Mondzorg bij mensen met een ziekbed of palliatieve fase

Mondzorg bij mensen met een ziekbed of palliatieve fase

Naar aanleiding van mijn vorige blog over mensen die een lang ziekbed ondergaan of in een palliatieve fase zitten in hun leven wilde ik wel een vervolg schrijven.

Een vervolg die eigenlijk het allerbelangrijkst is.

Door mijn werk in de verpleegtehuizen en ouderenzorg weet ik hoe de monden er ook uit kunnen zien.

En dit soort monden staan voor altijd op je netvlies kan ik je vertellen, zelfs na 14 jaar als mondhygienist te hebben gewerkt in een algemene tandartspraktijk kan ik zeggen dat die mondbeelden niet voorkomen bij de patiënten die daar komen.

Wanneer je zelfstandig of onder begeleiding naar een praktijk kunt komen kunnen er gerust flinke mondproblemen zijn, maar alsnog is dat niks vergeleken met de monden die ik in zorginstellingen ben tegen gekomen.

In deze blog wil ik een aantal veelvoorkomende mondproblemen toelichten en hoe je daar naar kunt handelen.

Nuttige informatie voor als je misschien zelf erg ziek bent, een naaste ( Familie) hebt die ernstig ziek is of als je misschien zelfs werkt met mensen die ernstig ziek zijn.

Droge mond

Met stip op nummer 1 de meest voorkomende klacht bij mensen die erg ziek zijn, bestraald zijn, en veel medicijnen gebruiken.

Waar het begint met een lichte droogheid en dorst in de nacht, tot een mega pijnlijk schurend droge mond waarbij je amper kan slikken en praten. 

Ik heb denk ik op droge mond-gebied alle stadia wel gezien, en weet van de mensen dat het allemaal heel naar en vervelend is. Wanneer je niet kan eten , slikken en praten doet dit enorm veel met de gezondheid van de mens.

Waar de adviezen in tehuizen nog wel eens gaan van neem een komkommer om aan te sabbelen, een slok water of een citroen in een washandje om aan te kauwen waar ik dan erg van schrik kan ik meedelen dat er op dit gebied enorm veel producten te verkrijgen zijn.

Tip:

Stop met normale schurende/schuimende mondhygiëne producten te gebruiken als tandpasta en spoelmiddel

Gebruik enkel alleen producten voor een droge mond, hierin zitten geen irriterende en uitdrogende ingrediënten, ze houden de mond vochtig, verzorgen het en beschermen vaak ook.

Gebruik een kunstspeeksel

Kunstspeeksel gels zijn ervoor gemaakt om het gevoel van eigen speeksel na te bootsen. Vaak glijdt alles weer wat makkelijk waardoor je een comfortabel gevoel terug krijgt in de mond. Praten, eten en slikken gaat makkelijk. Breng ook deze gels aan voor de nacht zodat je niet wakker wordt van een droge mond.

Gebruik speeksel activerende middelen

Om de speeksel aanmaak te stimuleren zijn er speciale middelen verkrijgbaar. Vaak in de vorm van sprays of tabletten. Speciale pilletjes die je in de wangslijmvlies plakt zorgt voor de aanmaak van speeksel maar ook verzorgende ingrediënten.

Drink veel water

Hij spreekt voor zich, maar zorg voor een goede hydratatie in de mond. Ook om broodkruimels en etensresten weg te kunnen spoelen.

Vermijd zout , zuren en heftige kruiden in voeding

Stoffen die juist voor een droge mond kunnen zorgen zoveel mogelijk vermijden. Pittig en zout voedsel kan alleen maar klachten veroorzaken in de droge mond. Het voelt dan aan als mondbranden.

Zuren zullen waarschijnlijk speeksel stimulatie aanwakkeren, toch is je mondflora door het tekort aan speeksel niet in staat om je tanden en kiezen te beschermen tegen het zuur. Het gevolg: tanderosie! Je gebit zal wegslijten met pijnlijke en gele tanden als gevolg.

Gebruik suikervrije kauwgom of speciale xerostomie kauwgom.

Wanneer het wel mogelijk is om kauwgom te gebruiken zou het kauwen op de kauwgom het aanmaken van speeksel enorm stimuleren.

Ook zorgt het voor een natuurlijke reiniging in de mond en verwijdert het etensresten.

Gebruik swabs

In ziekenhuizen en hospices zijn swabs veelgebruikt en kun je gebruiken als tandenpoetsen niet meer gaat vanwege de pijn. Swabs zijn een soort sponsjes op een stokje en zijn disposeble. Je kan ze in een verzorgende mondspoeling of water dopen om te mond te bevochtigen of je kan het gebruiken om etensresten achterin de mond en omslagplooien te verwijderen.

In de hospices wordt dit door de mensen als zeer aangenaam ervaren.

Droge lippen

Bijna net zo vervelend als de droge mond zijn droge lippen. Eenmaal in een ziekbed met een verminderde weerstand houd je dit vaak niet tegen. Veel mensen geven aan dat bijna niets helpt. Wat er ook gesmeerd wordt. In de verpleegtehuizen is vaak een pot vaseline waar naar gegrepen wordt.

Gebruik speciale vochtregulerende zalf en lippenbalsem

Ook in de palliatieve zorg is dit een veelvoorkomend probleem. 

De producten die daar speciaal voor ontwikkeld worden en via de apotheek verkijgbaar zijn, zorgen ook voor de herstellende werking en het langer verzorgen van de lippen. Het houdt de huid soepel en zorgt dat het comfortabel aanvoelt. Vaak hebben deze balsems ook een lichte smaak.

Wondjes en aften

Soms wil het spoelen met kamillethee of visologisch zout helpen om de wondjes te genezen. Aften kun je ok aanstippen met speciale gels of aanstip-vloeistof voor wondjes.

Bij heftige wondjes kun je ook tijdelijk spoelen met chloorhexidine of een andere lichter bacteriele mondspoeling of gel.

Tip:Gebruik probiotica tabletten in de mond

Probiotica zijn er in speciale dosering voor gebruik in de mondholte om de bacteriele mondflora te herstellen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply