Hoe laat je de behandeling soepel verlopen?

Hoe laat je de behandeling soepel verlopen?

Zowel jij als ik wensen dat de behandeling enigszins prettig verloopt. Daar doe ik als behandelaar zoveel mogelijk aan. Ook heb ik helaas wel wat grenzen hierin. Als je wil dat je een kwalitatief zo goed mogelijke behandeling krijgt en dat het ook nog eens rustig en met zo min mogelijk pijn verloopt, heb ik enige tips voor je. Dit zijn dingen die je dus zelf kunt doen zodat de behandelaar zo goed mogelijk zijn werk kan doen.

Zo’n zwaar leven…maar nee ja echt waar!

Ons werk is zwaar. Ja, je zal nu lachen als je in de bouw werkt, stratenmaker bent of bij de brandweer zit. Voor jou lijkt ons baantje een luizenbaantje. We kijken een beetje en we peuteren een beetje. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar lichamelijk is het toch echt pittig. Ik denk dat elke tandarts, mondhygienist of preventieassistent wel dagelijks pijn ervaart tijdens of juist na het werk. De fysiotherapeut is onze beste vriend, zal ik maar zeggen. Dat komt omdat we ons vaak moeten aanpassen aan de patiënt en geen ondersteuning onder onze onderarmen hebben. We werken op een heel klein vlakje en we willen alles goed zien. Door onze concentratie hebben we vaak een verkeerde zithouding.

Recht op en plat

De allereerste les die wij krijgen als professionals tijdens de opleiding gaat over ergonomie. Dat betekent dat we ons een houding aanleren die het meest gezond is. Niet dat deze in real life te behalen is, maar we doen ons best. We leren hierbij ook hoe we de behandelstoel kunnen instellen zonder dat we zelf een hernia oplopen. Dit betekent dat de bovenkaak ongeveer 90% verticaal zal moeten staan ten opzichte van de horizontale vloer. Nou, je snapt vast al wel dat jij dan hartstikke plat moet liggen. En dat vind je niet leuk. Zeker niet als je een medische conditie hebt waardoor dit moeilijk gaat. Maar ja, anders kan ik het echt niet zien, laat staan behandelen. 

Vergelijking met een tekening maken

Kijk, als ik jou vraag om een tekening te maken dan ga je aan tafel zitten. De tafel staat gewoon recht. Ook kan je met je onderarmen op de tafel steunen. Makkie. Maar als dat papier nu eens niet plat is maar diepte kent. Wat nou als dat papier elk moment ineens op een andere plek op tafel kan gaan liggen? Wat nou als elke 0,1 millimeter telt? En wat nou als die tafel helemaal scheef staat? En wat nou als er naast dat papier een flinke hobbel zit (ja, ik bedoel inderdaad de borsten van een vrouw die overgewicht heeft.)? En je dus je elleboog enorm de lucht in moet houden?

Dus toch echt nodig

Zo zal je waarschijnlijk begrijpen dat stilliggen en platliggen toch echt nodig is om die nette vulling te krijgen en dat je zenuw niet wordt geraakt. Dat het piepkleine stukje tandsteen daar in de diepte tussen je tand en je tandvlees die voor infectie zorgt echt niet weggaat als je continue even wil spoelen. Als je steeds maar wil slikken, praten of wat dan ook. 

Multitasken

Ja, natuurlijk doen we ons best dat je toch nog een beetje comfortabel ligt, dat geen sloten water in je keel krijgt en ja, ook proberen we hier en daar toch nog gezellig te babbelen. Maar het is dus alsof je enorm veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Multitasken dus. Soms moet ik ook nog een hele reeks getalletjes onthouden terwijl ik me omdraai naar de pc om deze in te voeren terwijl ik vraag hoe het met de kinderen gaat en mijn ruggengraat niet al te hard laat werken om vervolgens de operatielamp goed te hangen en je antwoord te herhalen om je daarna te vragen om een beetje opzij te draaien en dan de afzuiger te pakken om weer goed zicht te krijgen zonder per ongeluk mijn gaspedaal in te drukken of een pocketsonde op te grond te laten vallen. 

Laat je behandelaar zich concentreren

Gelukkig krijg ik in der loop der jaren hier echt wel handigheid in omdat sommige dingen dan inmiddels wel op de automatische piloot gaan. Maar je kunt je voorstellen als je als startende professional puur al het mondspiegeltje zonder tegen de tanden aan te tikken of op een pijnlijke plek te plaatsen een hele kunst vind, dat dit allemaal wel heel moeilijk is. Dus…probeer ook een beetje aan te voelen wanneer je professional nog even zijn volle focus op het instrumenteren nodig heeft. Want multitasken kan eigenlijk niemand. Stel je voor dat jij een Excel bestand precies goed moet invullen terwijl er een bladblazer naast je aan staat en je collega aan komt zetten met hoe gezellig ze het gisteren had op een feestje en er wordt ineens water over je laptop heen gespoten. Dus dat….welcome to my world!

Positieve review

Oja, ik vergeet nog wat. Je hebt misschien ook weleens een formulier gekregen of een mail waarop je kon aangeven of je een beetje tevreden was met de behandeling. Ik heb serieus na een zeer inspannende behandeling een onvoldoende van een patiënt gekregen. Reden? De stoel in de wachtkamer vond ze te hard. Snap je hoeveel zin ik kreeg in de volgende behandeling? Niet dus he? Zo ongeveer hetzelfde als ik jouw tekening die je toch nog op die scheve tafel heb weten te maken zomaar doorscheur. Als je wil dat die tandheelkundige professional zijn stinkende best voor je blijft kan blijven doen, benoem dan wat er wel goed ging. Dat vinden we fantastisch. Daar doen we het voor! 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply