Ik gebruik elke dag spoelmiddel

“Ik gebruik elke dag spoelmiddel!”

Tijdens een controle afspraak of bij een afspraak voor een gebitsreiniging worden vaak vragen gesteld. Dit zijn vragen die gaan over je gezondheid en over hoe je thuis je gebit verzorgd. Zo zouden we willen weten hoe vaak je poetst en vragen we of je zelf tussen je tanden schoonmaakt. Dit levert soms antwoorden op waar ik best om moet grinniken. Maar dat doe ik natuurlijk niet want ik zal professioneel moeten blijven.

Vieze nasmaak

Zo heb ik al een paar keer meegemaakt dat iemand het volgende antwoord gaf: “Nou, ik poets toch bijna elke avond wel!” , met een trotsheid dat het voor mij al moeilijk corrigeren wordt. Deze persoon is duidelijk er van overtuigt dat hij goed bezig is. Saillant detail is dat hij met een hulpvraag binnenkwam. Hij vroeg zich namelijk af hoe het kwam dat hij na elke keer dat hij iets at zo’n vieze mondgeur kreeg. Althans hij dacht dat hij wel moest stinken want hij ervaarde zo’n vieze nasmaak steeds. Nou, dat kon ik wel bevestigen. Die ademgeur was duidelijk aanwezig.

Trots

Goed, volgende vraag. “Maakt u ook tussen uw tanden schoon?”, vroeg ik. “Ik gebruik mondwater! Ik gebruik dat echt elke dag! En sinds dien gaat het zoooooveel beter! Dat moet wel, want ik voel gewoon dat het werkt.” Ook hier weer was de zelfingenomenheid overduidelijk. Hij is niet de enige die denkt dat het echt super is als je een mondspoelmiddel gebruikt. De meeste mensen die dit gebruiken zijn in de volle overtuiging dat het gebruik hiervan een must is. Dat het hoort tot de basis en dat je niet zonder spoelwater kunt. Dat het een wondermiddel is en bovendien ook nog een soort van extra effort is die ze neerzetten. Dat spoelen een ijzeren discipline vereist en nou…daar mag je toch behoorlijk trots op zijn. Niet dan?

Het extra stapje

Laat ik helder zijn dat ik het sowieso waardeer als mensen nog een extra stapje zetten naast het tandenpoetsen. De intentie is vaak heel erg goed. Want een spoelmiddel zal toch wel flink antibacterieel zijn en je tandvleesontsteking flink de kiem in smoren. Bovendien zal het hemels tegen slechte adem zijn en het unieke recept tegen gaatjes. En uiteraard worden je tanden enorm sterk, sterker dan ooit tevoren en je bent gewoon simpelweg van al je problemen af. Goed, je hoort al dat dit te goed klinkt om waar te zijn. Hoop ik…

Wat bedoelen we met tussen de tanden?

Deze meneer gebruikte dus in werkelijkheid niks tussen zijn tanden. Met tussen je tanden reinigen bedoelen we floss, stokers of ragers. Ja, een spoelmiddel zal vast ook wel wat tussen de tanden komen als je maar flink perst. Maar reinig je het ermee?

Ouderwets met de hand

Nee dus. Reinigen zal altijd toch mechanisch moeten gebeuren. Ja, goed, er zijn ook spoelmiddelen die je bacteriën in je plak beschadigen en zodoende plat leggen. Dit zijn helaas spoelmiddelen die je niet op lange termijn kunt gebruiken. Er bestaan wel mondwaters die minder percentage bevatten, maar ja…werken die dan nog wel? Daar kun je een heel dik vraagteken bijzetten. Hoofdzakelijk geldt dat je gewoon echt niet kunt zonder die stokers of ragers.

Vanwaar de keuze?

Bij deze patiënt waren de ragers al herhaaldelijk geadviseerd. Alhoewel hij maar kleine interdentale ruimtes had, was het flink ontstoken. Bij enige druk kwam er bloed uit, bacteriën en…jawel…pus. Jamjam. Maar hij spoelde wel! Ik vroeg hem waarom. Hij vertelde mij dat hij die ragers zo duur vond en hij had maar een kleine beurs tot zijn beschikking. Ik vroeg hem de prijs van het spoelmiddel en vroeg hem daarna hoelang zo’n fles meeging. Ook liet ik hem zien hoe de conditie van zijn tandvlees nu was en of hij hiermee tevreden was. Nee dus. Ik vroeg hem hoe overtuigt hij nu was van de werking van het mondspoelmiddel. 

Indicatie

Nu wil ik niet zeggen dat er geen enkele indicatie bestaat om een mondwater te gebruiken. Die is er weldegelijk. Alleen wordt de werking ervan vaak verkeerd ingeschat. Bovendien is het ene mondspoelmiddel het andere mondspoelmiddel niet. Elk heeft zijn eigen indicatie en werking.

Hout is goud

Gezien dat de ruimte tussen zijn tanden niet al te groot was, bekeek ik of een tandenstoker ook voldoende zou kunnen werken. Gelukkig was er nog geen botverlies en waren de vergrote ruimtes tussen tand en tandvlees veroorzaakt door zwelling. Een tandenstoker kan dan een prima oplossing zijn. Meneer bleek deze ook prima te kunnen hanteren. Ik vertelde hem dat een tandenstoker ongeveer 1 cent zou kosten en dat hij het spoelmiddel voortaan niet meer hoefde aan te schaffen. Natuurlijk kost het wat meer moeite dan eventjes spoelen. Ja, het doet even pijn, er komt enorm veel bloed bij kijken en nee, het is geen leuk klusje. En toch werkt dit zoveel beter en is bovendien veel goedkoper. Op de lange termijn voelt het ook nog eens lekker fris. Meneer vond het wel een plan.

Een poosje later..

En dat bleek want een paar weken later was het euvel compleet opgelost. Na zijn gebitsreiniging was hij flink aan de slag gegaan met de tandenstokers. Hij had geen last meer van een vieze smaak of vieze adem. De bloeding was gezakt tot meer dan een acceptabel niveau en ook was de zwelling weg. Naast dat hij nu een spoelmiddel uitspaarde, kunnen we voortaan de tijd voor de gebitsreiniging ook drastisch bijstellen en scheelt dit dus ook aanzienlijk in de portemonnee. Ook kan meneer voortaan een stuk minder gaatjes verwachten en kon zo ook zijn tandartsverzekering naar beneden. En dat voor 1 cent per dag!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply