Gadgets voor poetsgedrag

Helpen nieuwe gadgets ons poetsgedrag te verbeteren?

Het allerleukste aan het bezoeken van tandheelkundige beurzen en congressen vind ik nog het zien van alle nieuwe snufjes. 

En dan bedoel ik de nieuwe snufjes op tandheelkundig gebied, deze gadgets ik hou er zo van!

Door de jaren heen heb ik ontzettend veel tandheelkundige producten zien komen en zien gaan, en de beste die blijven bestaan.

Dat is ook de reden dat ik een aantal jaren geleden mijn eigen rubriek ben begonnen in het vaktijdschrift voor mondhygienisten. De rubriek productnieuws schrijft maandelijks over de nieuwe gadgets op het gebied van mondverzorging.

Maar helpen deze nieuwe gadgets ons poetsgedrag echt te verbeteren?

In deze blog zal ik daar antwoord op proberen te geven en zal ik een aantal populaire gadgets opnoemen en beschrijven.

Dat verzorgen van die tanden, daar is het toch maar mooi om te doen. 

We weten allemaal heel goed dat de verzorging daarvan ontzettend belangrijk is. Maar op de een of andere manier is het lastig om dat in ons dagelijks systeem erin te krijgen.

Welkom in mijn wereld! Dit is zo’n beetje het meest lastige onderdeel van mijn vak. Ik kan mensen alles vertellen, ze de beste gebitsreiniging ever geven en ze alles meegeven om te proberen.. Maar ervoor zorgen dat ze het ook dagelijks blijven doen en volhouden. Dat is gewoon heel erg lastig!

Zijn ze eindelijk elektrisch gaan poetsen, dan vergeten ze weer om te gaan tandenstoken, gebruiken ze de juiste mondspoeling dan laten ze hun tongschraper niet meer aan. 

De fabrikanten spelen daar maar al te graag op in.. Er komen heel veel producten bij die ons leven makkelijker gaan maken, die het poetsen nog leuker maakt, die alles in een keer verzorgen.

In ons dagelijkse drukke leven naast een hectische baan en een gezinsleven moet alles vooral makkelijk zijn. 

En laten we daarnaast niet vergeten dat het ook nog fijn is als er aan de natuur wordt gedacht.

Nieuwe technologie

Elektrische Tandenborstels tools 

Als je naar de nieuwste elektrische tandenborstels kijkt vergeet je haast dat je er naast alle nieuwe snufjes die het heeft ook nog gewoon je tanden mee kan poetsen.

Een borstel die alleen maar rondjes draait is zo geweest! Het nieuwe poetsen moet gewoon fancy zijn.

Deze interactieve tandenborstels kunnen uiteraard ook gewoon je tanden schoonborstelen, maar daarnaast worden alle gegevens onthouden. Hoelang je poetst, of je dit wel lang genoeg doet, of je evenveel aandacht geeft aan iedere tand, of je niet te hard poetst. Een blij zonnetje bij goed gedrag, een boze smiley bij onvoldoende poetsgedrag. Werkelijk alles wat je maar kan bedenken en de borstels van tegenwoordig houden het in de gaten.

Een poetstimer houdt de juiste tijd voor je bij, een poetsdruksensor geeft aan of je niet te hard poetst, bluetooth verbinding voor een verbinding met de app op je telefoon en ga zo maar door..

Applicaties

Wanneer je tandenborstel door middel van bluetooth contact probeert te maken met je telefoon dien je daar ook een aparte tandenpoets app voor te downloaden.

Naast dat de tandenborstels hele schermen en kastjes erbij hebben voor alle weergave kan je ook je telefoon gebruiken om alle data daarop af te lezen.

Vaak kan je met zo’n speciale app nog veel meer zien op het gebied van tandenpoetsen. In een soort agenda worden jouw resultaten bijgehouden, kan je deze doorsturen aan je tandarts of mondhygienist. Worden mondproblemen in kaart gebracht en krijg je daar de juiste producten voor geadviseerd. 

Gemak dient de mens

In een wereld waarin alles is besteld met een druk op de knop zie je dat ook in de tandheelkunde erg ontstaan.

