Hoe beland ik bij een goede tandartspraktijk?

Hoe beland ik bij een goede tandartspraktijk?

Het aanbod van tandartsen is schaars zo hoorde ik laatst op de radio, toch denk ik dat je gemakkelijk in ieder dorp of grote stad tandartspraktijken kan vinden om je aan te melden als patient.

Maar waar let je nou precies op? En hoe kan je nou snel een goede en fijne tandartspraktijk vinden.

In deze blog leg ik uit waar je allemaal op kan letten bij het uitzoeken van een nieuwe of andere tandartspraktijk.

Ben jij net verhuist of niet tevreden met je huidige tandartspraktijk let dan goed op.

Kijk eens rond in je woonplaats

Een praktijk dicht bij huis is altijd prettig. Zeker wanneer je kiespijn hebt en snel langs wil gaan moet je niet eerst nog een uur in de auto of trein hoeven zitten.

Misschien in kleine dorpjes is de keuze niet zo reuze, maar meestal is er wel minstens 1 praktijk aanwezig.

Doe een beetje onderzoek welke praktijken er allemaal aanwezig zijn in jouw woonplaats. Wist je dat je zelfs via de app van Oral B een dichtstbijzijnde praktijk kan vinden op je telefoon?

Mond op mond reclame

Mocht je een praktijk op het oog hebben, vraag ook eens in je omgeving wat mensen ervan vinden. Of misschien hebben ze wel een andere goede tip voor je.

De mond op mond reclame is de beste reclame die je maar kan hebben denk ik dan altijd.

Wanneer mensen erg tevreden zijn over een bepaalde praktijk kan je daar meestal wel met een gerust hart naar toe.

Google is je beste vriend

Vandaag de dag moet de algemene tandartspraktijk wel een goede functionele website hebben. Het is je uithangbord en je mag er best mee pronken als praktijk zijnde.

Vaak kan je al even kijken welke gezichten er werken, staan er foto’s op van hoe de praktijk er van binnen uit ziet en je krijgt vaak door middel van een verhaaltje te lezen welke soorten van tandheelkunde er worden uitgeoefend of wat de filosofie is van de praktijk.

Vaak staan de tarieven erop en of de praktijk rolstoelvriendelijk is ja of nee.

Kijk goed in google of je echt de dichtstbijzijnde praktijk hebt gevonden als je een praktijk dicht bij huis zoekt. Veel bedrijven kopen een licentie om als eerste gevonden te worden in google of gebruiken zoektermen als tandartspraktijk Haarlem als ze misschien in een dorp zitten naast Haarlem. Dit wordt allemaal gedaan om meer mensen te bereiken.

Reviews lezen

Vaak kan je op het internet ook veel lezen over de tevredenheid van mensen die bij een bepaalde praktijk zijn aangesloten. Je kan dit bijvoorbeeld lezen op de website van de praktijk zelf, maar daar zullen waarschijnlijk alleen lovende reacties staan. De ontevreden patiënten zullen daar of niks achterlaten of deze reacties zullen worden verwijdert.

Wel kan je recensies lezen op google zelf of via speciale websites als bijvoorbeeld:

www.tandartsregister.nl

www.zorgscore.nl

www.zorgkaartnederland.nl

www.independer.nl

www.kiesvoorjezorg.nl

Langsgaan en zelf beoordelen

De beste manier om te beoordelen of de tandartspraktijk bij je past is er zelf langsgaan en beoordelen. Natuurlijk kan je ook meteen bellen en horen of je vriendelijk te woord wordt gestaan, beter is om even langs te gaan en te kijken hoe alles eruit ziet. 

Ziet de wachtkamer er verzorgt uit, zijn de assistentes of baliemedewerkers vriendelijk? Zo zijn er genoeg punten die je even kan bekijken om een idee te krijgen of het goed voelt.

KRT registratie

Het klinkt misschien gek maar in deze tijden kun je van alles verwachten. 

Kijk eens op de site van het KRT.

Is de tandarts of behandelaar geregistreerd in het kwaliteitsregister?

Werkt de behandelaar volgens praktijkrichtlijnen en protocollen?

Is de tandarts wel gediplomeerd en heeft het een geldige BIG registratie?

Aan de hand daarvan kan je ook zien of deze behandelaar bij en nascholing doet. Vaak zie je dit ook aangegeven op de website van de praktijk.

Op Intake gaan

Wanneer je een geschikte praktijk hebt uitgekozen en je daar jezelf als patient mag inschrijven ga je voor het eerste consult op Intake zoals ze dat noemen.

Bij zo’n eerste gesprek ligt de nadruk vaak niet op het controleren van de mond maar kan je het meer zien als een kennismaking. 

Je kan je wensen bespreken maar ook je angsten bijvoorbeeld. Wat wil je graag? Leg duidelijk uit wat je precies wilt zodat je kan aftasten of je de juiste tandarts hebt gevonden.

Misschien vind je het ook fijn als je gebit ieder halfjaar gereinigd wordt. Zijn er mondhygienisten aanwezig of is een bezoek aan de preventie assistente ook voldoende voor je.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply