baby tandjes verzorgen

Baby Tandjes Verzorgen

Babytandjes

Ooit was ik in de studio van de regionale radio voor een interview. Het ging over mijn vak van mondhygiënist en over gebitsverzorging. De DJ vroeg vanaf welke leeftijd eigenlijk de tanden gepoetst moesten worden. “Bij doorbraak van het eerste tandje.”, antwoorde ik. Na afronding van het interview pakte hij meteen de telefoon. “Je moet NU naar de drogist voor een tandenborstel en tandpasta!”, zei hij. Ik keek hem vragend aan. “Dat was mijn vrouw. Mijn dochtertje is net een geworden en ik wist echt niet dat we nu al haar tanden moesten poetsen.”

Regelmatig krijg ik vragen van jonge ouders over de Messenger of gewoon op straat. Zelf vond ik de babytijd een periode waarin ik me super onzeker voelde. Deed ik het allemaal wel goed en zoals het hoorde? Ik had echt het idee alsof ik maar wat deed. Als jonge ouders wissel je dan informatie met elkaar uit. Meestal had dat het gevolg dat ik dan helemaal niet meer wist wat ik moest doen, want de een zei dit en de ander weer dat…Hetzelfde zie ik nu gebeuren op allerlei Facebookgroepen voor mama’s. Hierop komen ook vaak vragen langs die direct of indirect relatie hebben met de mond.

Huilen

Baby’s huilen natuurlijk veel. Om gek van te worden. Ouders piekeren zich suf hoe ze hun kindje rustig kunnen houden. Oplossingen worden regelmatig gevonden in een speen, nog een keertje aan de borst of met een flesje naar bed.

Als je kindje echt nog heel klein is, dan kan dat ook prima. Als eenmaal een tandje doorgebroken is, dan wordt het een ander verhaal. Ook bij de doorbraak zelf is er iets wat je moet weten…

Doorbraak tandjes

Meestal breken de eerste tandjes rond 6 maanden door. Vaak zijn er al een tijdje harde bobbeltjes onder het tandvlees te zien geweest. De ondertanden komen als eerste door. Rond deze tijd zijn de baby’s niet te genieten. Huilen..hangerig..onrustig…

Vaak wordt dit verweten aan de doorbraak van de tandjes en worden er allerlei middeltjes ingezet. Toch is het doorbreken van de eerste tandjes niet zo pijnlijk als dat men denkt. De reden voor de onrust is dat kinderen om deze tijd ook een ontwikkelingssprong doormaken. 

Pas op bij middeltjes!

Het is goed om terughoudend te zijn in het inzetten van producten in het mondje. Uit een Brits onderzoek onder veertien producten bleek dat 2% suiker bevatte, 6% alcohol en in 6 producten bleek zelfs lidocaïne (verdoving) te zitten. We hebben het over middelen die gewoon goed gekeurd zijn door een geneesmiddelagentschap.

De suiker kan uiteraard gaatjes veroorzaken. De alcohol kan voor onder andere verstoring van de motorische ontwikkeling zorgen. De lidocaïne zou 22 verschillende schadelijke reacties kunnen veroorzaken waaronder zelfs het overlijden van het kindje….Zelf heb ik even een bekend homeopathisch middel opgezocht. Hierin blijkt zuur te zitten en een E-nummer.

Wat wel?

Tja..waarschijnlijk helpt het vooral om je kindje toch lekker bij je te houden en het te steunen door de ontwikkelfase heen. Wil je iets doen voor het mondje, zorg dan voor een bijtring die gekoeld is in de koelkast. Misschien helpt het om de bloem Malva (kaasjeskruid) te gebruiken. Je kunt meteen beginnen om met een zachte tandenborstel die plekjes te masseren. Zo weet je zeker dat je op tijd bent met poetsen. 

Troostvoer

Het is verleidelijk om je kindje te troosten met eten. Probeer goed het gewicht van je kindje in de gaten te houden en om te bekijken hoeveel het precies heeft gegeten/gedronken. Genoeg is genoeg, probeer het niet vaker aan te bieden dan nodig.

Mocht je kindje toch echt om extra vragen dan kan je in overleg een verdikkingsmiddel zoals maïzena toevoegen. Als je kindje tandjes zes maanden oud is en hoogst waarschijnlijk al tandjes heeft, dan mag het gaan wennen aan vaste voeding.

Op dat moment verliest de borstvoeding de beschermende werking op de tandjes en moet het als zoetmoment worden geteld. Tanden kunnen niet meer dan 6 a 7 zoetmomenten op een dag aan. Dat ene kleine slokje aan de borst of uit dat flesje telt echt mee. 

Helaas zien we in de praktijk echt hele kleine kindjes met enkel zwarte stompjes in de mond. Heel vaak is dit het gevolg van het flesje mee naar bed. Het flesje staat dan veel te lang in contact met de tandjes. Alleen als er puur water inzit, kan dit niet zoveel kwaad.

Speen of duim?

Een duim is moeilijker af te leren dan een speen. Als een speen er niet is…dan is hij er simpelweg ook niet. Een duim is er altijd…Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte beduidend af en staat er een nieuwe motorische en geestelijke ontwikkeling voor de deur. Je helpt je kindje enorm om dan die speen af te bouwen of in zijn geheel achterwege te laten. Zo kan die ontwikkeling ook echt plaatsvinden. Natuurlijk zal dit enig protest opleveren en moet het daar even doorheen. Wederom kan je dan steun geven in de vorm van het vertrouwen geven dat het echt zonder kan.

Te lang spenen kan vervorming van de mond geven en een spraakgebrek.

Drinken uit een beker

Ook de fles kan zachtjes aan met 9 maanden vervangen worden door een open beker. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling enorm. De mond kan dan echte woorden te gaan vormen. Je kind kan dan nog niet zelf de beker vasthouden en kantelen. Dat zal je dan als ouder moeten doen. Het beste kun je hierbij in bad oefenen zodat niet je hele keuken nat wordt.

Op naar de tandheelkundige

Wanneer met je met je baby, dreumes, peuter of kleuter nou naar de tandarts of mondhygiënist ? Dit antwoord gaat je vast verrassen…sterker nog…veel collega’s van mij slaan nu steil achterover. Het schijnt zo te zijn dat er in een Europese richtlijn staat dat een kindje al met 6 maanden in contact gebracht moet worden met een tandheelkundige. Dat terwijl veel tandartsen nog zeggen dat je kindje met 4 jaar in de stoel zou moeten en met 2 mee kan om te gaan wennen.

Nu je het bovenstaande allemaal hebt gelezen, heb je vast het gevoel van….hoe dan??? Nou, en daarbij zou je hulp moeten krijgen zodra je kindje 6 maanden is. Maar dan hoef je mij niet te appen, te mailen of een pb-tje te sturen en ook hoef je niet honderden meningen op een Facebookgroep na te lezen. Je zou eigenlijk als je op het consultatiebureau bent een gesprek moeten kunnen aanknopen met een tandheelkundige. Op sommige consultatiebureaus kan dat al! Ik hoop van harte dat dit over een paar jaar compleet normaal is.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply