Terug naar kennisbank

Wat betekent een ruwe tong?

Een ruwe tong verwijst naar het gevoel van een ongelijkmatig oppervlak op het tongweefsel, wat vaak wordt gekenmerkt door kleine bobbels, scheurtjes of witte laagjes. Deze ruwheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder uitdroging, irritatie, infectie of zelfs slechte mondhygiëne.

Een ruwe tong kan een indicator zijn van een slechte adem, ook wel halitose genoemd. Halitose wordt vaak veroorzaakt door de ophoping van bacteriën in de mond, op de tong, tanden en tandvlees, die een onaangename geur produceren. Een ruwe tong kan bijdragen aan deze ophoping doordat voedseldeeltjes en bacteriën zich gemakkelijker kunnen nestelen in de ruwe oppervlakken.

Om een ruwe tong en slechte adem te voorkomen, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven. Dit omvat regelmatig tandenpoetsen, flossen en het reinigen van de tong met een tongreiniger. Het drinken van voldoende water en het vermijden van tabak en sterk gekruid voedsel kan ook helpen bij het voorkomen van een ruwe tong en slechte adem. Als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om een ​​tandarts of mondhygiënist te raadplegen voor een grondige evaluatie en behandeling.

Gerelateerde onderwerpen:

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!