Hoe werkt zink in de mond en wat kun je ermee doen?

Om mondbacteriën te bestrijden en de mondholte gezond te houden, gebruiken we in mondverzorging-producten verschillende stoffen. Zo kom je bijvoorbeeld regelmatig zink tegen omdat dit een bacteriedodende werking heeft. Reden te meer om eens te kijken wat zink is en wat het doet in je mond.

Zink is een metaal, dat in het Midden en Verre Oosten al ruim voor de jaartelling gesmolten en gezuiverd werd. In West Europa heeft dat aanzienlijk langer geduurd en wordt de ontdekking van zink toegeschreven aan de Duitser Andreas Marggraf, die het in het jaar 1746 wist te isoleren. 

Zink in het lichaam

Dat is interessant, maar we gaan het hier natuurlijk niet hebben over dakgoten. Ook je lichaam heeft in kleine hoeveelheden zink nodig. Voedingsmiddelen waar je maar weinig van nodig hebt worden sporenelementen genoemd.

Dat houdt in dat ze ondanks de minieme benodigde hoeveelheden wel heel essentieel zijn voor tal van processen en functies van het lichaam. 

Zink is noodzakelijk voor de groei en het herstel van weefsel, de eiwit- en koolhydraten stofwisseling, de hormoonhuishouding en het afweersysteem.

Er zijn heel veel verschillende zink-verbindingen, die ook worden gebruikt als voedingssupplement. Bijvoorbeeld zinkgluconaat, zinkcitraat, zinkpicolinaat en zinksulfaat.

Een andere toepassing van zink is uitwendig gebruik, bijvoorbeeld zinkoxide in zonnebrandmiddelen en cremes tegen huidproblemen (zinkzalf).

Zink in de mond

In tandpasta’s en mondwaters kom je zink tegen vanwege de anti-microbiële eigenschappen. Hiervoor worden meestal zinkacetaat en zinklactaat gebruikt. Zinklactaat wordt gemaakt door middel van melkzuur en hele zuivere zink. Het heeft een bijna neutrale smaak en geur en is goed oplosbaar in vloeistof.

Omdat je lichaam ook zink nodig heeft en, als onderdeel van het immuunsysteem bacteriën bestrijdt, is het een goed idee om juist in de mond extra zink toe te voegen.

Dit heeft een belangrijk voordeel vergeleken met onder compatible stoffen zoals alcohol en chloorhexedine. Zink bestrijdt de schadelijke bacteriën, maar respecteert het natuurlijke evenwicht van de mondflora en droogt de mondslijmvliezen niet uit. 

Door het doden van bacteriën kan er zich minder tandplak op je gebit afzetten. Dat betekent minder tandsteen, tandvleesontstekingen, vieze ademgeurtjes en andere mondproblemen.

Zink en je tong

Schadelijke mondbacteriën houden zich niet alleen tussen je tanden. Vanwege de ruwe textuur van je tong is met name de achterkant van je tong een plek die extra aandacht verdient.

Tongschrapers werden al langer gebruikt door mensen die last hebben van een witte aanslag op de tong. Ook als je last hebt van een slechte adem heb je er baat bij om je tong te reinigen met een tongschraper. In toenemende mate reinigen ook mensen die geen last hebben van een beslagen tong of een slechte adem dagelijks hun tong.

Het werkt namelijk ook preventief: als je je tong schoon houdt krijgen bacteriën geen kans om hier te gaan woekeren.

Dagelijks tongschrapen is een gebruik dat afkomstig is uit de eeuwenoude Indiase Ayurvedische geneeskunst. Daar wordt het voor iedereen aangeraden, omdat het reinigen van je tong niet alleen je mondgezondheid bevordert, maar ook je algehele gezondheid. Het verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid wordt recent ook onderschreven door de Westerse wetenschap.

Als er een laagje witte aanslag op de achterkant van je tong zit, is het goed om daar speciale aandacht aan te besteden. Witte, of gelige aanslag wijst op een woekering van schadelijke bacteriën en daarmee een verstoring van de mondflora. De witte aanslag kan, naarmate die dikker wordt, leiden tot een slechte adem en/of een vieze smaak in je mond.

Dit wil je uiteraard voorkomen en als je er al last van hebt, het zo snel mogelijk verhelpen. Dat kan met een tongschraper of een speciale tong-borstel. Je tandenborstel is hier niet geschikt voor omdat die niet is gemaakt voor de ruwe, zachte textuur van je tong maar voor hard tandglazuur.

Gebruik een tongschraper voor het preventief reinigen van je tong of het verwijderen van een lichte aanslag. In geval van hardnekkige aanslag en een slechte adem is een speciale tong-borstel beter. Tongborstels, zoals de JuliBrush, zijn voorzien van hele fijne haartjes. Dat reinigt de tong niet alleen aan de oppervlakte, maar ook dieper tussen de tongpapillen.

Hier vind je een studie naar het effect van een tongschraper en zinklactaat op de kwaliteit van de adem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8658071/

Hierin wordt de conclusie getrokken dat een zinklactaat mondspoeling in combinatie met tongschrapen een belangrijke hygiënische procedure blijkt te zijn om ademgeur te verminderen.

JuliBrite Verfrissende Tong Gel

Het gebruik van zowel tongschrapers als tong-borstels kun je nog effectiever maken met JuliBrite Verfrissende Tong Gel.

Deze gel dringt diep in de tongpapillen en reinigt de tong ook onder het oppervlak met een effectieve maar veilige formule. Zink, in combinatie met cetylpyridinium chloride (CPC) doodt de bacteriën die diep verstopt zitten in het ruwe tong-weefsel. De witte aanslag op je tong wordt dus tot in de diepte opgelost.

Door deze grondige reiniging voelt je tong schoon en fris krijg je direct een frissere adem. Een slechte adem wordt veroorzaakt door vluchtige zwavelverbindingen die worden uitgescheiden door schadelijke mondbacteriën. Des te minder bacteriën, hoe frisser je adem.

De hoofdingrediënten van juliBrite Verfrissende Tong Gel worden gevormd door de antiseptische formule van CPC en zink. Daarnaast bevat de tong-gel een aantal hulpstoffen om goed en diep in het tong-weefsel door te kunnen dringen. Een natuurlijk mint-aroma zorgt daarbij voor een extra frisse smaak.

De formule van JuliBrite Verfrissende Tong Gel is direct na het ontwikkelen gedurende een maand getest in een onafhankelijk klinisch onderzoek. Na die maand werden de proefpersonen gevraagd naar onder andere de effectiviteit, het gebruiksgemak en eventuele bijwerkingen. Alle proefpersonen waren zeer tevreden over de tong-gel, waarbij het gebruiksgemak hoog scoorde evenals het langdurig fris en schoon houden van de tong. Ook de kwaliteit van de adem verbeterde in alle gevallen aanzienlijk.

Kortom: met JuliBrite Verfrissende Tong Gel ben je 100% verzekerd van een schone tong en een frisse adem.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!