Omdat we van nature erg vergeetachtig zijn als het gaat om onze mondverzorging, denken de fabrikanten van tandenborstel merken dat het misschien praktischer is om speciale abonnementservices af te sluiten bij de tandenborstels.

Dus bij een elektrische tandenborstel sluit je meteen een jaarcontract af zodat je iedere maand een schoon borsteltje op de mat bezorgt krijgt.

Of je koopt hippe mondverzorging en krijgt dit exact op de tijd dat het op is, weer opnieuw geleverd. Niet meer nadenken en misgrijpen dat is het idee.

Ook willen de fabrikanten graag dat wij als mondhygienisten onze adviezen op een slimme manier doorspelen naar onze patiënten. Dus via online receptenbriefjes kunnen wij onze productadviezen als formaten van ragers of de juiste tandpasta via de email naar de patiënt versturen en krijgen zij het kosteloos thuisgestuurd of met een fikse korting thuis.

Pilletjes

Alles zo geconcentreerd mogelijk. Zo zag ik laatst in het schap van de schoonmaakmiddelen in de supermarkt dat er een heleboel speciale capsules te koop zijn zodat je zelf je eigen schoonmaakmiddel kan maken door er enkel alleen water bij te gieten. Je koopt eenmalig een fles en koopt later alleen een pilletje.

Ook in de tandheelkunde moet alles geconcentreerd. Een pilletje met tandpasta, een pilletje met spoelmiddel, een dingetje zus en een dingetje zo.

Potjes met tandpastatabletjes, ik heb ze zelf inmiddels ook staan in de badkamer. Wat exact het voordeel hiervan is.. Ik weet het niet. Minder afval? Maar leuker is het wel. Kauwen op iets wat lijkt op een snoepje. Pas op want slik het niet door! Het poetst net zo goed als een tandpasta en persoonlijk vind ik dat het heerlijk schoon en glad aanvoelt daarna.

Alles Bio

De trend op het gebied van mondverzorging is dat mensen het liefst alles biologisch willen. Producten van  ingrediënten met een goede oorsprong, het liefst zo natuurlijk mogelijk, biologisch geteeld en stoffen die onze natuur zo min mogelijk belasten.

Waar dit in het verleden alleen nog de reform tandpasta betrof en de houten tandenborstels zie je nu dat alle bekende merken ook met deze trend meegaan. 

Het geiten wollen sokken imago is er wel vanaf en je ziet dat er mooie vormgegeven tandenborstels van suikkerriet en bamboe voor in de plek zijn gekomen.

De verpakkingen zijn vaak van gerecycled materiaal of herbruikbaar karton gemaakt en zelfs de omhulsels van ragers en flossdraad kan je hergebruiken. 

Tandpasta in speciale bio based plastic en verpakkingen waardoor er minder CO2 uitstoot is ontstaan.

In de tandheelkunde zijn veel producten van plastic denk aan tubes, verpakkingen, de rubberen stokertjes en de tandenborstels zelf.

Een goed initiatief vind ik dat we hier meer bij stilstaan om te proberen deze producten op een andere manier te maken zodat we minder afval afscheiden en dat we werken aan een gezondere wereld.

Beter poetsgedrag?

Tja lastig te zeggen of alle nieuwe gadgets en trends nou echt een verbetering zijn voor ons poetsgedrag. Waarschijnlijk op korte termijn wel. Want wie een nieuwe tandenborstel heeft aangeschaft zal zeker in het begin gemotiveerder zijn om er lekker mee te gaan poetsen. Alle snufjes die daarbij horen? Alle appjes op je telefoon? Heel eerlijk ik denk het niet. Een mens gaat toch altijd voor gemak. Dus de eerste maanden worden alle snufjes uit de kast gehaald, en even later kijk je er waarschijnlijk niet meer naar om.Het moet simpel zijn en daar houden mensen van.

Dus de abonnementen service kan daar misschien wel handig bij zijn. Je hoeft nergens over na te denken en je bent steeds weer voorzien wat nieuwe en frisse producten. 

En producten voor een betere wereld? Die moeten gewoon langzamerhand alle huidige minder goede producten gaan vervangen, dat lijkt mij een uitstekend plan voor de toekomst.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply