roelvink witte tanden facings

Donny Roelvink & Zijn Hagelwitte Tanden

Donny…wat heb je laten doen ???

Van de week was er een uitzending waarbij Donny Roelvink vertelde over zijn hagelwitte tanden. Hij had ze gratis gekregen. Wat een mazzel! Zo je mond laten verbouwen en zoveel negatieve reacties krijgen. Wat zal hij een blij man zijn. Ik ben benieuwd hoelang hij zo blij blijft. Ook vraag ik me af wie straks alles weer mag opknappen als het mis gaat.

Uiterlijk belangrijker dan gezondheid?

Donny vertelde dat hij al facings van composiet had maar dat deze steeds maar gepolijst moesten worden. En dat was hij zat. Alhoewel zijn gebit niks mankeerde, had hij zich bedacht dat kronen vast veel beter zouden zijn. Die hoef je immers niet te polijsten en dat was wel zo makkelijk. Misschien had hij zich kunnen bedenken dat het composiet niet zo had hoeven verkleuren als hij niet rookte of blowde, maar dat geheel terzijde. Voor sommige mensen is het uiterlijk nu eenmaal veel belangrijker dan hun fysieke gezondheid in de toekomst. Je leeft nu en de ping-ping komen niet vanzelf. Met zijn carrière als influencer moet je wel….toch?

Influencers…draag je verantwoordelijkheid!

Dat Donny werd aangeboden om de kronen gratis te laten plaatsen in Turkije is namelijk niet geheel toevallig. Ook mij wordt regelmatig iets gratis aangeboden met het verzoek om het op Instagram te posten. Door het Nederlands tijdschrift Tandheelkunde werd ik als ‘dental influencer’ bestempeld. Dat doe ik alleen als ik totaal achter het product kan staan. Soms lever ik zelfs kritiek op het product. Dus als ik weet dat je gezondheid er echt op vooruit gaat bij het gebruiken van zo’n product dan wil ik deze best positief naar buiten brengen. Het draagt bij aan mijn doel, namelijk promotie van een gezonde leefstijl. Donny echter…promoot op deze manier iets wat in mijn ogen zelfmutilatie is. Of misschien is het misbruik. Diegene die dit bij hem heeft gedaan is een schande voor mijn beroepsgroep.

Slechte ervaringen

Met regelmaat krijg ik ook patiënten die in het buitenland goedkoop dachten te kunnen scoren. Die er zelfs zomaar antibiotica weten te ontfutselen terwijl het totaal geen zin heeft om dat te nemen. Mensen die terugkomen met gigantische abcessen….bruggen die hard op het tandvlees duwen en onmogelijk te reinigen zijn…Het is gewoon triest. Het is om te huilen! Nooit zal ik vergeten dat ik tijdens een stage een man zag die duidelijk vermagerd was. Hij wees naar zijn tandvlees in de onderkaak. De tandarts bekeek zijn frame en gooide het regelrecht in de prullenbak. “Zullen we maar iets maken waarmee u wel kunt eten?”, vroeg hij. De man knikte opgelucht.

Eerlijk is eerlijk…

Het moet gezegd…soms zie ik ook weleens dat er goede tandheelkunde wordt bedreven in het buitenland. Het is niet allemaal kommer-en-kwel. Ook in Nederland wordt niet altijd alles volgens de regels gedaan, maar dat zijn uitzonderingen. Het is in elk geval een risico om in het buitenland iets aan je gebit te laten doen omdat het zo goedkoop is/lijkt. En het is prima als je die keuze neemt, maar dat kan alleen als je van te voren volledig geïnformeerd bent.

Kunstgebit op je 37e

Donny van 22 jaar liet dus kronen zetten. Hierbij was hem schijnbaar niet verteld dat daarmee ontzettend veel gezond (!!!) weefsel weggehaald moest worden. Dat daarmee het risico op dode tanden schrikbarend was toegenomen. Dat hij over een aantal jaar een echt probleem zou hebben en wat dan? Dan maar een gebit dat je op je nachtkastje kunt leggen op je 37e ? If you don’t have it…fake it?

Tandarts uit bed

De meeste mensen die in het buitenland gaan shoppen, hebben in Nederland een eigen tandarts. Die tandarts blijft altijd verantwoordelijk over jouw mondgezondheid. Je snapt dat die tandarts echt not amused is als je zomaar even ergens op je eigen houtje aan je tanden laat (ver)prutsen. Je zet ze hiermee echt voor het blok. Moet je eigen tandarts dan maar uit zijn bed komen als jij weer eens pijn krijgt door dit shopgedrag? Of mag die tandarts je dan voortaan als patiënt weigeren?

Ik beloof…

In Nederland hebben tandartsen een eed afgelegd vlak voor het ontvangst van het diploma. “Ik zweer (beloof), dat ik de tandheelkunst volgens de daarop wettelijk vastgestelde bepalingen naar mijn beste weten en vermogen zal uitoefenen en dat ik aan niemand zal openbaren wat in deze uitoefening mij als geheim is toevertrouwd of te mijner kennis is gekomen, tenzij mijne verklaring als getuige of deskundige, in rechten gevorderd, of ik anderszins tot het geven van mededeling door de wet verplicht worde.” De tandarts heeft een hulpplicht bij klachten. De tandarts heeft ook de vrijheid om bepaalde behandelingen niet te doen terwijl de patiënt deze wel wenst. Dus op het moment dat een behandeling niet bijdraagt aan de gezondheid of deze verslechterd dan mag de tandarts deze weigeren te doen.

De mond gesnoerd

In het geval van Donny zou de tandarts in mijn ogen hadden moeten weigeren om deze behandeling uit te voeren, laat staan gratis aan te bieden. Deze verminking moet gestopt worden. Ik vind het verschrikkelijk dat het plaatsen van kronen op gezonde tanden op deze manier gepromoot wordt. Ik hoop echt dat Donny een hele goede mondhygiënist heeft die nog enigszins kan zorgen dat die kronen er dadelijk alweer af moeten. In het programma was een mondhygiënist uitgenodigd die helaas het woord werd ontnomen door Donny. Ze promoot witte tanden maar benadruk hierbij wel welke keuzes je hebt en hoe je witte tanden kunt krijgen of houden zonder je gebit en je gezondheid iets aan te doen. Bijvoorbeeld door te poetsen en niet te roken.

Laat je tandvlees checken

Kronen die wel echt geplaatst moeten worden, waar dus wel indicatie voor is, hebben een goede en gezonde ondergrond nodig. Een fundament waarop ze gebouwd kunnen worden, namelijk je tandvlees en je kaakbot. Je wil niet weten hoe vaak er kronen worden gezet op kiezen die eigenlijk al opgegeven zijn omdat de weefsels rondom hevig ontstoken zijn. Maar ach wat niet weet, wat niet deert…toch? Tot dat het te laat is….dus bezint eer begint en laat eerst heel goed checken of kronen bij jou wel een goede keuze is en hoe het zit met de conditie van je tandvlees.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply