duurzaam tandenpoetsen

Duurzaam tandenpoetsen – Doe jij dat al?

Duurzaam tandenpoetsen

Bewust bezig zijn met de wereld waarin we leven. Als kind werd ik al geleerd om netjes afval weg te gooien en te scheiden. Zowel thuis als in de praktijk probeer ik hier zo bewust mogelijk mee om te gaan. Plastic tasjes hergebruiken of liever een eigen tas meenemen, vaker de fiets in plaats van de auto, en mijn oude kleding verkoop ik of geef ik aan een goed doel.

Ook in de tandheelkunde wordt niet stil gezeten op het gebied van duurzaamheid. Daarom zal ik je in deze blog vertellen wat er allemaal bestaat op het gebied van duurzaam tandenpoetsen. Want alle kleine beetjes helpen!

Alles in de plasticsoep

Toen ik als kind in het Juttersmuseum op Texel was verbaasde ik mij al wat mensen allemaal weggooien en achterlaten in de natuur. Van hele kleine plastic spulletjes tot hele vaten met olie, nog altijd zijn de foto’s van zielige vogels en vissen in de zee mij bijgebleven.

Maar bedenk je ook wat wij allemaal aan afval produceren, al ons verpakkingsmateriaal van pakketjes, van voedsel, van cosmetica. Alles zal uiteindelijk bijdragen aan een grote plastic soep! Om alleen maar even te kijken naar onze mondverzorgingsproducten, we gebruiken wereldwijd zo’n 20 miljard tubes tandpasta per jaar. ( bron: Vrouw Telegraaf week 18)

Het zou toch mooi zijn als dat omhulsel en de pasta milieuvriendelijk zou kunnen worden geproduceerd?

Plantaardige tandenborstels

Er zijn steeds meer tandenborstels te vinden die gemaakt worden van plantaardige materialen. Denk hierbij aan suikkerriet, bamboe of hout.
In het begin waren dit tandenborstels die je deden denken aan de prehistorie, het houten design en de harde haren waren nou niet bepaald uitnodigend om lekker je tanden mee te gaan poetsen.

De tijd dat alleen de geitenwollen sokken figuren met deze tandenborstels poetsten is voorbij. Als mondhygieniste let ik bij de aanschaf natuurlijk niet alleen op het materiaal. Zo moeten de haren zacht zijn en de punten mooi afgerond om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook belangrijk is dat de tandenborstels goed in de hand liggen en het oog wil natuurlijk ook wat.

Ik ben heel blij dat veel van de merken ook overgestapt zijn op duurzaamheid, er is veel meer keus en in mijn ogen zijn de borstels erg verbeterd op het gebied van kwaliteit. Je kan dus met gerust hard een goede kwaliteit tandenborstel kopen die gelijk bijdraagt aan een betere wereld.

Een aantal van deze tandenborstels zijn bijvoorbeeld:

  • Uk Organics soft tandenborstel en deze eco vriendelijke en biologisch afbeekbare borstel is van bamboe gemaakt.
  • De Humble brush is een wereldwijd goed verkochte bamboe tandenborstel met haren van nylon. Het handvat van de Humble Brush Tandenborstel is gemaakt van 100% biologisch afbreekbare, duurzaam geteelde bamboe.
  • De OxyFresh tandenborstel is gemaakt van bamboe
  • Tepe Good: Deze tandenborstels zijn gemaakt van suikkerriet en bio based plastic. Ze bestaan er in compact en regular soft.
  • Colgate heeft de Naked Brush en deze is van bamboe gemaakt.

Recyclebaar plastic

Voor de liefhebbers van een plastic tandenborstel is de Green Clean lijn van Jorden misschien een optie. De tandenborstel is gemaakt van 100% gerecycled plastic, de borstelharen zijn plantaardig en de verpakking is van gerecyclede vezels gemaakt.

Ook hebben zij een een hele lijn met duurzame producten als floss, stokers en tandpasta in tubes van gerecycled plastic. In 2019 hebben zij een internationale prijs gewonnen voor best recycled product.

De tandpasta van Atemfrisch bestaat voor 50% uit biologisch afbreekbaar plastic. Dit uniek voor een tandpasta met fluoride.

Natuurlijke ingrediënten

Omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar een tandpasta wat minder chemische en irriterende stoffen bevat zie je dat ook de commerciële merken op de markt komen met dit soort tandpasta’s.

Hoe vaak ik in mijn praktijk patiënten tegenkom met onverklaarbare mondproblemen. Veelal helpt het overstappen op een milde of natuurlijke tandpasta goed en zijn de klachten als pijnlijk tandvlees en slijmvlies zo verholpen.

Voorheen bestonden er al tandpasta’s op natuurlijke basis alleen vielen die onder de homeopatische merken en waren deze alleen te koop bij de natuurdrogist.

Nu zie je dat er ook tandpastamerken komen met een zo natuurlijk mogelijke samenstelling maar waar toch fluoride aan is toegevoegd. Ons advies vanuit de beroepsgroep blijft toch voor kinderen altijd een tandpasta met fluor te kiezen en voor volwassenen met snelle cariës vorming en gevoelige tanden ook.

Merken met natuurlijke ingrediënten zijn:

Uk Organics deze tandpasta’s in verschillende soorten zijn verkrijgbaar in een glazen potje.

Dr Brite tandpasta heeft veel natuurlijke ingrediënten als kokosolie en aloe vera, en is tevens fluoride vrij. De tubes hebben leuke kleurtjes en de smaken zijn verassend lekker

Dan is er nog Dentissimo Vegan en Muskanadent. De meest genoemde producten in dit artikel zijn verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.nl

Voor een overzicht van natuurlijke tandpasta’s lees dan ook dit artikel.

 

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply