De M-code in de Tandartspraktijk_ Betalen voor Informatie en Instructie

“De M-code in de Tandartspraktijk: Betalen voor Informatie en Instructie”

Als een tandartspraktijk wordt overgenomen, weet je dat er veranderingen op komst zijn. De oude tandarts neemt (langzaam) afscheid en de nieuwe praktijkeigenaar komt aan het roer te staan. Vaak ontvang je dan een brief waarin wordt verzekerd dat er niet al te veel zal veranderen. Maar, zoals ik inmiddels kan vertellen, verandert er wel degelijk iets!

Een Frisse Wind je te Koud af?

De nieuwe praktijkeigenaar denkt dat hij geluk heeft met het personeel en de zzp’ers die hij heeft overgenomen. Hij gelooft dat zijn visie, zijn frisse wind, met open armen ontvangen zal worden. Hij verwacht dat iedereen meteen enthousiast zal meewerken aan zijn plannen, en dat de patiënten blij zullen zijn met de vernieuwingen in de praktijk, zoals een likje verf op de muren en nieuwe fauteuils in de wachtkamer. Maar de oude vertrouwde sfeer wordt gemist, en niemand had eigenlijk om een modernere uitstraling gevraagd. En wie gaat er eigenlijk betalen voor al die luxe? Het personeel is achterdochtig en houdt de nieuwe praktijkeigenaar nauwlettend in de gaten. Ze zijn bang dat hij zich anders zal gedragen en dat ze hun baan zullen verliezen.

De Zorg Raakt Nooit Uitgezorgd

Persoonlijk ben ik niet tegen veranderingen. Ik waardeer juist een veranderingsproces. Ik ben namelijk van mening dat de zorg altijd verbeterd kan worden en dat we nooit op onze lauweren mogen rusten. Wat me echter opvalt, is dat patiënten niet altijd meteen blij zijn met verbeteringen. Mensen houden nu eenmaal niet van verandering, vooral niet als ze er niet om hebben gevraagd.

Waarom Zo Moeilijk Doen?

Vroeger was het fijn om even bij de tandarts in de stoel te liggen, terwijl er wat luchtige gesprekken werden gevoerd en er wat aan de tanden werd gewerkt. Of het was juist prettig dat de tandartsassistent rustig bezig was met het reinigen van je tanden, zodat jij zelf niets hoefde te doen. Toch? Maar dan komt er plotseling een nieuwe tandarts die alles nauwkeurig bekijkt en misschien zelfs röntgenfoto’s wil maken. De nieuwe mondhygiënist is niet zo vriendelijk als ze eruitziet en reinigt je tandvlees grondig, wat pijnlijk kan zijn. Je krijgt uitleg die je eigenlijk liever niet wilt horen. Het is een verandering die je niet had verwacht.

De Rekening – Betalen voor Informatie en Instructie

En dan komt de rekening. Drie keer M03 (gebitsreiniging) en zelfs een keer M01 (informatie en instructie). Je bent verbaasd, want die laatste code heb je nog nooit eerder op je rekening gezien! En ja hoor, je moet extra betalen, precies dat bedrag dat overeenkomt met M01. Maar waarom zou je betalen voor een gesprek? Dat gaat te ver. Eerst wordt de behandeling verkort, en dan moet je ook nog betalen voor informatie en instructie? Dit maakt je woedend.

Tijd voor Terugbetaling

Je was van plan om tandheelkundige hulpmiddelen te kopen, zoals ragers, maar nu ben je vastberaden om niets meer te doen. Je slaat zelfs het tandenpoetsen over. Dit zal de mondhygiënist leren! Je overweegt zelfs een boze e-mail te sturen en een negatieve recensie achter te laten. Het voelt goed om je frustratie te uiten.

Een Telefoontje

Maar dan belt de mondhygiënist je terug. Ze vraagt wat er precies aan de hand is en wat het echte probleem is: de rekening of de behandeling? Ze legt uit dat moderne apparatuur de behandeltijd verkort en daardoor de kosten verlaagt. Met goede zelfzorg kan de behandeling zelfs nog korter worden. Ze vraagt wat je echt wilt: een behandeling waarbij tandplak wordt verwijderd die je zelf had kunnen weghalen en die snel terugkomt, of een echte oplossing voor tandvleesontsteking. Je bent in de war, maar uiteindelijk wil je gezond tandvlees. Je wilt meer informatie. Je begrijpt dat kennis waarde heeft, niet alleen vaardigheden.

Voorspelbaarheid en Verandering

Maar toch, je aarzelt om de rekening te betalen. Je wilde van tevoren precies weten wat er zou gebeuren. Je begrijpt dat de mondhygiënist geen toekomstvoorspeller is, maar toch voel je je ongemakkelijk. Verandering is moeilijk, vooral wanneer je iets anders verwachtte dan wat er gebeurt. Je brein raakt in de war en verlangt terug naar het oude. Maar één ding is zeker: verandering is onvermijdelijk, soms door keuzes die we zelf maken en soms door de voortschrijdende tijd.

Het Belang van Uitleg

Dit is een test voor je flexibiliteit en vertrouwen. Het is ook belangrijk om kritisch te zijn, maar kritiek hoeft niet meteen te betekenen dat er slechte bedoelingen in het spel zijn. In de mondzorg kunnen fouten worden gemaakt (we zijn immers mensen) en daar mag je ons best op aanspreken. Soms kan wat op het eerste gezicht een fout lijkt, eigenlijk iets goeds zijn. De 25% op de rekening is bijvoorbeeld niet de M01, maar het niet-vergoede deel van de behandeling. We zijn verplicht om je van goede informatie te voorzien, en dat is maar goed ook.

Conclusie

Ik hoop dat mensen begrijpen dat zorgverleners het beste met ze voor hebben, en dat schelden en klagen niet nodig is. Dankzij de de M01 kunnen we mensen echt beter maken in plaats van afhankelijk.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply