenuw gevonden zoals dat bij mensen wel het geval is. Wie weet zijn hierdoor nog sterkere materialen om mee te vullen zijn te ontwikkelen.

Antibacteriële vulling

Na het dragen van een blokjesbeugel ontstaan er weleens beginnende gaatjes. Dit komt doordat er eenvoudig plak en voedsel achterblijft. Heel jammer, want dan ben je opgezadeld met lelijke gaatjes terwijl je tanden mooi recht staan. Ook ontstaat er vaak tijdens het dragen van zo’n beugel flinke zwellingen van het tandvlees. Nu blijkt dat bacteriën resistent kunnen worden voor antibacteriële middelen.

Dus het gebruik hiervan werkt maar tijdelijk. Zo werd bedacht dat contact-dodende materialen weleens de oplossing zou kunnen vormen. Dit idee leidde tot 3D-printbaar antibacterieel composiet (de lijm voor de blokjes) en dit bleek bacteriedodend te zijn. Het is nog niet duidelijk of het in de echte mond daadwerkelijk echt werkt. Iets soortgelijks wordt ontwikkeld op implantaten. Zij zouden dan van zo’n coating worden voorzien.

Heel gaaf; de faag!

Bacteriofagen zijn virussen die schadelijke bacteriën kunnen vernietigen. Er wordt nu geëxperimenteerd met fagen bij ernstige botdefecten. De fagen zouden een alternatief kunnen bieden tegen antibiotica en misschien ook bij kaakbotdefecten. Het wordt nu in België getest maar het mag nog niet in Nederland. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Risicotest

Tot nu toe werd het risico op het ontwikkelen van parodontitis geschat door te bekijken of en in welke mate het tandvlees bloedt tijdens de controle en of er tandplak aanwezig is. Niet iedereen met bloedend tandvlees ontwikkeld daadwerkelijk parodontitis. Ook niet als zij maar nauwelijks tandenpoetsen.

Andersom is ook waar; iemand met een relatief schone mond kan uiteindelijk toch parodontitis ontwikkelen. Een bepaald soort afweer geeft hierin de doorslag. Met een speekseltest kan al in een heel vroeg stadium de gevoeligheid voor parodontitis weergeven. Helaas kan de test het nog wel verkeerd hebben, maar is behoorlijk accuraat volgens de maatstaven.

Test 1..2..3

Wat je verder nog kunt tegenkomen in de praktijk is stemgestuurde software. Een aantal mondhygiënisten in Nederland praat tegen hun computer. Zo hoeven zij niet steeds elke waarde zelf in de computer te zetten. Een hele hygiënische oplossing, want zo hoeven zij niet met vuile handschoenen de muis of het keybord aan te raken. Dit scheelt ook aanzienlijk veel tijd. Je hoeft dan als patient niet zo lang je mond open te houden voor een parostatus (een onderzoek bij parodontitis).

Poeder

Ook werken er steeds meer mondhygiënisten met heel fijn poeder. Het werken met poeder wat met hoge snelheid tegen de tand wordt aangeschoten is niet nieuw. Hierbij werd alleen met wat grover poeder gewerkt. Deze poeder kon beschadigen in het glazuur en tandbeen maken en bovendien bleef het tandvlees niet heel. Nu kan er een poeder worden gebruikt die zelfs onder het tandvlees gebruikt kan worden en op implantaten.

Een bepaald apparaat kan ook zorgen voor een aangename temperatuur. Met het poeder wordt de groei van de biofilm verstoord. Echt goed tandsteen verwijderen kan het niet. Na de hand is wel het tandsteen beter zicht- en voelbaar zodat er niet overal de handscaler of het ultrasoon intensief gebruikt hoeft te worden. De tanden worden voelbaar gladder en soms ook witter. Tandplak en tandsteen kan zo langer wegblijven.

Buiten de deur

Verder evolueert de tandheelkunde op het vlak van praktijkvorming. Zo zijn er steeds meer soorten professionals te vinden in de praktijk en wordt de praktijk steeds groter. Assistenten werken ook in de mond, de mondhygiënist krijgt meer verantwoordelijkheden en de tandarts leert door op een bepaald vlak in de tandheelkunde. Steeds meer praktijken werken met een manager.

Daarnaast zie je dat de vraag van de patient verandert en de patiënt ook steeds meer eisen stelt, bijvoorbeeld over zijn uiterlijk. In de praktijken is er steeds meer aandacht voor klantvriendelijkheid, gerief en openingstijden. De professionals komen ook steeds vaker ‘buiten de deur’ , bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, aan huis, op evenementen en zelfs in de bieb. Er wordt steeds meer samengewerkt met andere (para)medici zoals de diëtist.

En het laatste…dat zal je niet ontschoten zijn…er komt steeds meer informatie beschikbaar op het internet. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Veel praktijken profileren zich via social media en liggen de adviezen voor het oprapen.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply