Terug naar kennisbank

Wat is xerostomie?

Xerostomie, ook bekend als een droge mond, is een aandoening waarbij de speekselklieren niet genoeg speeksel produceren om de mond vochtig te houden. Speeksel speelt een cruciale rol bij het handhaven van de mondgezondheid omdat het helpt bij het slikken, spreken, verteren van voedsel en het voorkomen van tandbederf. Wanneer de mond droog is, kunnen mensen moeite hebben met kauwen en slikken, kunnen ze een branderig gevoel ervaren en kunnen ze problemen krijgen met protheses.

Een droge mond kan diverse oorzaken hebben, zoals medicatiegebruik, bestralingstherapie, auto-immuunziekten of gewoon ouderdom. Een van de ongewenste gevolgen van xerostomie is een slechte adem (halitose). Door het gebrek aan speeksel blijven voedselresten langer in de mond achter, wat de groei van bacteriën bevordert en een onaangename geur veroorzaakt.

Wanneer je last hebt van een slechte adem als gevolg van xerostomie, dien je mogelijk je mondhygiëne te verbeteren, hydratatie te verhogen en met een tandarts te spreken over mogelijke behandelingen om de speekselproductie te stimuleren en de symptomen te verlichten.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!