Belang gezond tandvlees bij Covid 19

Ben je gevoeliger voor een infectie met het Coronavirus als je last hebt van parodontitis? Besmetting met het Coronavirus vindt plaats via druppels tijdens praten, hoesten, niezen of contact met lichaamsvloeistoffen. Je zou dus zeggen dat je mondgezondheid hierin een belangrijke rol speelt. 

Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Er wordt veel gesproken over gezond tandvlees, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoelt. Je tandvlees is toch gewoon dat roze weefsel, dat rondom je tanden en kiezen ligt? Het weefsel dat soms wel eens gevoelig is of gaat bloeden als je er met per ongeluk met je tandenborstel tegen aan komt.

Zo wordt er in ieder geval vaak over het tandvlees gedacht. Maar tandvlees is de basis van je gebit en we weten dat de basis belangrijk is. Denk maar eens aan de basis, ofwel het fundament van een huis. Dit is van groot belang voor de stabiliteit van het huis. Je bouwt je huis niet graag op een zwak fundament, toch? 

Zo is je tandvlees het fundament van jouw tanden en kiezen. Je hebt een sterke en gezonde basis nodig om al je gebitselementen te kunnen behouden. En mocht je een kroon nodig hebben dan wordt dit het liefste ook op een gezonde basis gedaan. Het zou natuurlijk hartstikke zonde zijn als je net een nieuwe kroon of mooie vulling hebt en de tand of kies gaat al snel daarna verloren. 

Het tandvlees heeft nog een andere belangrijke functie. Het is namelijk een eerste barrière tussen de binnen- en buitenwereld van je lichaam. Ook de slijmvliezen van de darmen, longen en huid zijn op zo’n manier opgebouwd dat zo min mogelijk micro-organismen (bacteriën en virussen) het lichaam kunnen binnendringen. Gezond tandvlees speelt hiermee een rol binnen het immuunsysteem. 

Je zult je misschien wel afvragen hoe gezond tandvlees er dan uit hoort te zien. Het is mooi roze van kleur en ligt strak tegen de tanden en kiezen aan. Ontstoken en ongezond tandvlees is juist rood en opgezwollen. Het bloed ook makkelijk bij het poetsen of tussenin reinigen.

Hoe ontstaat een slecht fundament?

Ik blijf me er over verbazen hoe onbelangrijk mensen het gebit soms vinden. Maar weet je eigenlijk wel wat de functie van dit bijzondere orgaan is? Van de darmen weten we dat het nodig is voor de verwerking en opname van voedingsstoffen. Daarnaast bevindt ongeveer 70% van het immuunsysteem rondom de darm. Vergis je echter niet, dat de mond het begin is van de spijsvertering en dat ook de mondslijmvliezen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem zijn. Er wordt zelfs al een gedeelte van de voedingsstoffen door de slijmvliezen van de mond opgenomen. Je hebt je tanden en kiezen ook gewoon nodig om te kunnen praten. Vraag maar eens aan iemand om zonder kunstgebit, dan is het moeilijk om diegene te verstaan. 

Te weinig tanden en kiezen en ongezond tandvlees is dan toch wel het laatste wat je wilt. Een slecht fundament ontstaat door ontstekingen van het tandvlees. Als het tandvlees ontstoken is, dan spreken we van gingivitis. Deze ontsteking ontstaat als reactie op bacteriën die zich in de tandplak bevinden. Tandplak is het wit/gelige laagje dat je misschien wel eens op je tand of langs de tandvleesrand hebt zien zitten. Tandplak wordt heel de dag door aangemaakt en in principe is het voldoende om dit twee keer per dag te verwijderen. Echter, je snapt wel dat de kans groot is dat er toch ergens een kleine ontsteking ontstaat. 

Deze ontsteking kan zich ook verder uitbreiden, wat met weefselverlies gepaard gaat. Het kaakbot verdwijnt hierdoor en de ruimte tussen de tanden en het tandvlees, de pocket, wordt alsmaar dieper. De ontsteking die nu is ontstaan heet parodontitis.

Ontstoken tandvlees en infecties

Het is wetenschappelijk bewezen dat je een grotere kans op virusinfecties hebt als je last hebt van ongezond tandvlees, of parodontitis. Oudere mensen hebben in het algemeen een grotere kans op luchtweginfecties. Uit een onderzoek (Adachi M 2007) blijkt dat bepaalde pathogenen (bacteriën, virussen en schimmels) minder aanwezig zijn als deze mensen professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist krijgen. De kans op fatale luchtweginfecties was minder en ook de koorts was lager. Ook was het risico op een infectie met het griepvirus lager bij ouderen die professioneel behandeld werden door een mondhygiënist. Hieruit werd geconcludeerd dat behandeling bij de mondhygiënist effectief is in het voorkomen van luchtweginfecties bij ouderen. 

Ontstoken tandvlees en Covid19.

De vraag is nu natuurlijk of je ook een grotere kans hebt op een infectie met het coronavirus. Wordt je sneller of erger ziek als je het coronavirus hebt opgelopen en ook parodontitis hebt? Het coronavirus, Covid19 is een nieuw virus, dus er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Ik kon er dan ook maar weinig over vinden. Wel verscheen onlangs een artikel in het British Dental Journal waarin aandacht gevraagd werd voor de mondgezondheid. In het artikel werd gesuggereerd dat er mogelijk een relatie is tussen bacteriën in de mondholte en complicaties bij een Covid-19 infectie. Het advies in dit artikel is om tijden een infectie met Covid-19 de mondhygiëne te verbeteren, zodat de bacteriële belasting in de mond verlaagd. De auteur raadt aan om een slechte mondhygiëne te beschouwen als een risico voor COVID-19-complicaties, vooral bij patiënten die vatbaar zijn, als gevolg van diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Echter echt wetenschappelijk bewijs is er nog niet.

Hoe houd je je tandvlees gezond?

Wat we wel weten is dat de gezondheid van je tandvlees niet onderschat moet worden. Een gezonde mond is van groot belang voor een goede weerstand. En met de volgende drie tips kan jij je tandvlees gezond houden.

  1. 1. Verwijder tandplak. In tandplak zitten bacteriën die ontstekingen kunnen  veroorzaken. Poets je gebit twee keer per dag en reinig ook dagelijks de ruimten tussen je tanden en kiezen met een stoker, rager of flossdraad. 
  2. 2. Vermijdt toegevoegde suikers. Suiker heeft effect op de samenstelling van de bacteriën in je mond. Probeer voornamelijk voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te vermijden. 
  3. 3. Eet genoeg vezels en denk ook aan de vitamines en mineralen. Wat je dan het beste kunt eten? Neem vooral veel groenten, eet ook noten, zaden en vis. 

Bronnen:

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply